The game: Περιμένοντας το πλοίο για την ελπίδα στην Πάτρα

The game: Περιμένοντας το πλοίο για την ελπίδα στην Πάτρα
Χρυσούλα Πατσού

Οι ξεχασμένοι πρόσφυγες στην Πάτρα που περιμένουν κάθε μέρα το πλοίο που θα τους μεταφέρει στη Γη της Επαγγελίας.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που φθάνουν στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες που διαφεύγουν από πολύνεκρες συρράξεις σε χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ή καταπιεστικές κυβερνήσεις σε χώρες όπως η Ερυθραία.

Πλέον, σήμερα στις δομές φιλοξενίας όλης της χώρας ζουν λιγότεροι από 60.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ενώ στα νησιά η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά: στη Λέσβο διαμένουν προσωρινά περίπου 8.000 αιτούντες (από 21.000 τον Μάρτιο του 2020), στην Κω 360 (από 3.500), στη Σάμο 3.150 (από 7.500 πριν ένα χρόνο) στη Χίο 1.600 (από 6.000, μείωση που ξεπερνά το 70%), και στη Λέρο αυτή τη στιγμή ζουν 385 όταν τον Μάρτιο του 2020 ήταν 2.300 (μείωση 80%), (Στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάρτιος 2021).

Σε παλιά εγκαταλελειμένα εργοστάσια συνεχίζουν να μένουν πρόσφυγες και μετανάστες κοντά στο νέο λιμάνι της Πάτρας, κάτω από επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης.

Στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε διαδικασία αιτήματος για χορήγηση ασύλου, ώστε να αποκτήσουν προσφυγικό προφίλ. Οι βασικές χώρες καταγωγής είναι το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Συρία, το Μαρόκο, η Σομαλία και το Σουδάν.

Πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Ακτής Δυμαίων όπου βρίσκεται η Αβεξ, το εργοστάσιο του Λαδόπουλου και η Πειραϊκή-Πατραϊκή, βρίσκουν καταφύγιο περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Πάτρα αποτελεί βασική πύλη εξόδου προς την Ευρώπη- λόγω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του λιμανιού με την Ιταλία- ήδη από το 2011, πριν δηλαδή το μεγάλο κύμα των ροών του 2015 στην Ελλάδα, όπου έφτασαν μέσω θαλλάσιων οδών, σχεδόν 856.723 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Χρυσούλα Πατσού

Αφού περάσουν τα ελληνικά σύνορα, προς την Πάτρα και με τη βοήθεια μεσαζόντων ή και μόνοι τους κρύβονται σε φορτηγά που πρόκειται να αναχωρήσουν με ένα από τα πλοία της γραμμής με κατεύθυνση την Ιταλία.

The game, όπως συχνά το αποκαλούν οι ίδιοι ξεκινά σήμερα λίγο πριν το απόγευμα, ώρα αναχώρησης του πλοίου για Ιταλία. Παιχνίδι επιβίωσης που κρύβει μεγάλο ρίσκο και κίνδυνο για την ίδια τους την ζωή. Στον 17 χρόνο Ν. από το Αφγανιστάν που ζει με τον πατερά του στο εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής, τα σημάσια του ‘’game’’ είναι εμφανή στο πρόσωπό του. Ήταν μια από τις πολλές απόπειρες να επιβιβαστεί κρυφά σε κάποιο φορτηγό. Μετά από αυτή την εμπειρία, όπως ο ίδιος λέει θα περιμένει να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη του σε 6 μήνες, χωρίς να προσπαθήσει ξανά να φύγει.

Αν και ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών την τρέχουσα χρονική περίοδο μπορεί να καταγράφεται πολύ χαμηλός, η ιστορία του μικρού Η. είναι χαρακτηριστική. Από την Καμπούλ του Αφγανιστάν βρέθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Έβρο. Από το camp της Βέροιας έφτασε στην Πάτρα. Μένοντας για κάποιο διάστημα στο εργοστάσιο του Λαδόπουλου, κατά διάρκεια ελέγχου της αστυνομίας για τα χαρτιά του, συνελήφθη στα μέσα Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του διαπιστώθηκε ότι έχει καταγραφεί ως ενήλικας και μέχρι σήμερα έχει πάρει δύο απορριπτικές αποφάσεις. Μέσω της Εισαγγελίας έγινε επαναπροσδιορισμός της ηλικίας του, και έτσιπλέον θεωρείται ανήλικος και θα μεταβεί στα τέλη Απριλίου, σε δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αθήνα.

Τα βασικά θέματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι είναι η έλλειψη στέγασης, οι κακές συνθήκες υγιεινής και η περιορισμένη πρόσβαση σε τροφή και υγειονομική περίθαλψη. Σανίδα σωτηρίας αποτελούν τοπικoί φορείς και οργανώσεις, όπως η ‘‘Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών’’, που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2007 και η οργάνωση ‘‘No Name Kitchen’’ που βρίσκονται στο πλευρό τους, μέσω παροχής και διανομής βασικών ειδών ανάγκης, αλλά και πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.

Παραμένοντας στο χώρο των εργοστασίων μπορείς να ακούσεις και άλλες διαφορετικές ιστορίες ενηλίκων αλλά και ασυνόδευτων παιδιών, που όλες όμως έχουν έναν κοινό παρανομαστή.

Όλοι τους εγκατέλειψαν την πατρίδα τους φτάνοντας μετά από 2 ή 3 μήνες ταξιδιού στην Ελλάδα. Βρέθηκαν στην πόλή της Πάτρας με σκοπό να φύγουν για την Ιταλία, για ένα καλύτερο αύριο.

Η Χρυσούλα Πατσού ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη δημοσιογραφία περίπου 8 χρόνια πριν και με το φωτορεπορτάζ τα τελευταία 5. Από τότε μέχρι σήμερα έχει ασχοληθεί με μια γκάμα θεματικών κοινωνικού περιεχομένου που περιλαμβάνουν τις ιστορίες από πρόσφυγες, μέχρι άστεγους, άπορους ανθρώπους και παιδιά Ρομά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα