Συνταγματικό το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια

Συνταγματικό το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια
Το Συμβούλιο της Επικρατείας Eurokinissi

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν πρέπει να αποτελεί αιτία διακρίσεων από την πλευρά της κρατικής εξουσίας.

Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια τάσσεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας πως «η κατοχύρωση του απαραβίαστου της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, στον πυρήνα της οποίας ανήκει η ερωτική ζωή και ο σεξουαλικός προσανατολισμός, ο οποίος ως βασικό στοιχείο της προσωπικότητας και της ελευθερίας αυτοπροσδιορισμού του ατόμου, πρέπει σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία να είναι απολύτως σεβαστός και να μην αποτελεί αιτία διακρίσεων από την πλευρά της κρατικής εξουσίας».

Με τις υπ΄ αριθμ. 2003 και 2004/2018 αποφάσεις, η αυξημένη σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι η επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια (Νόμος 4356/2015) είναι συνταγματική, απορρίπτοντας ως αβάσιμες τις σχετικές αιτήσεις ακύρωσης. Σύμφωνα με το σκεπτικό του ανώτατου δικαστηρίου, «ο γάμος και η οικογένεια έχουν αναχθεί σε συνταγματικώς προστατευόμενους θεσμούς, αλλά η προστασία αυτή δεν έχει συγκεκριμένο πάντοτε περιεχόμενο, αλλά οι ειδικότερες μορφές και η έκτασή της καθορίζονται από το νομοθέτη».

Παράλληλ, αναφέρεται ότι η θέσπιση της εναλλακτικής μορφής συμβίωσης «δεν θίγει τον συνταγματικώς προστατευόμενο θεσμό του  γάμου από τον οποίο διαφοροποιείται σημαντικά, δεδομένου ότι στοχεύει στην κάλυψη διαφορετικών κοινωνικών αναγκών και συγκεκριμένα στην αναγνώριση και προστασία de facto συντροφικών σχέσεων, που ενώ αποτελούν μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας παραμένουν εκτός των πλαισίων της έννομης τάξης». Κατά το ΣτΕ, το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια «δεν ανταγωνίζεται το θεσμό του γάμου και δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο την δια του γάμου ιδρυόμενη και συνταγματικώς προστατευόμενη οικογένεια». Παράλληλα, δεν έρχεται σε αντίθεση με την Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία, ούτε προσβάλει τα δικαιώματα κι τια ατομικές ελευθερίες των Ορθοδόξων Χριστιανών πολιτών.

Να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι Ιερές Μητροπόλεις Πειραιώς, Κυθήρων και Γόρτυνος, καθώς και οι Μητροπολίτες αυτών,  η Εστία Πατερικών Μελετών-Μη κυβερνητική οργάνωση, όπως και  πλέον των 160 μοναχών, πολιτών,   δικηγόρων και άλλοι, ζητώντας να ακυρωθούν οι διατάξεις του νόμου 4356/2015 που επεκτείνει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Σύμφωνα με την Εκκλησία, η επέκταση αυτή προσέβαλε «τα κρατούντα στην Ελλάδα χρηστά ήθη» ενώ πλήττονταν οι θεσμοί του γάμου  και της οικογένειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα