Θάνου: Υπάρχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης αλλά και αυτό της προστασίας της προσωπικότητας

Θάνου: Υπάρχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης αλλά και αυτό της προστασίας της προσωπικότητας
Δοξολογία για την 29η επέτειο του Πανελληνίου Εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη του Δικαστικού Σώματος, παρουσία του Προέδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Τι ανακοίνωσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου για το θέμα που έχει προκύψει με τον καθηγητή Σταύρο Τσακυράκη

Ανακοίνωση για το θέμα της μήνυσης που έχει καταθέσει σε βάρος του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη για εξύβριση και δυσφήμηση, εξέδωσε την Παρασκευή η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Η κ. Θάνου, αφού επισημαίνει ότι την επίμαχη δήλωση του κ. Τσακυράκη προσυπογράφει ένας πολύ μικρός αριθμός από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, τονίζει ότι θα έπρεπε να του συστήσουν «να αποσύρει από το διαδίκτυο τις φράσεις αυτές, τις οποίες επιμένει να διατηρεί αναρτημένες μέχρι σήμερα και όχι να συστήνουν στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου να αποσύρει τη μήνυσή της».

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι με «ιδιαίτερη έκπληξη» διαπιστώνει ότι από το μικρό αυτό αριθμό των καθηγητών υποστηρίζεται ότι «εκφράσεις απευθυνόμενες εναντίον προσώπου, το οποίο έχει και την ιδιότητα του πρόεδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως ”αφελής και πολιτικάντης” συνιστούν απλή κριτική».

“Περιέργως”, συνεχίζει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, «παραλείπουν να αναφέρουν και το υπόλοιπο τμήμα του εις βάρος της δημοσιεύματος, το οποίο ο μηνυόμενος εξακολουθεί να διατηρεί αναρτημένο μέχρι σήμερα» και το οποίο αναφέρει: ”Η επιστολή της κυρίας Θάνου καταβαραθρώνει τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, εκθέτει την χώρα μας και μας ευτελίζει πολιτισμικά. Δεν μπορεί να παραμένει στη θέση της. Περιμένω την αντίδραση των ακέραιων δικαστών της χώρας μας. Να βγουν μπροστά και να πουν ότι ντρέπονται για το συμβάν και να ζητήσουν την παραίτησή της”.

Ακόμη, η κ. Θάνου αναφέρει στην ανακοίνωση της: «Είναι δικαίωμα τους, βεβαίως, οι προσυπογράφοντες τη δήλωση να έχουν την άποψη αυτή. Είναι όμως, επίσης δικαίωμα μου να έχω αντίθετη άποψη, δηλαδή ότι οι εκφράσεις αυτές προφανώς είναι εξυβριστικές και δυσφημιστικές και προσβάλλουν την προσωπικότητά μου και τη δικαστική μου ιδιότητα, και κατά συνέπεια είναι δικαίωμά μου να στρέφομαι δια της νομίμου οδού, κατά του χρησιμοποιούντος εναντίον μου τέτοιες εκφράσεις. Ασφαλώς, υπάρχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασής, αλλά υπάρχει επίσης και το δικαίωμα της προστασίας της προσωπικότητας, το οποίο οι δηλούντες φαίνεται ότι θέλουν να παραγνωρίζουν».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο κ. Τσακυράκης, «ενήργησε σε κάθε περίπτωση, καθ΄ υπέρβαση του αντικειμενικά αναγκαίου μέτρου, που επιβάλλει η αρχή της αναλογικότητας, χωρίς καμία πρόκληση από μέρους μου και παρότι εγνώριζε, ως καθηγητής του Δικαίου, την έλλειψη της αναγκαιότητας αυτής».

Και καταλήγει η κ. Θάνου:«Αποτελεί δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωσή μου να προστατεύω το κύρος της θεσμικής θέσης την οποία έχω την τιμή να κατέχω και συνεπώς δικαιούμαι και υποχρεούμαι να μην ανέχομαι ενέργειες, οι οποίες συνιστούν προσπάθεια προσβολής του κύρους του θεσμού της Δικαιοσύνης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα