Στη Βικτώρια επιτρέπονται μοτοσυκλέτες και τραπεζοκαθίσματα αλλά όχι παγκάκια

Στη Βικτώρια επιτρέπονται μοτοσυκλέτες και τραπεζοκαθίσματα αλλά όχι παγκάκια
Οικογένειες προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας Οικογένειες προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας

Να αφαιρέσει τα παγκάκια από την πλατεία Βικτωρίας αποφάσισε η δημοτική αρχή της Αθήνας προκειμένου να μην παραμένουν οι πρόσφυγες στο σημείο. Το News 24/7 βρέθηκε στην Βικτώρια και κατέγραψε την οξύμωρη εικόνα.

Περίπου 50 άτομα, ως επί το πλείστον αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που έχουν αποχωρήσει από τις δομές φιλοξενίας μετά την απόφαση της κυβέρνησης, βρίσκονταν το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Βικτωρίας. Στο σημείο, μετά από απόφαση της δημοτικής αρχής της Αθήνας δεν υπάρχουν πλέον παγκάκια, καθώς αφαιρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, ώστε να μην ενθαρρύνονται πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν εκεί.

Η απόφαση να αφαιρεθούν τα παγκάκια κατόπιν αιτήματος ορισμένων κατοίκων, έρχεται
να συμπληρώσει την έλλειψη σχεδίου και προκαλεί ερωτήματα για τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από την Πολιτεία. Ο Δήμος επέλεξε να στραφεί σε αυτή την -εκδικητικής φύσεως- λύση και να ικανοποιήσει το συγκεκριμένο αίτημα, σε αντίθεση με ένα άλλο, που είχε κατατεθεί εγγράφως το προηγούμενο διάστημα στο δημοτικό συμβούλιο. Στο αίτημά τους, κάτοικοι και ιδιοκτήτες καταστημάτων στη Βικτώρια είχαν ζητήσει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και από τον Δήμο, ώστε οι πρόσφυγες να κατευθυνθούν σε χώρους στέγασης ή να διευκολυνθούν να βρουν διαμερίσματα.

Ο Δήμος Αθηναίων τελικά, προτίμησε να αφαιρέσει τα παγκάκια, κίνηση άλλωστε που δεν επρόκειτο να έχει αποτέλεσμα -εκτός από το να τους δείξει πως είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή- καθώς οι οικογένειες προσφύγων που καταλήγουν στη Βικτώρια απλώνουν τα υπάρχοντά τους και στο πλακόστρωτο.

Ναι στις μοτοσυκλέτες, όχι στα παγκάκια

Το απόγευμα της Πέμπτης, η πλατεία Βικτωρίας παρουσίαζε μια μάλλον οξύμωρη εικόνα. Η δημοτική αρχή είχε αποφασίσει πως τα παγκάκια ήταν πρόβλημα και έπρεπε να ξηλωθούν, καθώς τα χρησιμοποιούσαν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που είχαν κάθε δικαίωμα να βρίσκονται εκεί. Την ίδια στιγμή, δικαίωμα να βρίσκονται πάνω στην πλατεία δεν είχαν οι παρκαρισμένες μοτοσυκλέτες που όμως δεν απασχολούσαν τους άνδρες της Αστυνομίας οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο. Μάλιστα, όσο το News 24/7 βρισκόταν στην πλατεία Βικτωρίας, αστυνομικοί επέπληταν πρόσφυγες που κάθονταν στις άκρες της πλατείας και τους ζητούσαν να μετακινηθούν στο εσωτερικό της, ώστε να ελευθερωθεί ο χώρος, την ώρα που δίπλα ακριβώς βρίσκονταν -αδειοδοτημένα- τραπεζοκαθίσματα από καταστήματα εστίασης.


Αστυνομικοί δίπλα στις παρκαρισμένες μοτοσυκλέτες επάνω στην πλατεία Βικτωρίας Αστυνομικοί δίπλα στις παρκαρισμένες μοτοσυκλέτες επάνω στην πλατεία Βικτωρίας
Οικογένειες προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας Οικογένειες προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας

Η έλλειψη σχεδίου οδηγεί τους πρόσφυγες στις πλατείες


Η πλατεία Βικτωρίας έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης το τελευταίο διάστημα καθώς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφάσισε να προχωρήσει στην έξωσή τους από τις δομές,
χωρίς να καταστρώσει ένα σχέδιο για το που πρόκειται να καταλήξουν. Το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, δίνει μεν επιδότηση ενοικίου σε όσους ενταχθούν, ωστόσο για να είναι κάποιος δικαιούχος πρέπει πρώτα να έχει βρει και νοικιάσει ένα διαμέρισμα και να προσέλθει με το συμβόλαιο στις υπηρεσίες. Όπως είναι αυτονόητο, πρόσφυγες που ζούσαν για μήνες κλεισμένοι στα ΚΥΤ των νησιών και φτάνουν ξαφνικά στην Αθήνα, δυσκολεύονται να βρουν διαμερίσματα και να πείσουν τους ιδιοκτήτες να τους τα νοικιάσουν. Ακόμη, το γεγονός πως απέκτησαν το ΑΦΜ τους κατά την διαμονή τους στα νησιά, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην ενοικίαση κατοικίας.


Έτσι, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, Σύροι, Αφγανοί και άλλων εθνικοτήτων αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που φεύγουν από τις δομές, αναζητούν μέσω γνωστών τους ή απλώς ομοεθνών τους που είχαν βρεθεί παλαιότερα στην ίδια θέση, πληροφορίες για σημεία της Αθήνας στα οποία μπορούν να κατευθυνθούν, ερχόμενοι με τα πλοία από τα νησιά.Η πλατεία Βικτωρίας είναι μια από αυτές τις περιοχές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version