Στην επόμενη φάση το σχέδιο εξυγίανσης του Ασωπού

Ο Κώστας Μπακογιάννης
Ο Κώστας Μπακογιάννης EUROKINISSI

Στη Διαχειριστική Αρχή κατέθεσε τον φάκελο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ίσως έργο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή.

Τον φάκελο με το ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης του Ασωπού και της αναβάθμισης της μεγαλύτερης βιομηχανικής συγκέντρωσης της χώρας, υπέβαλε το πρωί της Παρασκευής στη Διαχειριστική Αρχή Στερεάς Ελλάδας ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης.

Με την εξέλιξη αυτή, το σημαντικό αυτό έργο, ίσως το μεγαλύτερο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή, περνά στην επόμενη φάση του. Το σχέδιο εξυγίανσης του Ασωπού έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και το εκπόνησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.

ADVERTISING

Το συγκεκριμένο σχέδιο, έχοντας τρεις βασικούς άξονες, βάζει ως στόχο την εξυγίανση του Ασωπού και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, θωρακίζει τη δημόσια υγεία και δημιουργεί τις αναγκαίες συνθήκες για την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

Στην παρουσίαση που ήδη έχει κάνει η Περιφέρεια, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία μεγάλων υποδομών, όπως το επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης και ανάπτυξης, τον χώρο υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, αντιρρυπαντικές δράσεις, οδικούς άξονες και χώρους πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής. Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει ήδη τη λειτουργία τους τα παρατηρητήρια περιβάλλοντος και υγείας.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, «Ιδιαίτερη σημασία, πέρα από την στρατηγική βαρύτητα του έργου, έχει το γεγονός ότι αυτό αξιοποιεί τα σύγχρονα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, λαμβάνοντας τη μορφή της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης,  χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς, δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, αλλά και αποτελεί την πρώτη παρέμβαση τέτοιου μεγέθους και κόστους που έπειτα από πρόταση του Κώστα Μπακογιάννη, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με πολίτες, συλλογικότητες, φορείς, υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης ήταν η διαμόρφωση του κοινού σχεδίου που ξεκίνησε από την κοινωνία, από κάτω προς τα πάνω, και κατέληξε να γίνει αποδεκτό από όλους».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, σε δηλώσεις του μετά την υποβολή του φακέλου, αναφέρθηκε στη «συνολική προσπάθεια που έγινε από όλους εκείνους που πίστεψαν στο όραμα για την μεταμόρφωση μίας ολόκληρης περιοχής».

Σήμερα, για όλους εμάς στην Περιφέρεια, είναι μία σπουδαία μέρα, είπε. «Αυτός ο φάκελος που υποβάλαμε περιέχει ένα όραμα που γίνεται πράξη. Το όραμα των συνεργατών μου και το δικό μου, της τοπικής κοινωνίας, του δήμου, του Συνδέσμου Βιομηχανιών, των οικολόγων, των εργαζομένων και όλων εκείνων που πίστεψαν σε αυτή την τρελή ιδέα. Μία ιδέα που δεν είναι πια θεωρία αλλά, επίσημα πλέον, είναι πράξη. Αυτό το έργο των ήδη δεσμευμένων 250 εκατ. ευρώ, μπορεί και θα αποτελέσει την ατμομηχανή της Στερεάς Ελλάδας. Είμαι και είμαστε ευτυχισμένοι, όλοι εμείς που γίναμε μέρος αυτής της τεράστιας συμμαχίας που δημιουργήθηκε για να αλλάξουμε τη ζωή μας στον τόπο μας» δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μπακογιάννης: Είμαι υπερήφανος για τους ανθρώπους που εκπροσωπώ

24Media Network