Επεισόδια στην Ιερισσό: Σύσκεψη στην εισαγγελία, χωρίς τον Πάχτα

Επεισόδια στην Ιερισσό: Σύσκεψη στην εισαγγελία, χωρίς τον Πάχτα

Παρά το ότι οδηγούνταν προς ματαίωση η σύσκεψη στην εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης για τις συγκρούσεις κατοίκων-ΜΑΤ στην Ιερισσό γίνεται κανονικά. Τέσσερις συλλήψεις για αδικήματα που δεν έχουν σχέση με τα επεισόδια

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία του εισαγγελέα Εφετών, Παναγή Γιαννάκη, σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Χαλκιδική.

Όπως έγινε γνωστό, στη σύσκεψη συμμετέχουν, από πλευράς αστυνομίας, ο διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας Βάϊος Χονδρός, εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού, μαζί με τους δικηγόρους τους, εκπρόσωπος της Εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός”, ενώ, παρότι κλήθηκε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, δεν παρίσταται.

Η κατάσταση βγήκε την Πέμπτη εκτός ελέγχου, με τις δυνάμεις της αστυνομίας να προχωρούν σε τέσσερις συλλήψεις. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται και για παράνομη οπλοκατοχή.

Οι έρευνες των αστυνομικών στα σπίτια όλη την ημέρα ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, με το χωριό να πνίγεται δυο φορές στα δακρυγόνα.

Όπως κατήγγειλε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρώην δήμαρχος Σταγείρων, Μιχάλης Βλαχόπουλος, έπεσαν χημικά έπεσαν μέσα στο σχολείο του χωριού αλλά και σε ένα ιατρείο.

Σύμφωνα με μαρτυρία μαθήτριας, οι μαθητές του σχολείου έκαναν διαμαρτυρία στην αυλή του σχολείου όταν οι αστυνομικοί άρχισα να τούς πετούν δακρυγόνα. Για παιδιά που έπεφταν κάτω πανικόβλητα και είχαν αναπνευστικά προβλήματα από τη χρήση δακρυγόνων εργαζόμενη στο κυλικείο του σχολείου.

Κατηγορηματικά διαψεύδει πάντως με ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τη χρήση χημικών ή άλλων μέσων σε σχολεία και σπίτια στην Ιερισσό.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής του νοσοκομείου Χαλκιδικής Γιώργος Ρέμελης, τρία άτομα μεταφέρθηκαν με μικροπροβλήματα στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού και αντιμετωπίστηκαν από τον αγροτικό γιατρό χωρίς να χρειαστεί να διακομιστούν στο Νοσοκομείο.

“Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι τέσσερις ενήλικες και τρία παιδιά με δύσπνοια, δύο άτομα με θλαστικά τραύματα και ένας δημοσιογράφος με μικροτραύματα πήγαν στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού”, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρης Βαρνάβας.

Το χρονικό των επεισοδίων

Οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα στην είσοδο του χωριού όταν πληροφορήθηκαν πως καταφθάνουν αστυνομικές δυνάμεις για τη σύλληψη συμπολιτών τους με αφορμή την επίθεση στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές στις 17 Φεβρουαρίου.

Κατά την είσοδο των αστυνομικών το πρωί, αλλά και όταν οι αστυνομικοί το απόγευμα έκαναν έρευνα σε ένα από τα σπίτια του χωριού οι κάτοικοι αντέδρασαν και οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τους κατοίκους, έκαναν 7 προσαγωγές ατόμων για την εμπρηστική επίθεση στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές.

Οι δύο από τους συνολικά επτά που είχαν προσαχθεί, αφέθηκαν, σύμφωνα με το seleo.gr , ελεύθεροι ενώ οι υπόλοιποι σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές συνελήφθησαν για αυτόφωρα αδικήματα που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και δεν σχετίζονται με την εμπρηστική επίθεση στα μεταλλείου χρυσού στις Σκουριές.

Σύμφωνα με την αστυνομία οδηγούνται στη Θεσσαλονίκη επειδή εκεί είναι η έδρα της υπηρεσίας που διενεργεί την προανάκριση. Όπως έγινε γνωστό τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις είναι της οπλοκατοχής χωρίς την απαραίτητη άδεια, βεγγαλικά, παράνομη κατοχή ραδιοασυρμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα