Τουρκικά ΜΜΕ: Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτικών

Τουρκικά ΜΜΕ: Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτικών
, , , , 5 2018. sooc

Απορρίφθηκε η έφεση κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο στρατιωτικών που είχαν ασκήσει οι συνήγοροί τους σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ- Σε θολό τοπίο παραμένει το κατηγορητήριο σε βάρος τους

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης. Η περιπέτεια του ανθυπολοχαγού και του λοχία ΕΠΟΠ της μεραρχίας Ρίμινι του Έβρου ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και είναι άγνωστο ακόμη πότε θα τερματισθεί.

Οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών άσκησαν έφεση νωρίτερα σήμερα το πρωί κατά της απόφασης για την προσωρινή κράτησή τους και η απόφαση που εκδόθηκε πριν από λίγο ήταν απορριπτική.  Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης η υπόθεση έχει αρχίσει ήδη να εξετάζεται, ωστόσο όπως είχαν δηλώσει οι συνήγοροι των δύο στρατιωτικών εξερχόμενοι του δικαστικού μεγάρου δεν αναμενόταν απόφαση σήμερα. Λίγα λεπτά πριν από τις 3.30 το μεσημέρι όμως, η απόφαση κατά τα τουρκικά ΜΜΕ, χωρίς να υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση,  εκδόθηκε και το αίτημα αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών απορρίπτεται. Η δίκη τους για την παράνομη είσοδο στην Τουρκία και για όποιες τυχόν άλλες κατηγορίες που θα τους αποδώσει η τουρκική στρατιωτική δικαιοσύνη αναμένεται να προσδιορισθεί. Σημειώνεται ότι οι στρατιωτικοί κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και για τον λόγο ότι κρίνονται ύποπτοι φυγής με δεδομένο ότι δεν έχουν κατοικία στην Τουρκία.

 

Οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών άσκησαν έφεση κατά της απόφασης για την προφυλάκισή τους, ωστόσο τα σενάρια για την τύχη των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τρία:

-Το πρώτο είναι να δικασθούν για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή και να τους επιβληθεί ποινή που πρακτικά θα ισοδυναμεί με άμεση απέλαση και επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Φωτογραφία από τη σύλληψη και προσαγωγή των Ελλήνων στρατιωτικών ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης

-Το δεύτερο είναι να τους ασκηθεί δίωξη για κατασκοπεία -το δυσμενέστερο σενάριο- και ο χρόνος επιστροφής τους να είναι άδηλος . Πάντως στρατιωτικές πηγές βεβαιώνουν ότι δεν βαρύνονται με τέτοια κατηγορία και έχουν δοθεί σχετικές διαβεβαιώσεις από τις τουρκικές στρατιωτικές αρχές προς τις αντίστοιχες ελληνικής. Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή μετά τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης είχε επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη ( Hakan Mehmet ahin - Anadolu Ajans )

 

-Να δικασθούν μεν για παράνομη είσοδο, αλλά οι Τούρκοι να επικαλεσθούν δικονομικά μέσα προκειμένου να καθυστερήσουν όσο μπορούν την απέλασή τους στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι σε άμεση επαφή με τους δύο στρατιωτικούς βρίσκεται η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη, αλλά και η διερμηνέας – Ελληνίδα μουσουλμάνα από την Κομοτηνή. Στην Αδριανούπολη έχουν φθάσει και οι γονείς των δύο στρατιωτικών, οι οποίοι μετέβησαν στο δικαστικό μέγαρο της πόλης όπου υπέβαλαν αίτημα για να συναντηθούν με τα παιδιά τους. Όπως μετέδωσαν λίγο μετά τις 10.30 τα τουρκικά ΜΜΕ το αίτημα έγινε δεκτό και οι γονείς θα συναντηθούν με τους προφυλακισμένους γιους τους εντός της ημέρας.

Κοτζιάς: Μην κάνουν μεγάλο πρόβλημα μια καθημερινή διαδικασία

Δήλωση για το θέμα της σύλληψης-κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην Ανδριανούπολη, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα», δήλωσε ο υπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα