Τήνος: Χωρίς λιτανεία και με αυστηρά μέτρα το προσκύνημα

Τήνος: Χωρίς λιτανεία και με αυστηρά μέτρα το προσκύνημα
Δεκαπενταύγουστος στην Τήνο EUROKINISSI

Αλλαγές έφερε η πανδημία και στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στην Τήνο - "Θα υπάρχει πλήρης συμμόρφωση για αποφυγή της διασποράς του ιού", δήλωσε εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης.

Στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, τη γνωστή σε όλους Παναγία της Τήνου, όπου κάθε χρόνο τον Αύγουστο συρρέουν χιλιάδες πιστοί για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Όπως είπε στο GRTimes.gr, ο αρχιερατικός επίτροπος του ΙΝ Ευαγγελίστριας, πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Φανερός, ακόμα δεν έχει βγει επισήμως το πρόγραμμα του εορτασμού. Ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, θα εφαρμοστούν κατά γράμμα όλες οι σχετικές οδηγίες και στην Τήνο, όπου θα βρίσκεται από την Πέμπτη ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Έτσι, θα πραγματοποιηθεί κανονικά ο εορτασμός, ο εσπερινός και οι παρακλήσεις, αλλά δε θα γίνει λιτανεία. Ταυτόχρονα, θα είναι υποχρεωτική η μάσκα, ενώ θα τηρούνται οι αποστάσεις και ο περιορισμός των πιστών που θα βρίσκονται εντός του ναού.

«Θα υπάρχει πλήρης συμμόρφωση για αποφυγή της διασποράς του ιού», είπε χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης.

Αυξημένους ελέγχους ζήτησε ο δήμος

Έκτακτους ελέγχους, ώστε να αποφευχθεί τυχόν διασπορά του κορωνοϊού έχει ζητήσει ο Δήμος Τήνου, δεδομένου ότι το νησί δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία και κινείται σε υψηλά επίπεδα πληρότητας.

«Ως δήμος από την αρχή της πανδημίας έχουμε πάρει πολλά μέτρα. Έχουμε κάνει απολυμάνσεις, ενώ είμαστε σε συνεχή επαφή με τους συλλόγους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και με τον εμπορικό σύλλογο», είπε στο GRTimes.gr η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ευγενία Αλοιμόνου και πρόσθεσε:

«Ωστόσο, μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή κάτι να προκύψει. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει με έγγραφα τη βοήθεια της αστυνομίας και του λιμενικού, για να κάνουν πρόσθετους ελέγχους, ώστε να αποφύγουμε τον συνωστισμό».

Το αδιαχώρητο στο νησί

Η Τήνος, που παραδοσιακά τον Αύγουστο βουλιάζει από κόσμο, έχει καταφέρει να διατηρήσει τον τουρισμό σε υψηλά επίπεδα παρά τη γενικευμένη κρίση.

Ακόμα και τον Ιούλιο αποδείχτηκε σταθερή αξία, καταγράφοντας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου, 50.404 αφίξεις έναντι 92.389 του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Αυτό, όμως, σε μία περίοδο που τα πλοία κατέπλεαν με 60% πληρότητα, ενώ δεν υπήρξε ενίσχυση των δρομολογίων.

«Τις τελευταίες 20 μέρες είναι πολύ αυξημένος ο τουρισμός και είμαστε περίπου στο 80% σε πληρότητα. Ακόμα και τον Ιούλιο που ήμασταν κάτω σε σχέση με πέρσι κατά 50 με 60%, ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Αυτή τη στιγμή δεν… πιανόμαστε με τίποτα. Έχει πάρα πολύ κόσμο. Γίνεται το αδιαχώρητο. Δεν ξέρω, βέβαια, για πόσο διάστημα θα κρατήσει αυτό. Η εικόνα, πάντως, που έχω είναι ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου θα έχει αυτήν την κίνηση», ανέφερε η κ. Αλοιμόνου.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, είναι το γεγονός ότι το νησί έχει πολλή νεολαία, κάτι που δε συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι τουρίστες είναι «απλωμένοι» στα χωριά και δεν περιορίζονται μόνο στη χώρα.

Θεωρώ ότι δε φτάσουμε στο 100%, αλλά με τα δεδομένα της εποχής είναι σα να φτάσαμε στο 200%.

Το προσκύνημα της Τήνου

Το προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου (Παναγίας της Τήνου) είναι το σημαντικότερο ορθόδοξο προσκύνημα στην Ελλάδα. Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας χτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε με θαυματουργό τρόπο η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου έπειτα από όραμα της Μοναχής Πελαγίας.

Η εικόνα είναι για τους πιστούς θαυματουργή και συνδέεται με συγκλονιστικές αναφορές τους στην λυτρωτική παρέμβαση της Θεοτόκου που αξιώθηκαν να βιώσουν σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους, έπειτα από προσευχή.

Από τις αρχές Αυγούστου πλήθος προσκυνητών επισκέπτεται τον Ιερό Ναό για να παρακολουθήσουν τις παρακλήσεις που γίνονται κάθε μέρα μέχρι και τις 13 Αυγούστου που γίνεται η τελευταία μεγάλη παράκληση στο προαύλιο του Ιερού Ναού. Την παραμονή της γιορτής το νησί στολίζεται εορταστικά και πλήθος πιστών κατακλύζει το νησί

Το τελετουργικό

Την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καταφθάνουν στο νησί εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, επίσημοι και τα στρατιωτικά αγήματα που θα αποδώσουν τιμές. Το βράδυ τελείται Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια Παράκληση και Θεία Λειτουργία και μεταδίδεται η Θεία Μετάληψη.

Το πρωί της Εορτής γίνεται Αρχιερατική Λειτουργία στον Ναό της Μεγαλόχαρης. Κατά την διάρκεια της Λειτουργίας ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο αρχηγός του Ναυτικού και οι άλλοι επίσημοι επιβαίνουν σε τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού και ρίχνουν στεφάνια στον υγρό τάφο της Έλλης που τορπιλίστηκε έξω από το λιμάνι της Τήνου στις 15/8/1940. Μετά το πέρας της λειτουργίας ακολουθεί μεγαλοπρεπής λιτάνευση. Το κουβούκλιο σηκώνουν άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού ενώ τιμητικά αγήματα από όλα τα όπλα και σώματα ασφαλείας το περιστοιχίζουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version