Απάντηση της ομάδας ΔΙΑΣ για το περιστατικό με τον καστανά

Απάντηση της ομάδας ΔΙΑΣ για το περιστατικό με τον καστανά

"Η δικαιοσύνη είναι που ΠΡΕΠΕΙ να αποφασίζει και να δείχνει την επιείκεια όπου χρειάζεται και όχι ο αστυνομικός" σημειώνει με ανάρτησή της στο facebook η ειδική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα και τη μεταγωγή του πλανόδιου στο νοσοκομείο

Απάντηση στα όσα τους καταλογίζουν επιχειρούν να δώσουν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, μετά το περιστατικό με τον ηλικιωμένο καστανά στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Σε ανάρτησή τους στο facebook, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για επεισόδιο που "πήρε μεγάλη έκταση" και έδωσε τη δυνατότητα στον καθένα "να αποδείξει (χωρίς κόστος) την ευαισθησία του".

Στο κείμενο οι άνδρες της αστυνομίας περιγράφουν πως επενέβησαν μετά από καταγγελία πολίτη για την ύπαρξη πλανόδιου χωρίς άδεια. Όπως αναφέρουν, έπειτα από έλεγχο τους, απεδείχθη πως η καταγγελία ήταν ακριβής και ως εκ τούτου ζήτησαν από τον πωλητή να τους ακολουθήσει. Ο "παράτυπος ηλικιωμένος συμπολίτης μας άρχισε να φωνάζει και να ωρύεται, μέχρι που μετά από λίγο λιποθύμησε και δέχθηκε τις Ά βοήθειες από ασθενοφόρο που κάλεσαν οι αστυνομικοί" αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ομάδας.

"Η ύπαρξη μεγαλύτερων παραβάσεων, δεν δικαιολογεί τις μικρότερες"

Η ανακοίνωση αναφέρει πως οι ίδιοι οι αστυνομικοί κάλεσαν ασθενοφόρο, ενώ παρά την "ποινικά κολάσιμη" αντίδραση του πολίτη, διατήρησαν την ψυχραιμία τους. Απαντώντας σε όσους τους επέκριναν για το ζήλο που επέδειξαν σημειώνουν πως "είναι υποχρέωσή τους" να επέμβουν αφού υπήρχε καταγγελία, ενώ τονίζουν με νόημα πως "η ύπαρξη μεγαλύτερων ίσως παραβάσεων, δεν δικαιολογεί τις μικρότερες".

Σε ό, τι αφορά την ύπαρξη επτά αστυνομικών για την προσαγωγή ενός πολίτη και μάλιστα ηλικιωμένου, η ανακοίνωση σημειώνει πως "εκτός από τον καστανά, υπήρχε γύρω κι ένα σύνολο κόσμου που (όπως έχει γίνει στο παρελθόν) θα μπορούσε να μετατραπεί σε όχλο με απρόβλεπτες συνέπειες".

Στην ανακοίνωσή της η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. καταλήγει πως "η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών εφαρμόζει τον νόμο το ΙΔΙΟ, προς ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ και προς ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ. Ακόμα και όταν αυτό έχει προσωπικό κόστος όπως πχ στην περίπτωση του αστυνομικού που έλεγξε τον πρώην υπουργό" και τονίζει πως είναι έργο της δικαιοσύνης να δείξει επιείκεια ή όχι και όχι του αστυνομικού.

Απάντηση της ομάδας ΔΙΑΣ για το περιστατικό με τον καστανά

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, έγινε ένα επεισόδιο που πήρε μεγάλη έκταση και βρήκε την ευκαιρία ο καθένας να αποδείξει την (χωρίς κόστος) ευαισθησία του.

Στην πλατεία Αριστοτέλους λοιπόν υπήρχε ένας πλανόδιος πωλητής που πουλούσε κάστανα. Έγινε μια καταγγελία ότι ο συγκεκριμένος δεν είχε άδεια και στάλθηκε εκεί μια Ομάδα ΔΙ.ΑΣ να ελέγξει αν αυτό ισχύει. Τελικά η καταγγελία είχε βάση. Ο παράτυπος ηλικιωμένος συμπολίτης μας άρχισε να φωνάζει και να ωρύεται, μέχρι που μετά από λίγο λιποθύμησε και δέχθηκε τις Ά βοήθειες από ασθενοφόρο που κάλεσαν οι αστυνομικοί.

Σήμερα παρατηρούμε την αγανάκτηση πολλών, όχι κατά εκείνου που παραβιάζει τους νόμους και τους κανόνες... αλλά εναντίων εκείνων που έχουν υποχρέωση να τους επιβάλουν.

Να δούμε λοιπόν μερικά δεδομένα:

1) Οι αστυνομικοί πήγαν εκεί έπειτα από καταγγελία συμπολίτη μας. Για όσους δεν γνωρίζουν αυτό σημαίνει ότι "χρεώθηκαν" ένα σήμα, και είναι υπόλογοι για την έκβαση του την οποία πρέπει να αιτιολογήσουν στην ημερήσια αναφορά τους.

2) Όταν έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν προφανώς ότι ο συγκεκριμένος πωλητής δεν είχε την απαιτούμενη άδεια. Όπως είχαν υποχρέωση τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να τους ακολουθήσει στο τμήμα και ότι τα παράνομα προϊόντα πρέπει να κατασχεθούν.

3) Τότε εκείνος γνωρίζοντας ότι θα έχει κυρώσεις, άρχισε να φωνάζει αρχικά (για να μαζευτεί κόσμος) και μετά λιποθύμησε προφανώς από το άγχος του.

4) Οι αστυνομικοί παρά την αντίδραση του στον έλεγχο (που σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα αποτελεί αδίκημα), διατήρησαν την ψυχραιμία τους και μάλιστα κάλεσαν ασθενοφόρο ώστε να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια σε όποιο βαθμό ήταν αυτή αναγκαία.

Τώρα λοιπόν όλοι οι αυτόβουλοι κριτές επικρίνουν τους αστυνομικούς επειδή:

α) Ασχολήθηκαν.

Ξεχνάνε όμως ότι είχαν υποχρέωση αφού υπήρχε καταγγελία.

β) Δεν ασχολούνται με πιο σοβαρά εγκλήματα.

Ξεχνάνε όμως ότι η ύπαρξη μεγαλύτερων ίσως παραβάσεων, δεν δικαιολογεί τις μικρότερες.

γ) Ήταν πολλοί... 7 αστυνομικοί για ένα καστανά;

Ξεχνάμε όμως ότι εκτός από τον καστανά, υπήρχε γύρω κι ένα σύνολο κόσμου που (όπως έχει γίνει στο παρελθόν) θα μπορούσε να μετατραπεί σε όχλο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο αστυνομικός οφείλει να επιβάλει αυτό που η συλλογική θέληση του λαού μας, εκφρασμένη μέσα από την νομοθετική διαδικασία των αντιπροσώπων του έχει καταρτίσει. Από όσο έχει δείξει η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ, η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών εφαρμόζει τον νόμο το ΙΔΙΟ, προς ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ και προς ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ. Ακόμα και όταν αυτό έχει προσωπικό κόστος όπως πχ στην περίπτωση του αστυνομικού που έλεγξε τον πρώην υπουργό.

Η δικαιοσύνη είναι που ΠΡΕΠΕΙ να αποφασίζει και να δείχνει την επιείκεια όπου χρειάζεται και όχι ο αστυνομικός...

Φωτό: parallaximag.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επτά αστυνομικοί πάλευαν να οδηγήσουν ηλικιωμένο καστανά στο αυτόφωρο και τελικά τον έστειλαν στο νοσοκομείο

Οι Σταθάκηδες στα σπίτια τους και οι καστανάδες φυλακή

SHARE:

24Media Network