Το News 24/7 στη λεπτή γραμμή του Έβρου

Το News 24/7 στη λεπτή γραμμή του Έβρου
Μετανάστες περνούν τα σύνορα στον Έβρο AP

Το News 24/7 βρέθηκε για τέσσερις ημέρες στον Έβρο και κατέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μην εμποδίζει όσους θέλουν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

“Ξέρεις κάποιον δρόμο που λέγεται 85;” Ο Σουρίτζ από το Νεπάλ μας κοιτά με αγωνία. Ψάχνει τρόπο να βγει στον κεντρικό οδικό άξονα (E85). Λίγο πριν φύγει από την Τουρκία κάποιος του είπε πως αν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο θα καταλήξει στη Θεσσαλονίκη κι από εκεί θα έχει τη δυνατότητα να φύγει προς την κεντρική Ευρώπη. Βρίσκεται σε μια μικρή στάση του τρένου έξω από την Καβύλη, περίπου 1μιση ώρα περπάτημα από την όχθη του Έβρου. Μαζί με τους 4 Σύρους συνοδοιπόρους του, έχουν κρυφτεί μέσα στο κτίσμα για να μην τους εντοπίσει το περίπολο του στρατού που πέρασε λίγα λεπτά νωρίτερα. Ο καθένας κρατάει από μια τσάντα πλάτης με τα υπάρχοντά του. “Περάσαμε με βάρκα το ποτάμι. Δεν πληρώσαμε τίποτα, μας είπαν πως όποιος θέλει μπορεί να περάσει δωρεάν” λέει ο Σουρίτζ, ο μόνος από τους πέντε που μιλάει λίγα αγγλικά. “Οι Τούρκοι μας βοηθούν” συνεχίζει.

Οι πέντε άνθρωποι είναι λίγοι μόνο από εκείνους που βρίσκουν τον τρόπο για τα ελληνικά εδάφη την τελευταία εβδομάδα και στη συνέχεια προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συνεχείς περιπολίες κατά μήκος της συνοριογραμμής. Μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή, στους επαρχιακούς δρόμους, στα χωριά του Έβρου αλλά και στον κεντρικό οδικό άξονα οχήματα του στρατού και τις αστυνομίας, ελέγχουν τα περάσματα και άλλα σημεία που μπορεί να εντοπίσουν πρόσφυγες και μετανάστες που καταφέρνουν να περάσουν το ποτάμι.

Αναζητώντας διόδους

Στα Μαράσια,ένα χωριό που απέχει 3 χιλιόμετρα από τις Καστανιές δύο οχήματα του στρατού βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο στο σημείο όπου η όχθη του Έβρου, ακουμπάει το χωριό. Τη νύχτα, οι στρατιώτες ρίχνουν τους φακούς και τα φώτα των οχημάτων στις πιθανές διόδους, ενώ αν ακούσουν φωνές από το ποτάμι, που σημαίνει πως πλησιάζει βάρκα, πετούν βομβίδες κρότου λάμψης για να δηλώσουν την παρουσία τους. Όσους μετανάστες και πρόσφυγες εντοπίσουν να έχουν βγει στην ελληνική πλευρά της όχθης, τους κρατούν σε έναν άδειο χώρο που βρίσκεται δίπλα, μέχρι να έρθει η αστυνομία να τους συλλάβει.

Οι αρχές, στις ενημερώσεις που στέλνουν για τις συλλήψεις του 24ωρου που περνάει, αναφέρουν διψήφιους αριθμούς ημερησίως, ωστόσο οι ντόπιοι στη Βύσσα, την Καβύλη, τα Μαράσια, τον Άρζο και την Ορεστιάδα, μιλούν για δεκάδες ανθρώπους, που περπατούν στους δρόμους, κυρίως τη νύχτα, έχοντας περάσει τα σύνορα. Συχνά μέσα στα χωριά και στις οδικές αρτηρίες που τα συνδέουν, κυκλοφορούν λευκά βαν χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας, οι οδηγοί των οποίων φορούν πολιτικά ρούχα και συλλαμβάνουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Σύμφωνα με όσα είπαν στο News 24/7 άνθρωποι που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα, υπάρχουν, λεωφορεία στην Τουρκία μεταφέρουν με πολύ χαμηλό αντίτιμο (περίπου 10 ευρώ) μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα, με τις τούρκικες αρχές να τους λένε ψευδώς πως δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα να μπουν στην Ελλάδα. Ακόμη στην τούρκικη όχθη του Έβρου, βάρκες τους περνούν στην ελληνική όχθη χωρίς αντίτιμο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, αξιωματικοί κλωτσούν μετανάστες και πρόσφυγες στο ποτάμι αναγκάζοντάς τους να κολυμπήσουν μέχρι την ελληνική πλευρά.

Η νεκρή ζώνη

Το ελληνικό φυλάκιο, απ’ όπου ειδικά τις Παρασκευές περνούσαν μέχρι πρόσφατα δεκάδες Έλληνες για να επισκεφθούν το παζάρι της Αδριανούπολης και να κάνουν τις αγορές τους στο εβδομαδιαίο παζάρι, παραμένει σφραγισμένο.Ο όγκος μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται, μπλοκαρισμένοι από τις αρχές στη νεκρή ζώνη, φαίνεται -από την περιορισμένη ορατότητα που μπορούν να έχουν οι δημοσιογράφοι- πως έχει μειωθεί μετά την Κυριακή.

Δεν παύουν όμως να υπάρχουν εντάσεις. Άλλοτε επικρατεί ηρεμία, με τους συγκεντρωμένους να στέκονται απέναντι στους αστυνομικούς και τους στρατιώτες και άλλοτε, όπως τη Δευτέρα, ξεσπούν επεισόδια με πέτρες ξύλα αλλά και δακρυγόνα. Μάλιστα, εκτός από αυτά που εκτοξεύουν οι Έλληνες αστυνομικοί, έχουν εντοπιστεί και τουρκικής προέλευσης χημικά τα οποία φέρονται να πετούν τούρκοι στρατιώτες.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε στο πρόσωπο ένας τουλάχιστον Έλληνας αστυνομικός, ενώ οχήματα του στρατού κυκλοφορούσαν με σπασμένα από πέτρες παρμπρίζ. Εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης στην πληροφόρηση για το τι γίνεται στην τούρκικη πλευρά, πίσω από το ελληνικό φυλάκιο, δεν είναι δυνατό να υπάρξει ασφαλής ενημέρωση στους δημοσιογράφους που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους για το αν και πόσοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν τραυματιστεί. Ωστόσο, αρκετοί από όσους έφταναν από την περασμένη Παρασκευή στην τούρκικη πλευρά των συνόρων, φαίνεται πως πήραν απόφαση ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να διασπάσουν τον κλοιό των ελληνικών αρχών και τον φράχτη μήκους 11 χιλιομέτρων και έτσι αναζητούν άλλες διόδους.

Ο φράχτης δίπλα στο Τελωνείο στις Καστανιές Eurokinissi

“Περιπολίες” κατοίκων

Στο νότιο τμήμα του ποταμού, δηλαδή στο Δέλτα του Έβρου, οι ψαράδες πραγματοποιούν αποτροπές, ενώ στις Φέρες, τον Πέπλο και το Τυχερό, πολλοί κάτοικοι κυκλοφορούσαν την Τρίτη με τα οχήματά και τα τρακτέρ τους, αναζητώντας, όπως έλεγαν μετανάστες για να τους παραδώσουν στις αρχές. Μάλιστα αρκετοί εξ’ αυτών είχαν πραγματοποιούσαν τις “περιπολίες” με όπλα στα χέρια τους.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φανεί ποιά θα είναι τα αποτελέσματα της αυστηροποίησης της στάσης της Ελληνικής κυβέρνησης. Η ενίσχυση των δυνάμεων στα σύνορα, το πάγωμα της υποβολής αιτήσεων ασύλου, η πρόθεση επιστροφής στη χώρα προέλευσης και μάλιστα χωρίς καταγραφή, όσων μπαίνουν στη χώρα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα αλλά και η ενημέρωση της Δευτέρας για τις πρώτες καταδίκες ανθρώπων που μπήκαν στη χώρα, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, σε 4 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή και πρόστιμο έως 10.000 δείχνουν ξεκάθαρα την πολιτική που πρόκειται να ακολουθηθεί.

Στα περίπου 200 χιλιόμετρα στα οποία ο Έβρος γίνεται το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι εικόνες εναλλάσσονται. Από τη μια πλευρά περιπολίες του στρατού και τις αστυνομίας, ντόπιοι που αυτοβούλως συμμετέχουν στις αποτροπές εισόδου, ενισχυμένος φράχτης από τις Καστανιές ως τη Βύσσα, ψαράδες που περιπολούν με τις βάρκες τους στο Δέλτα. Από την άλλη πλευρά λεωφορεία και βάρκες που μεταφέρουν δωρεάν ή με χαμηλό αντίτιμο ανθρώπους μέχρι τα σύνορα, ψεύτικες υποσχέσεις για ανεμπόδιστη διέλευση στην ελληνική πλευρά. Και στη μέση μετανάστες και πρόσφυγες που περιμένουν μια ευκαιρία και είναι έτοιμοι να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους στο ενδεχόμενο να αφήσουν πίσω την Τουρκία και να περάσουν στην Ευρώπη.

Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα Ελληνοτουρκικά σύνορα (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα