Συλλογή υπογραφών κατά της αναγόρευσης του Άνθιμου ως επίτιμου διδάκτορα από το ΑΠΘ

Συλλογή υπογραφών κατά της αναγόρευσης του Άνθιμου ως επίτιμου διδάκτορα από το ΑΠΘ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠτΔ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ.(MotionTeam-ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ) MotionTeam

Σφοδρές αντιδράσεις έχει συναντήσει η απόφαση του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να ανακηρύξει ως επίτιμο διδάκτορα τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του τμήματος, ο κ. Άνθιμος είναι ένας από “τους κορυφαίους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος του κλίματος των Νέων Χωρών. Πρόκειται για έναν Ιεράρχη με υψηλό αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης, ρέκτη του βιβλίου και της πολιτιστικής δημιουργίας, βοηθό και συμπαραστάτη στις προσπάθειες της ακαδημαϊκής θεολογικής κοινότητας”.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις πολιτών απέναντι σε αυτή την απόφαση, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ο Μητροπολίτης έχει εκφράσει δημόσια ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις οι οποίες δεν συνάδουν με το πνεύμα ενός πανεπιστημίου, που οφείλει να υπηρετεί την επιστήμη, και φέρει το κύρος του Αριστοτελείου. Ο κ. Άνθιμος, άλλωστε, είχε δημόσια εναντιωθεί στην ίδρυση τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο.

Παρ’όλα αυτά, η επιτιμοποίησή του, φαίνεται να έρχεται ως επιβράβευση των θέσεων που κατά καιρούς εκφράζει ο Μητροπολίτης και για τον λόγο αυτό, πολίτες ξεκίνησαν  καμπάνια μέσω διαδικτύου, για τη  συλλογή υπογραφών, προκειμένου να μην προχωρήσει η επιτιμοποίηση του Άνθιμου.

Σε κείμενό τους αναφέρουν:

“H επιτιμοποίηση ενός προσώπου είναι κορυφαία ακαδημαϊκή στιγμή για κάθε Τμήμα και για κάθε Πανεπιστήμιο. Η απόδοση αυτής της τιμής μέσω της εκφώνησης του Laudatio περιποιεί τιμή στο πρόσωπο αλλά ταυτοχρόνως ανεβάζει το κύρος του ιδρύματος. Επίτιμοι Διδάκτορες γίνονται διακεκριμένοι επιστήμονες αλλά και προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης. O κατάλογος των τιμηθέντων δηλώνει τον τρόπο που το ίδρυμα αντιλαμβάνεται και νοηματοδοτεί την επιστήμη, τις τέχνες, την πολιτική, εντέλει την κοινωνία.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πρόταση επιτιμοποίησης του μητροπολίτη Ανθίμου διότι ο συγκεκριμένος μητροπολίτης χρησιμοποιεί τον εκκλησιαστικό άμβωνα ως πολιτικό βήμα και προβάλλει τις προσωπικές του απόψεις, συχνά διχαστικές και μισαλλόδοξες, που δεν συνάδουν με τον ρόλο και τη θέση του. Κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους και στοχοποιεί κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Γενικά, παρουσιάζει τη χριστιανική αγάπη ως αυτή να είναι επιλεκτική. Επιπλέον, παρεμπόδισε, ευτυχώς ανεπιτυχώς, την ίδρυση Προγράμματος Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών στο τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας.

Καλούμε τις πρυτανικές αρχές όχι μόνο να μη συμμετέχουν στην εκδήλωση αλλά και να αποτρέψουν τον ευτελισμό της διάκρισης του επίτιμου διδάκτορα του Α.Π.Θ. με την απονομή του στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο”.

Η συλλογή υπογραφών ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής 24/11 και μέσα σε λίγες ώρες είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 1600 υπογραφές.

Η τελετή αναγόρευσης του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 27/11 στις 19:30 στην  Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα