Συνεχίζει τη δράση του το πρόγραμμα ΑΝΑ-ΠΝΟΗ του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Συνεχίζει τη δράση του το πρόγραμμα ΑΝΑ-ΠΝΟΗ του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Αύγουστο του 2021 μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές σάρωσαν τη χώρα, και με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Βόρεια Εύβοια και την Ολυμπία.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες και ενώ όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε με μεγάλη στεναχώρια και αγωνία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με πρωτοβουλία του Προέδρου του, κ. Πάνου Λασκαρίδη, αποφάσισε ομόφωνα τη δημιουργία Ειδικού Προγράμματος για τη στήριξη της μεγάλης προσπάθειας ανασυγκρότησης, αναδημιουργίας και ανάπλασης των πληγεισών περιοχών.

Το πρόγραμμα ονομάστηκε ΑΝΑ-ΠΝΟΗ και το ποσό της δωρεάς για τη στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών έφτασε το 1.100.000€

Οι άνθρωποι του προγράμματος αμέσως βρέθηκαν στις κατεστραμμένες περιοχές, κατέγραψαν ζημιές και ανάγκες, ώστε να γίνει η καλύτερη αξιοποίηση της δωρεάς.

Προγραμματίστηκαν δράσεις και ενέργειες με χαρακτήρα άμεσης παρέμβασης, για τη γρηγορότερη και ουσιαστικότερη αποκατάσταση και με γνώμονα τον μεγαλύτερο δυνατό κοινωνικό αντίκτυπο.

Ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής για το πρόγραμμα ΑΝΑ-ΠΝΟΗ κ. Αριστομένης (Άρις) Συγγρός δήλωσε: «Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με δράσεις που αφορούσαν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, με στόχο την ανακούφιση των πολιτών που ζούσαν και είχαν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές που υπέστησαν καταστροφές στις μεγάλες πυρκαγιές του 2021. Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη εκπόνησε ένα πρόγραμμα στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές και τους νέους αυτών των περιοχών. Η εκπαίδευση, άλλωστε, και ο πολιτισμός βρίσκονται στον πυρήνα των σκοπών του Ιδρύματος από τη δημιουργία του».

Αποτέλεσμα: σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών μετά τις πυρκαγιές, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, μετά από συστηματική έρευνα, συζητήσεις και συναντήσεις με τις Διευθύντριες, τους Διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας και της Αρχαίας Ολυμπίας και αφού κατέγραψε λεπτομερώς τις ανάγκες των σχολείων σε υλικοτεχνικές υποδομές, τεχνολογικό και άλλο εξοπλισμό, υλοποιεί την απόφασή του να στηρίξει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με όλα τα μέσα, ολοκληρώνοντας την ενίσχυση των σχολικών μονάδων των δοκιμαζόμενων περιοχών της Β. Εύβοιας και της Αρχαίας Ολυμπία. Έτσι, παραδόθηκαν περισσότεροι από 280 ηλεκτρονικοί υπολογιστές (σταθεροί και φορητοί), 30 διαδραστικοί πίνακες, 50 εκτυπωτές και φωτοτυπικά μηχανήματα αλλά και μεγάλος αριθμός εξοπλισμού για τις αίθουσες διδασκαλίας (κλιματιστικά, θρανία, καρέκλες κ.ά.), και φυσικά πολλά εκπαιδευτικά -και όχι μόνο- παιχνίδια για τους μαθητές των νηπιαγωγείων.

Συνολικά έχει παραδοθεί υλικοτεχνικός εξοπλισμός αξίας άνω των 400.000 ευρώ, σε 82 σχολεία όλων των βαθμίδων και 3.286 μαθητές έχουν πλέον ίσες ευκαιρίες στη μάθηση, αξιοποιώντας τα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία.

Σημαντικό μέρος αυτής της δωρεάς αφορούσε τα δύο ΕΠΑΛ ( Μαντουδίου και Ιστιαίας) στα οποία το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη εξόπλισε πλήρως από την αρχή με υλικοτεχνικές υποδομές και τα εργαστήρια τους ώστε να παρέχουν τη δυνατότητα πραγματικής εκπαίδευσης στους σπουδαστές τους. Το σύνολο της προσφοράς στα δυο ΕΠΑΛ έφτασε τα 120.000 Ευρώ. Ιδιαίτερης μέριμνας έτυχαν τα τρία ειδικά σχολεία αυτών των περιοχών.

Παράλληλα μέσα από συναντήσεις με γονείς και συζητήσεις, αποφάσισε και προχώρησε στη στήριξη μαθητών, των οποίων οι οικογένειες επλήγησαν σοβαρά ύστερα από τις φωτιές του Αυγούστου, να συνδράμει με ενισχυτικά μαθήματα την προσπάθεια των μαθητών για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και άλλων που φοιτούν ήδη σε Πανεπιστήμια σε άλλες πόλεις από τον τόπο διαμονής τους.


Σε όλο το χρονικό διάστημα έως σήμερα, όλες αυτές οι δράσεις του Ιδρύματος και οι συνεχείς επαφές των ανθρώπων του με τους κατοίκους των περιοχών, δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς αποδοχής και εμπιστοσύνης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αριστομένης (Άρις) Συγγρός πρόεδρος της ειδικής επιτροπής για το πρόγραμμα ΑΝΑ-ΠΝΟΗ : «Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη αναγνώρισε αμέσως την ιδιαιτερότητα του εγχειρήματος και αποφάσισε να συστήσει ειδική ομάδα στο πεδίο. Στελέχη του Ιδρύματος επισκέφθηκαν πολλές φορές την Αρχαία Ολυμπία και την Εύβοια, κατέγραψαν επιτόπου τις ανάγκες, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από κατοίκους, υπεύθυνους φορείς αλλά και τούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να δράσουμε αποτελεσματικά και να χρησιμοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους στοχευμένα. Δεν χάσαμε ούτε χρόνο, ούτε χρήμα.»

Ένα χρόνο μετά, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, θέλοντας να ενδυναμώσει αυτούς ακριβώς τους δεσμούς εμπιστοσύνης και ασφάλειας που έχουν δημιουργηθεί με τα παιδιά και τις οικογένειές τους, διοργάνωσε μια μικρή γιορτή για τα παιδιά της Αρχαίας Ολυμπίας και προσέφερε 12 τόνους τροφίμων για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Σ΄ ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον από πέρυσι, σε κλίμα χαράς και γιορτής, τα παιδιά πέρασαν ξέγνοιαστες στιγμές και διασκέδασαν παίζοντας και ζωγραφιζοντας, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με μια μικρή συναυλία από τους Burger Project.

Αλλά ειδικά για τα παιδιά υπάρχει και συνέχεια. Μέσα από την πολυετή πείρα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη πάνω σε εκπαιδευτικά προγράμματα όλων των ηλικιών, σχεδιάζει και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις με σκοπό να φέρει σε επαφή τα σχολεία των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας και της Αρχαίας Ολυμπίας με προηγμένα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα. Μέσα από ένα δίκτυο επικοινωνίας και από ειδικά σχεδιασμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων θα δώσουν την δυνατότητα οι μαθητές να ανταλλάξουν γνώσεις, εμπειρίες, αισθήματα, απόψεις και ιδέες με σκοπό να δημιουργήσουν όλοι μαζί την κοινωνία του μέλλοντος. Η πρόκληση για τους μαθητές θα είναι, αφού εντοπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μετά από έρευνα να προτείνουν νέες πρωτοποριακές λύσεις βασισμένες στην τεχνολογία και τις μελλοντικές εξελίξεις. Η ιστορία τους, είναι η ιστορία της πόλης τους, του τόπου τους, του κοινωνικού συνόλου και δρώντας με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορικής εκπαίδευσης, να γίνουν ενεργοί πολίτες.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version