Στην 'μέγγενη' των περικοπών και των αυξήσεων στις εισφορές οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ

ΑΘΗΝΑ-ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΓΑ .(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΓΑ .(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Με ρυθμό 8% ετησίως και όχι 4% που είναι σήμερα, αναμένεται να υποχωρήσει η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ, για να καλυφθεί η μνημονιακή δέσμευση για εξάλειψη της κρατικής συμμετοχής στο ταμείο των αγροτών.

Με δεδομένο ότι για το 2015 η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ ανέρχεται στο ποσό των 172,8 ευρώ, υπολογίζεται ότι εάν τελικά εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, θα προκύψει μείωση 6 ευρώ το μήνα.

Το συγκεκριμένο μέτρο, εάν τελικά αποφασιστεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπως αποκαλύπτουν τα  dikaiologitika.gr, θα οδηγήσει στον τερματισμό της προνοιακής σύνταξης, το 2021, δηλαδή έξι χρόνια νωρίτερα από ότι είναι η σημερινή πρόβλεψη, που θέλει το προνοιακό τμήμα της σύνταξης του ΟΓΑ να παύει το 2027.

Παράλληλα, η εναρμόνιση των εισφορών του ΟΓΑ, στη βάση των εισφορών του ΙΚΑ, αναμένεται να προκαλέσει αύξηση 100% στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία (από 70 ευρώ που είναι σήμερα, στα επίπεδα των 140 - 142 ευρώ) και 130% στην υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία.

Ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνουν ότι ο ΟΓΑ πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία του και να μην ενταχθεί στο νέο υπερ - ταμείο Κύριας ασφάλισης που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, με κεντρικό «πυλώνα» το ΙΚΑ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανό οι περισσότεροι από τους 700.000 αγρότες ασφαλισμένους του Οργανισμού να βγουν εκτός ασφάλισης. Έτσι και αλλιώς, περίπου 240.000 αγρότες ήδη δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές γεγονός που στερεί από τον ΟΓΑ με κονδύλια ύψους 350.000.000 ευρώ για το τρέχον έτος.

Το πρόβλημα υψηλής κρατικής χρηματοδότησης οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι περίπου 400.000 συνταξιούχοι  λαμβάνουν είτε στο σύνολο, είτε μέρος της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ. Συνολικά, η κρατική χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό για το τρέχον έτος, θα ανέλθει στα επίπεδα των 3,2 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,8 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για την καταβολή του προνοιακού τμήματος των συντάξεων. Το ποσό αυτό ζητούν οι θεσμοί να εξαλειφθεί. Πάντως σε σχέση με το 2010 που το κράτος δαπάνησε 5 δισ. ευρώ για τον ίδιο λόγο, έχει πραγματοποιηθεί ήδη σημαντική μείωση.

Οι υπηρεσίες του ΟΓΑ έχουν προχωρήσει στην εκτίμηση ότι τα επόμενα έτη έως το 2021, θα προστίθενται περίπου 17.000 - 19.000 συνταξιούχοι ετησίως, ενώ από τα μητρώα του Οργανισμού, θα διαγράφεται ίδιος, ίσως και λίγο μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων, λόγω θανάτου. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η δαπάνη για το προνοιακό τμήμα της σύνταξης, έτσι και αλλιώς θα μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, μέχρι να εξαλειφθεί τελείως το 2021 και πλέον οι συντάξεις του ΟΓΑ να χορηγούνται με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές των αγροτών. Με δεδομένο ότι οι συντάξεις που χορηγεί ο ΟΓΑ είναι κατά κύριο λόγο μικρές (μέσος όρος 440 ευρώ), ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνουν ότι η προσαρμογή του Οργανισμού στη «νέα εποχή», χωρίς κρατική χρηματοδότηση, δεν θα είναι τελικά τόσο δύσκολη υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, έχουν διαπιστωθεί στρεβλώσεις που αναμένεται να διορθωθούν. Η πιο χαρακτηριστική από αυτές αφορά κυρίως στις εταιρίες πρωτογενούς τομέα παραγωγής (πχ συσκευαστήρια, τυποποιητήρια, ιχθυοκαλλιέργειες), των οποίων οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι είναι μισθωτοί, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.

Το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στο να μεταφέρει τους περίπου 5.000 εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας στο ΙΚΑ. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να ελεγχθούν καλύτερα οι εταιρίες αυτής της κατηγορίας, στις οποίες έχει διαπιστωθεί αυξημένη παραβατικότητα με μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Ταυτόχρονα, όσοι εργαζόμενοι από αυτές τις εταιρίες θα απολύονται, στο εξής θα μπορούν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, κάτι που έως τώρα δεν μπορούσε να συμβεί.

Διαβάστε ακόμα στα dikaiologitika:

Με αφορολόγητο ο ΕΝΦΙΑ για το 2016

Τέλη κυκλοφορίας για το 2016 θα πληρώσουν τα «καθαρά αμάξια»

(Φωτογραφία: Eurokinissi)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιολογητικά
SHARE: