Οι πρώτες ομιλίες του 3ου Thessaloniki Summit

Οι πρώτες ομιλίες του 3ου Thessaloniki Summit
MOTIONTEAM

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 3ου Thessaloniki Summit με τις ομιλίες σημαντικών παραγόντων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Με τους χαιρετισμούς του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιου Σαββάκη, του επικεφαλής της "Συμεών Τσομώκος ΑΕ - Delphi Economic Forum", Σίμου Τσομώκου, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ξεκίνησαν οι εργασίες της 3ης Συνόδου "Thessaloniki Summit", στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" στη ΔΕΘ.

 Ο κ.Σαββάκης άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου με γενικό τίτλο "Ευρωπαϊκή προοπτική και συνδεσιμότητα, βιομηχανική ανάπτυξη και συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια" και εξέφρασε την προσδοκία "από τη συζήτηση των τεσσάρων πρωθυπουργών που παρίστανται να προκύψει κάτι διαφορετικό'.

"Προσδοκούμε να ακούσουμε για δράσεις αναπτυξιακής συνεργασίας που θα αποφέρουν βιώσιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους νέους της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας. Είμαι βέβαιος ότι το 3ο Thessaloniki Summit θα δώσει την ευκαιρία για τη διεξαγωγή αναπτυξιακών κατευθύνσεων για την Ελλάδα", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ.

Στον χαιρετισμό του, ο κ.Τσομώκος υποστήριξε πως "η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να καταστεί μητροπολιτικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή. Κάνουμε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους ξένους φίλους της Θεσσαλονίκης να στηρίξουν τις προσπάθειες όλων των υγιών δυνάμεων της πόλης για να μεταβληθεί η Θεσσαλονίκη σε αυτό που ήταν και σε αυτό που πρέπει να είναι".

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης στάθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. "Τελικός στόχος μας να γίνει η Κεντρική Μακεδονία πρωτεύουσα εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα. Το μπορούμε και θα το καταφέρουμε. Αυτός ήταν πάντα ο χαρακτήρας και ο ρόλος της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας να έχει τα μάτια και το μέτωπο στραμμένα προς τα έξω. Αυτός είναι ο δρόμος μπροστά μας, αυτό είναι το μέλλον μας, σε αυτό το δρόμο θα βαδίζουμε όλο το επόμενο διάστημα" επισήμανε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, υποστήριξε πως "ούτε ο δήμος, ούτε η περιφέρεια Κ.Μακεδονίας και το κράτος είναι επιχειρηματίες. Εμείς θα πρέπει να ανοίγουμε τον δρόμο για να διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα". Συμπλήρωσε δε πως "το κράτος πρέπει να βοηθάει τον επιχειρηματία και να καλλιεργήσει μια άλλη αντίληψη. Το πρόβλημα δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά η κοινωνική κρίση".

Παίρνοντας τον λόγο, η πρέσβης της Βρετανίας, αναφέρθηκε στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και τις τουρκικές ενέργειες, υπογραμμίζοντας πως είναι δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους αλλά το πώς αυτό θα γίνει, αφορά τις δύο πλευρές αποκλειστικά. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση της Βρετανίας υποστηρίζει τις εταιρείες που εμπλέκονται στις οικονομικές δραστηριότητες και αν εμπλακούν βρετανικές θα τις υποστηρίξουν, όπως κάνουν παντού.

Ο πρέσβης της Γερμανίας, Γενς Πλότνερ, εξέφρασε την ευχή οι ΗΠΑ να παραμείνουν κύριος εταίρος και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής παρουσίας μέσα στο ΝΑΤΟ αλλά, όπως τόνισε "πρέπει να συνταχθούμε ως Ευρωπαίοι μαζί για να έχουμε τον δικό μας στρατό και τις δικές μας δυνάμεις. Αυτά τα δύο πρέπει να είναι συμβατά μεταξύ τους. Η θέση μας για ευρωπαϊκό στρατό δεν αντιτίθεται στο ΝΑΤΟ και στην παρουσία μας σε αυτό, είναι 100% συμβατά".

Τη σύνοδο διοργανώνουν ο ΣΒΒΕ και η "Συμεών Τσομώκος ΑΕ - Delphi Economic Forum". Αργότερα σήμερα, στο πλαίσιο της συνόδου, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ (Boyko Borissov), της Σερβίας, 'Ανα Μπρνάβιτς (Ana Brnabić) και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας, 'Ανα Μπίρτσαλ (Ana Birchall), θα συζητήσουν τις προοπτικές οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Περισσότεροι από εξήντα (60) διακεκριμένοι ομιλητές από το χώρο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και της κοινωνίας, συμμετέχουν με εισηγήσεις στις εργασίες του 3ου Thessaloniki Summit 2018.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: thessaloniki summit 2018
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Thessaloniki Summit 2018: Οι ομιλίες της πρώτης ημέρας

Στο Thessaloniki Summit 2018 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Stoiximan: Η εταιρεία που δεκαπλασίασε το προσωπικό της στην Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια

SHARE:

24Media Network