Το παρασκήνιο του εκπληκτικού πρωτοσέλιδου της “cumhuriyet” για τις φωτιές στην Αθήνα

Το παρασκήνιο του εκπληκτικού πρωτοσέλιδου της “cumhuriyet” για τις φωτιές στην Αθήνα

Πώς προέκυψε η εξαιρετική έμπνευση του ελληνικού πρωτοσέλιδου της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet και τι λέει στο news247.gr η δημοσιογράφος της που ήρθε στην Αθήνα για ρεπορτάζ στις πληγείσες περιοχές.

Για την Τουρκία η Cumhuriyet δεν είναι μία ακόμη εφημερίδα. Είναι, ειδικά τα τελευταία χρόνια στην περίοδο Ερντογάν, ένας φάρος δημοκρατίας και ελεύθερης έκφρασης στη γείτονα.

Υπ’ αυτήν την έννοια η επιλογή της εφημερίδας να έχει ελληνικό τίτλο την Τετάρτη για το θέμα των πυρκαγιών στην Αθήνα (“μοιραζόμαστε τον πόνο σας”) εξέπληξε μόνο τους μη υποψιασμένους.

To news247.gr μίλησε με την Μπεριβάν Αϊντίν, δημοσιογράφο της Cumhuriyet, που εκτός από μία θαυμάσια συνάδελφος, είναι και λάτρης της ελληνικής γλώσσας την οποία μιλά. Απολύτως φυσιολογικά έτσι βρέθηκε για δύο 24ώρα στην Αθήνα έτσι ώστε να καλύψει την ελληνική τραγωδία.

Iδού λοιπόν αρχικά το πως προέκυψε αυτή η σπουδαία έμπνευση: “Ηταν μία ιδέα του Μουράτ Σαμπουνσού, του αρχισυντάκτη μας. Ξέρει ότι μιλάω Ελληνικά και ότι “τρέχω” το λογαριασμό της εφημερίδας στο instagram. Mου πρότεινε αρχικά να μοιραστούμε εκεί ένα μήνυμα στα Ελληνικά. Στη συνέχεια αποφάσισε να το κάνουμε και στην πρώτη σελίδα της έντυπης έκδοσής μας.

Είμαι ευτυχής γιατί είχε μεγάλη ανταπόκριση στην Ελλάδα και έφτασε σε κόσμο που κρατά το μυαλό του ανοιχτό.Υπήρχε βέβαια και μία απαίσια μειοψηφία που το είδε με κακό μάτι. Ο τίτλος μας την επόμενη ημέρα ήταν Dayan Kosmu που σημαίνει “κρατήστε γείτονες”. Το εμπνευστήκαμε από τον τίτλο μίας ελληνικής εφημερίδας το 1999 στο σεισμό της Τουρκίας”.

Η Μπεριβάν βρέθηκε εν συνεχεία στην Αθήνα για ρεπορτάζ. Πήγε σχεδόν σε όλες τις πληγείσες περιοχές καθώς και στα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονταν εγκαυματίες. Τα όσα λέει έχουν μεγάλη σημασία:

“Ερχόμενη από την πολωμένη Τουρκία του Ερντογάν, μου έκανε φοβερή εντύπωση το πόσο ενωμένος ήταν ο κόσμος μπροστά σ’ αυτήν την τραγωδία. Προφανώς υπήρχαν σοβαρά ερωτήματα που έπρεπε να απαντηθούν, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που έπρεπε να επισημανθούν αλλά η προτεραιότητα δόθηκε στο να βοηθηθούν τα θύματα.

Εδώ στην Τουρκία είναι πολλές φορές σαν να έχουμε χάσει την ανθρωπιά μας. Θυμηθείτε τους οδηγούς ταξί που ζητούσαν από τον κόσμο εκατοντάδες δολάρια μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και συγκρίνετε μ’ αυτούς στο Παρίσι που μετέφεραν κόσμο δωρεάν σε ανάλογη περίπτωση.

Υπήρχαν και υπάρχουν χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης στα social media από Τούρκους σε Ελληνες αλλά υπήρχαν παράλληλα και αυτοί που κραύγαζαν ότι “ο εχθρός μας καίγεται”. Οχι περισσότεροι πάντως από το μέσο όρο των ρατσιστών σ’ αυτή τη χώρα. Και πάλι όμως ήταν αηδιαστικό! Βλέποντας τους Αθηναίους ενωμένους θυμήθηκα πως ήμασταν και εμείς κάποτε”.

Ακόμη μία απόδειξη, ακόμη μία μεγάλη νίκη αν θέλετε της λογικής αλλά και της αλληλεγγύης. Ο ρατσισμός και το μίσος ας παραμείνει μειοψηφία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα