Το Χαλάνδρι βουλιάζει στα νυχτερινά κέντρα, αλλά οι κάτοικοι έχουν χάσει τον ύπνο τους

Το Χαλάνδρι βουλιάζει στα νυχτερινά κέντρα, αλλά οι κάτοικοι έχουν χάσει τον ύπνο τους

Το προάστιο των βορείων προαστίων έχει μετατραπεί σε μαζικό στέκι της Αττικής τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να διαθέτει επτά καφετέριες, μπαρ και άλλα καταστήματα διασκέδασης ανά τετραγωνικό μέτρο. Πώς αντιδρούν κάτοικοι και δήμος

Η καρδιά της βραδινής εξόδου χτυπά πλέον στο Χαλάνδρι, αλλά με τρόπο ανεξέλεγκτο, προκαλώντας «αρρυθμίες» στην καθημερινότητα των κατοίκων και «πονοκέφαλο» στο δήμο.

Τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια, εκατοντάδες νυχτερινά μαγαζιά έχουν ξεφυτρώσει σε κάθε δρόμο και πλατεία ή έχουν πάρει τη θέση εμπορικών καταστημάτων που έβαλαν λουκέτο εξαιτίας της κρίσης, μετατρέποντας την περιοχή αυτή των βορείων προαστίων από υπερτοπικό πόλο εμπορίου, σε νέα «διασκεδασούπολη».

Επτά μπαρ και καφετέριες ανά οικοδομικό τετράγωνο

Σε 50 οικοδομικά τετράγωνα του κέντρου του δήμου Χαλανδρίου συνωστίζονται 373 τέτοιοι χώροι, δηλαδή κατά μέσο όρο επτά με οκτώ καταστήματα σε κάθε τετράγωνο. Από αυτά, 188 είναι καταστήματα μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ψητοπωλεία, μεζεδοπωλεία, πιτσαρίες, ζαχαροπλαστεία, club restaurant κ.λπ.) και 185 καταστήματα αναψυχής (καφετέριες, μπαρ, μπυραρίες), τα περισσότερα εκ των οποίων γειτνιάζουν με κατοικίες.

Για τους επισκέπτες είναι ιδανικός τόπος χαλάρωσης, διασκέδασης και διαφυγής από την καθημερινότητα. Για όσους κατοικούν, όμως, στις οδούς Αγίας Παρασκευής, Σωκράτους, Χαϊμαντά, Πεντέλης, Κολοκοτρώνη, Γκίνη, Γυφτοπούλου, Ανδρέα Παπανδρέου και Ιφικράτους, στη κεντρική πλατεία Ελευθερωτών και στους πεζόδρομους Ηρακλείου και Θουκυδίδου η κατάσταση είναι απελπιστική. Ιδιαίτερα τις Παρασκευές και τα Σάββατα, τις αργίες και τα καλοκαίρια, η περιοχή δέχεται την επίσκεψη περί των 10.000 θαμώνων.

Το αποτέλεσμα είναι τεράστιος κυκλοφοριακός φόρτος στους κεντρικούς δρόμους αλλά και στα στενά, ηχορρύπανση από την υψηλή ένταση της μουσικής, περιορισμός των ελεύθερων χώρων από αυθαίρετη επέκταση τραπεζοκαθισμάτων, μεγάλος όγκος σκουπιδιών, ενώ δεν απουσιάζει η διακίνηση ναρκωτικών.

Τα προβλήματα από τον πολύ κόσμο

Το πρόβλημα ηχορρύπανσης απασχόλησε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σε πρόσφατη μελέτη του, διαπιστώθηκε ότι σε 30 σημεία του κέντρου, όπου έγιναν σχετικές μετρήσεις, τα επίπεδα θορύβου υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια.

Η υπερσυσσώρευση επισκεπτών προκαλεί συχνά προβλήματα στα δίκτυα κοινής ωφέλειας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις πολύωρες διακοπές ρεύματος πέρυσι, καθ’ όλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

«Ο υπερβολικός αριθμός των νυκτερινών κέντρων απαγορεύει την ύπαρξη πολυ-λειτουργικότητας στο κέντρο της πόλης. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει ο 20χρονος να έχει τη δυνατότητα να διασκεδάσει, αλλά να μπορεί και η νοικοκυρά να ψωνίσει από τον κρεοπώλη και από τον καταστηματάρχη, οι γονείς να πάνε τα παιδιά τους να παίξουν… Αυτό πλέον τείνει να εξαφανιστεί» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Χαλανδρίου Κώστας Γερολυμάτος.

«Πάγωμα» έκδοσης νέων αδειών

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η δημοτική αρχή επιβάλει πρόστιμα στους παρανομούντες και εξέδωσε τρεις κανονιστικές πράξεις, με τις οποίες ρυθμίζονται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους και το ωράριο λειτουργίας των κέντρων, ενώ προβλέφθηκε το «πάγωμα» για ένα χρόνο στην έκδοση νέων αδειών σε κορεσμένες περιοχές.

Αυτό το τελευταίο, ωστόσο, προσέκρουσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία αρνήθηκε στο δήμο το δικαίωμα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Ο δήμος επιμένει, προσφεύγοντας στη λεγόμενη ειδική επιτροπή του άρθρου 152 (του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, νόμος 3463/2006) της Περιφέρειας Αττικής ενάντια στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ο δήμος θα φτάσει μέχρι το ΣτΕ

Νέες άδειες έτσι κι’ αλλιώς δεν εκδίδονται μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης. «Αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένους που μας απειλούν με μηνύσεις. Εμείς όμως δεν κάνουμε πίσω. Εάν δεν δικαιωθούμε από την Επιτροπή, θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας» σημειώνει ο κ. Γερολυμάτος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της ανοχής που επέδειξαν ορισμένοι σε φαινόμενα ανομίας. Η παρούσα δημοτική αρχή έχει ανοίξει διάλογο με τους ιδιοκτήτες των κέντρων ώστε να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. «Κάποιοι δείχνουν κατανόηση και προθυμία για συνεργασία, άλλοι είναι αντίθετοι, καθώς έχουν συνηθίσει σε άλλη αντιμετώπιση» αναφέρει ο αντιδήμαρχος.

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network