Το ρουσφέτι ποτέ δεν πεθαίνει - Τι ζητούν πλέον οι πολίτες

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας  κατα τη συζήτηση επικαιρων ερωτησεων στην Βουτλή την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012. 
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας κατα τη συζήτηση επικαιρων ερωτησεων στην Βουτλή την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ακόμα και επί των ημερών της τρικομματικής κυβέρνησης συνεχίζονται τα αιτήματα των πολιτών για κάποιου τύπου "τακτοποίησης"

Σημαντικά έχουν αυξηθεί τα ρουσφέτια τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρουν πολιτικοί όλων των παρατάξεων, εμφανίζοντας ωστόσο ποιοτικές διαφορές.

"Το Δημόσιο πέθανε" σημειώνουν χαρακτηριστικά στην Καθημερινή , καθώς εκτός του ότι στη συνείδηση του κόσμου έχει πια εδραιωθεί η λειτουργία του ΑΣΕΠ, το Δημόσιο δεν εγγυάται πλέον ούτε ασφάλεια ούτε υψηλές αποδοχές.

ADVERTISING

Οι περισσότεροι ζητούν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Δεν θέλουν να "τακτοποιηθούν", αλλά αναζητούν μια δουλειά για να μπορέσουν να ζήσουν την οικογένειά τους.

Κατά κανόνα οι βουλευτές επιχειρούν να τους εξυπηρετήσουν με τις γνωριμίες που ο καθένας διαθέτει, αλλά το ποσοστό επιτυχίας δεν ξεπερνά το 5%-10%.

Σημαντικό τμήμα των αιτημάτων που φτάνουν στα γραφεία των βουλευτών αφορούν δυσλειτουργίες του Δημοσίου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αναφέρει κυβερνητικός βουλευτής που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

"Πριν από λίγες ημέρες με βρήκε ένας άνθρωπος με εμφανή αναπηρία μετά από εγκεφαλικό, ο οποίος περίμενε ένα χρόνο για να περάσει από αξιολόγηση για αναπηρική σύνταξη.

Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να βοηθήσω. Αν αυτό είναι ρουσφέτι τι να πω... Οι άνθρωποι δε ζητούν πια πολυτέλειες, ζητούν να κάνεις αυτό που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εκείνοι", υπογράμμισε.

Ακόμα και επί ημερών της τρικομματικής κυβέρνησης, μια περίοδο που το πολιτικό προσωπικό θέλει να πείσει για αλλαγή σελίδας στη νοοτροπία του κράτους, τα τηλέφωνα στα γραφεία των υπευθύνων για τις στρατιωτικές μεταθέσεις δεν σταματούν να χτυπούν.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει στην εφημερίδα πηγή από τον Στρατό Ξηράς. "Δυσκολευόμασταν ακόμα και όταν η κυβέρνηση αποτελούνταν από ένα κόμμα. Φαντάζεστε τι γίνεται τώρα με τρία", επισημαίνει.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι μεταθέσεις καθορίζονται με κλίμακα αξιολόγησης με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως εάν ο οπλίτης είναι έγγαμος, εάν έχει παιδί, εάν είναι ορφανός ή πολύτεκνος.

Ωστόσο εκτός από αυτές τις νόμιμες μεταθέσεις, τα αρμόδια γραφεία των τριών κλάδων του στρατού έχουν να χειριστούν και τα βουλευτικά ρουσφέτια.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχουν μειωθεί τα εντελώς "χαριστικά" ρουσφέτια. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύονται από την υπόμνηση ότι ο φαντάρος έχει άνεργους γονείς ή έντονο οικονομικό πρόβλημα.

SHARE:

24Media Network