Τα 324 κιλά κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη και ο Σέρβος “ακροβάτης”

Τα 324 κιλά κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη και ο Σέρβος “ακροβάτης”

Ο φάκελος της δίκης για ένα από τα μεγαλύτερα φορτία του λατινο-αμερικάνικου καρτέλ που κατασχέθηκαν στην Ελλάδα.

Λεπτομέρειες για το φορτίο 324 κιλών λατινο-αμερικάνικης κοκαΐνης, ενός από τα μεγαλύτερα που κατασχέθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, περιγράφονται στον φάκελο της υπόθεσης που δικάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη. Δύο ομογενείς από την Αλβανία καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ενώ το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικό και επέβαλε ποινή κάθειρξης 15 ετών σε έναν Σέρβο κατηγορούμενο στην ίδια υπόθεση. Ένας συμπατριώτης του τελευταίου παραμένει καταζητούμενος, καθώς κατάφερε να ξεφύγει κάτω από τη μύτη των αστυνομικών, μπαίνοντας σε γειτονικό διαμέρισμα και στη συνέχεια πηδώντας από μπαλκόνι σε μπαλκόνι.

Στη δίκη που έγινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης, δεν προέκυψε με σαφήνεια, όμως οι αρχές ασφαλείας θεωρούν βέβαιο ότι η ποσότητα των 324 κιλών ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου φορτίου που έφτασε στην Ελλάδα από το Εκουαδόρ, πιθανόν κρυμμένο σε κοντέινερ με μπανάνες, και το οποίο «έσπασε» στη συνέχεια σε μικρότερα μέρη, ώστε να είναι πιο διαχειρίσιμο από τους συνεργάτες του καρτέλ στην Ελλάδα. Επιπλέον, από τη δίκη στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνεται η παρουσία Σέρβων στη χώρα μας για την παραλαβή σημαντικών φορτίων ναρκωτικών, κάτι που έχει επισημανθεί σε αναφορές ξένων υπηρεσιών ασφαλείας.

«Το φορτίο θεωρείται βέβαιο ότι προήλθε από τη Λατινική Αμερική», κατέθεσε στο δικαστήριο αξιωματικός της Δίωξης Ναρκωτικών, κοστολογώντας την αξία του σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. «Αυτές οι ποσότητες δεν έρχονται στην Ελλάδα για να κάνουν βόλτες», είπε ο ίδιος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα άτομα. Στην έρευνα σημαντικό ρόλο έπαιξε το κλιμάκιο της Αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) στην Αθήνα.

Η αφήγηση της αστυνομίας για την υπόθεση των 324 κιλών στη Θεσσαλονίκη ξεκινά το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου 2021. Αστυνομικοί με πολιτικά εντόπισαν τους δύο ομογενείς από την Αλβανία να κινούνται με επιβατικό αυτοκίνητο VW στην περιοχή της οδού Γιαννιτσών. «Μιλούσαν διαρκώς στο τηλέφωνο, έπαιρναν μέτρα προφύλαξης και ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι», είχε περιγράψει αστυνομικός στην προδικασία. Οι δύο άντρες συναντήθηκαν με κάποιον τρίτο, ο οποίος παρέλαβε το αυτοκίνητο και το πάρκαρε δύο στενά πιο κάτω, σε πάρκινγκ πολυκατοικίας, δίπλα σε ένα mini-bus. Αργότερα προέκυψε πως ήταν Σέρβος, ο οποίος ζούσε στο Λονδίνο με πλαστό κροατικό διαβατήριο.

«Από την πίσω πόρτα του mini-bus έβγαλε ταξιδιωτικούς σάκους, τους οποίους τοποθέτησε στο πορτ-παγκάζ του επιβατικού αυτοκινήτου», κατέθεσε ο αστυνομικός. «Τον ακινητοποιήσαμε με τη χρήση βίας και βρήκαμε στο πορτ-παγκάζ του VW δύο σάκους με 45 δέματα κοκαΐνης». Ναρκωτικά, περίπου 11 κιλά, βρέθηκαν επίσης στο AirBnb διαμέρισμα του έκτου ορόφου που είχαν νοικιάσει οι Σέρβοι, αρχικά για μία εβδομάδα και στη συνέχεια για άλλες οκτώ μέρες. Εκτιμάται ότι οι Σέρβοι θα κρατούσαν μέρος της κοκαΐνης ως αμοιβή.

Την ίδια στιγμή, γείτονες της πολυκατοικίας στην περιοχή της οδού Γιαννιτσών άκουσαν τη φασαρία και βγήκαν έξω. «Οι περίοικοι άρχισαν να φωνάζουν και να υποδεικνύουν ένα άγνωστο άτομο, το οποίο πηδούσε από μπαλκόνι σε μπαλκόνι με πολύ μεγάλη ευκολία, προσπαθώντας να διαφύγει», είχε περιγράψει ο αστυνομικός. Πριν από αυτό, αναστώτωση προκλήθηκε και στο εσωτερικό της πολυκατοικίας. Γυναίκα ένοικος κατέθεσε ότι αστυνομικοί της χτύπησαν το κουδούνι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση σύλληψης. Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε, είδε τον δεύτερο Σέρβο, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει, να μπαίνει στο απέναντι διαμέρισμα, ζητώντας από την ιδιοκτήτρια να τηλεφωνήσει σε κάποιον.

Η τελευταία είχε περιγράψει στην προδικασία ότι ο καταζητούμενος Σέρβος ήταν αναστατωμένος κι έτσι τού επέτρεψε να μπει στο σπίιτ. Τον είδε να σηκώνει το σταθερό τηλέφωνο, όμως δεν κατάλαβε αν κατάφερε τελικά να μιλήσει με κάποιον. «Άκουσα αστυνομικούς να ανεβαίνουν τις σκάλες και να φωνάζουν να μπούμε όλοι στα διαμερίσματα. Φοβήθηκα και μπήκα στο σπίτι […] Ο άντρας μου μού είπε ότι ο άγνωστος άνδρας είχε βγει στο μπαλκόνι. Πηδούσε από μπαλκόνι σε μπαλκόνι έως ότου έχασα πλήρως την οπτική επαφή μαζί του».

Οι δύο ομογενείς από την Αλβανία στις απολογίες τους αρνήθηκαν τα πάντα για τα ναρκωτικά. Είπαν πως είναι συνιδιοκτήτες σε επιχείρηση που μισθώνει ξενοδοχείο στη Ρόδο και ότι μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη για να αγοράσουν μηχανήματα και στρώματα ενόψει της θερινής σεζόν. Οι ίδιοι κατονόμασαν κάποιο άτομο, που ισχυρίστηκαν ότι τούς έστησε παγίδα». «Μας κατέστρεψε τη ζωή», είπαν.

Αντίθετα, ο Σέρβος αποδέχθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση. «Αναγνωρίζω το αδίκημα, παραδέχομαι ότι φταίω. Μου έγινε πρόταση να πάω στην Ελλάδα για να κάνω κάτι παράνομο. Είχα ανάγκη, λόγω χρεών», είπε στην απολογία του. «Ήξερα στο περίπου ότι επρόκειτο για ναρκωτικά, αλλά δεν γνώριζα ούτε την ποσότητα ούτε το είδος της ουσίας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα