Τα προβλήματα σύνδεσης στέλνουν τους Καστελοριζιούς στην Τουρκία για να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Τα προβλήματα σύνδεσης στέλνουν τους Καστελοριζιούς στην Τουρκία για να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Το όχι στις επιδοτήσεις της ακτοπλοΐας για την άγονη γραμμή και οι δυσκολίες σύνδεσης των ακριτικών νησιών με την υπόλοιπη χώρα. Τι δηλώνουν στο NEWS 247 κάτοικοι της Χάλκης και του Καστελόριζου (Vids)

Αποκομμένοι από την υπόλοιπη Ελλάδα αισθάνονται σε Χάλκη και Καστελόριζο, με το όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις επιδοτήσεις της ακτοπλοΐας για τις άγονες γραμμές να έρχεται να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στους κατοίκους.

“Βαρεθήκαμε να λέμε τις δυσκολίες. Από το ένα τους αυτί μπαίνει και από το άλλο βγαίνει” αναφέρει στο NEWS 247 η κυρία Βαρβάρα από το ακριτικό Καστελόριζο.

Στις καιρικές συνθήκες που δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις, στερώντας σε μια περίπτωση από μαθήτρια από τη Χάλκη την ευκαιρία για συμμετοχή σε Μαθητική Ολυμπιάδα, το όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται να προσθέσει προβλήματα στην ήδη δύσκολη σύνδεση των ακριτικών νησιών.

“Τα δρομολόγια που έχουν είναι και λάθος. Δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα δρομολόγια και υπάρχουν μέρες που έχουμε και αεροπλάνο και καράβι και άλλες που δεν έχει δρομολόγια. Ούτε αεροπλάνο, ούτε καράβι”, σχολιάζει στο NEWS 247 κάτοικος του νησιού.

Μόλις μπαίνει ο χειμώνας, τα συχνά δρομολόγια “αποχαιρετούν” τους κατοίκους και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες τους κρατούν απομονωμένους άλλοτε ακόμα και χωρίς νερό, ηλεκτρισμό και εμπορεύματα.

Στη Χάλκη μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολιάζουν αρνητικά το γεγονός πως δεν υπάρχει σύνδεση με τη Ρόδο το Σαββατοκύριακο. “Θέλουμε να πάμε στη Ρόδο και δεν μπορούμε. Εμείς δηλαδή που δουλεύουμε τις καθημερινές, τι θα κάνουμε”, είναι το ερώτημα που θέτει κάτοικος της Χάλκης.

Στο πρόβλημα της σύνδεσης του Καστελόριζου με άλλες περιοχές εστιάζουν κάτοικοι που κατάγονται από μακρινές περιοχές, σημειώνοντας πως αυτό αυξάνει και τα έξοδα μετακίνησης από τη στιγμή που ενδεχομένως χρειαστεί και διανυκτέρευση στη Ρόδο.

“Υπάρχει πρόβλημα για εμάς που είμαστε από βόρεια γιατί δεν προλαβαίνεις την ανταπόκριση είτε του αεροπλάνου είτε του καραβιού από Ρόδο.

Για να έρθω στο Καστελόριζο από Θεσσαλονίκη πηγαίνω στην Αθήνα, από την Αθήνα στη Ρόδο και μετά Καστελόριζο για να προλάβω την ανταπόκριση την ίδια ημέρα. Διαφορετικά θα πρέπει να διανυκτερεύσουμε στη Ρόδο”, σημειώνει κάτοικος του Καστελόριζου.

“Η συγκοινωνία είναι πρόβλημα. Αν υπάρχει απαγορευτικό, είτε πρόκειται για αεροπλάνο είτε για καράβι δεν πραγματοποιείται το δρομολόγιο”, σημειώνει ο Νίκος από το Καστελόριζο, τονίζοντας πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να περάσουν απέναντι στην Τουρκία και από εκεί να μεταβούν στη Ρόδο.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και αύξηση 2,4% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των άγονων γραμμών.

Αναφερόμενος στο καυτό αυτό ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους, ο εκπρόσωπος της Dodekanisos Seaways Κώστας Λαμπριανός επισημαίνει πως η αύξηση αυτή έρχεται μετά από τέσσερα χρόνια και παρά τη συνεχή άνοδο της τιμής του πετρελαίου όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα