Στις 2 Νοεμβρίου η δίκη Μαντέλη

Στις 2 Νοεμβρίου η δίκη Μαντέλη

Το σκέλος των "μαύρων ταμείων" της Siemens που αφορά στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη, είχε αναβληθεί λόγω θανάτου του προέδρου της έδρας

Χωριστά από την κύρια υπόθεση των “μαύρων ταμείων” της Siemens, θα εκδικαστεί τελικά το σκέλος που αφορά στον πρώην υπουργού Τάσο Μαντέλη. Η δίκη προσδιορίστηκε για τις 2 Νοεμβρίου.

Αν και η υπόθεση είχε ξεκινήσει να δικάζεται και μάλιστα είχε φτάσει στο στάδιο των απολογιών, η ακροαματική διαδικασία θα αρχίσει από την αρχή. Κι αυτό γιατί το προηγούμενο Τριμελές Εφετείο Κακουργηνάτων υποχρεώθηκε να αναβάλει την υπόθεση λόγω θανάτου του προέδρου της έδρας Αγγελή Τριαντόπουλου, ενώ δεν είχε προβλεφθεί η ύπαρξη αναπληρωτή δικαστή.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης, Τάσος Μαντέλης, αντιμετωπίζει το κακούργημα του ξεπλύμαυος βρώμικου χρήματος. Ακόμη πέντε άτομα κατηγορούνται κατά περίσταση για ενεργητική δωροδοκία κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο Τ. Μαντέλης με δήλωσή του ειχε υποστηρίξει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν είναι μίζα αλλά χορηγία από την γερμανική εταιρία για την προεκλογική του καμπάνια.

Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του Τ. Μαντέλη στα «μαύρα ταμεία» της Siemens ήρθε με τη δημοσίευση του περιβόητου λογαριασμού με την κωδική ονομασία «Α. Rocos». Σε ένα ιδιόχειρο σημείωμα εμφανιζόταν να εμβάζονται σε δύο δόσεις 450.000 γερμανικά μάρκα (200.000 γερμανικά μάρκα το 1998 και 250.000 γερμανικά μάρκα  το 2000), που φέρονται ότι προήλθαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και διακινήθηκαν την περίοδο 2001-2007 κυρίως σε Αθήνα και Νέα Υόρκη. Τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται-, ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της Αντωνίας Μάρκου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα