Θεσσαλονίκη-Καβάλα σε μόλις μία ώρα με το τρένο; Πραγματικότητα με ένα νέο μεγάλο σιδηροδρομικό έργο

Θεσσαλονίκη-Καβάλα σε μόλις μία ώρα με το τρένο; Πραγματικότητα με ένα νέο μεγάλο σιδηροδρομικό έργο
Τρένο Eurokinissi

Ετοιμάζεται η νέα σιδηροδρομική γραμμή που θα διανύει τα 173 χιλιόμετρα μεταξύ Θεσσαλονίκης και Καβάλας σε μία μόλις ώρα. Από που θα περνά και ποιοι οι σταθμοί.

Μία μόλις ώρα θα χρειάζεται ο επιβάτης του μέλλοντος για να πάει με το τρένο από τη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα  με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή που προετοιμάζεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα 173 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας, με τη νέα αυτή γραμμή που θα κατασκευαστεί θα είναι τμήμα της λεγόμενης Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και περνώντας από την Καβάλα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή, θα καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη.

Οι πρώτες μελέτες (περιβαλλοντικές) για το τμήμα Θεσσαλονίκη-Καβάλα είναι έτοιμες και είναι αυτή την εποχή σε διαβούλευση. Επόμενο βήμα είναι η εκπόνηση των οριστικών μελετών, η διενέργεια των απαλλοτριώσεων, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης και η υλοποίηση του έργου που έχει κόστος άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η χάραξη του είναι πεδινή και ακολουθεί κατά κάποιο τρόπο αυτή της Εγνατίας οδού. Θα αφορά στην κατασκευή νέας μονής γραμμής υψηλών ταχυτήτων με ηλεκτροκίνηση και θα έχει μήκος 173,7χλμ. Οι ταχύτητες που θα αναπτύσσονται θα είναι κατά τόπους 160-200χλμ/ώρα.

Από πού θα περνά η νέα γραμμή, πού θα γίνουν σταθμοί

Η γραμμή θα ξεκινά από τον οικισμό της Νέας Φιλαδέλφειας στο Ωραιόκαστρο και θα καταλήγει στη Νέα Καρβάλη, το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας. Συνολικά προβλέπεται οι δημιουργία οκτώ νέων σιδηροδρομικών σταθμών: Καβαλλαρίου, Λαγκαδικίων, Νέας Μάδυτου, Βρασνών, Αμφίπολης, Ποδοχωρίου, Αυλής και Αμυγδαλεώνα. Επίσης προβλέπονται δύο στάσεις σε Δρυμό και Λουτρά Βόλβης.

Στο έργο θα υπάρχουν σημαντικά τεχνικά έργα: 23 συνολικά σήραγγες μήκους 22,23χλμ, 30 σιδηροδρομικές σήραγγες 8,77χλμ και 71 ανισόπεδες διαβάσεις.

Με το έργο θα αυξηθεί η χωρητικότητα του δικτύου και θα αναπτυχθεί το νέο λιμάνι της Καβάλας, θα αναβαθμιστεί η σύνδεση με την Τουρκία και την Βουλγαρία και γενικότερη τα ανατολικά Βαλκάνια.

Το έργο θα συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση τόσο του τουρισμού, όσο και γενικότερα στην οικονομική ανάπτυξη του συνόλου της χώρας, δεδομένου ότι θα εξασφαλίσει τη διαλειτουργική διασύνδεση του Λιμένα Πειραιά και των αστικών κέντρων της χώρας, με το αεροδρόμιο Σπάτων, με τις υπόλοιπες πόλεις της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας καθώς και με το λιμάνι της Πάτρας μέσω της επικείμενης ένταξης της γραμμής Αθήνας- Πάτρας στο βασικό δίκτυο ΔΕΔ-Μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπρόσθετα προβλέπεται ακόμα ένα μεγάλο σιδηροδρομικό έργο, καθώς θα υπάρξει ακόμα μία νέα γραμμή από την Καβάλα μέχρι τους Τοξότες Ξάνθης. Το δεύτερο αυτό έργο έχει μήκος 31,8χλμ. Στους Τοξότες θα συναντά την υφιστάμενη μονή γραμμή προς Αλεξανδρούπολη που επίσης θα αναβαθμιστεί και θα ηλεκτροκινηθεί. Η νέα γραμμή που με την ολοκλήρωση της υπόσχεται πως θα μειώσει τουλάχιστον κατά 3 τουλάχιστον ώρες την διαδρομή Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη, έχει κόστος που ξεπερνά το 1,25δισ.ευρώ και η υλοποίηση του θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μιας και αναβαθμίζει συνολικά το βόρειο-ανατολικό τμήμα της χώρας και τα τρία λιμάνια σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα