Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καταδικάζει τα επεισόδια στο Χυτήριο. “Όχι” στη λογοκρισία

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καταδικάζει τα επεισόδια στο Χυτήριο. “Όχι” στη λογοκρισία
Συγκέντρωση δεκάδων μελών παραθρησκευτικών οργανώσεων και της Χρυσής Αυγής άρχισε το απόγευμα της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου 2012, έξω απο το θέατρο Χυτήριο στην Ι. Οδό, οπου ήταν προγραμματισμένη η παράσταση Corpus Christi, το περιεχόμενο της οποίας θεωρούν βλάσφημο. Ανάμεσά τους και 4 βουλευτές της Χρυσής Αυγής μεταξύ των οποίων οι Η. Παναγιώταρος και Χρ. Παππάς. Αν και αρχικά αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν, εκείνοι επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό ώστε να μπουν μέσα στο θέατρο και να διακόψουν την παράσταση. Αποτέλεσμα ήταν να γίνει περιορισμένη χρήση χημικών από την αστυνομία ενώ έγινε και μία προσαγωγή. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να μπουν εκ νέου στο θέατρο ενώ πέταξαν γιαούρτια στην είσοδο. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καταδικάζει τα επεισόδια στο Χυτήριο για την παράσταση Corpus Christi. Δείτε τι αναφέρει (Vid)

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών με ανακοίνωσή του καταδικάζει “οποιεσδήποτε ενέργειες που θίγουν, προσβάλλουν, απειλούν και στερούν το δικαίωμα της ελευθερίας στην τέχνη”, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες έξω από θέατρο στο Γκάζι.

Πολίτες είχαν μαζευτεί έξω από το θέατρο “Χυτήριο”, διαμαρτυρόμενοι για την “αιρετική” παράσταση “Corpus Christi”.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος και Χρήστος Παπάς, ενώ  στο σημείο, βρέθηκαν εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, που τάχθηκαν  υπέρ των ηθοποιών που ανέβασαν το θεατρικό έργο, στο οποίο ο Χριστός και οι μαθητές τους παρουσιάζονται σαν ομοφυλόφιλοι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αλλά και περιγραφή δημοσιογράφου στο twitter, υπέστη προπηλακισμό και λεκτική επίθεση από τους συγκεντρωμένους.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως “κ ελεύθερη έκφραση, η ευαίσθητη ματιά πάνω σε κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν είναι σκοπός της τέχνης του ηθοποιού και κατά συνέπεια όλων των τεχνών”.

“Γι’ αυτό τον λόγο είμαστε ενάντια σε ότι περιορίζει, ελέγχει και υπονομεύει την δουλειά μας και την εξέλιξη μας. Η βαρβαρότητα, η βία, η καταστολή, η λογοκρισία και η επιβολή περιορισμών στην τέχνη και στη ζωή εντείνονται όλο και περισσότερο. Κι όταν η τέχνη λογοκρίνεται, λογοκρίνεται και η ζωή. O φόβος του συστήματος εκφράζεται με την αυξανόμενη τρομοκρατία του λαού. Οι ηθοποιοί αντιστεκόμαστε σε οτιδήποτε μας στερεί το δικαίωμα στην έκφραση, στην ομορφιά, στην ποιότητα, στην εξέλιξη, στην αμφισβήτηση αυτής της βίαιης για το λαό πολιτικής. Η τέχνη μας είναι ένα πνευματικό όπλο που στοχεύει στην αφύπνιση των συνειδήσεων. Αυτό το όπλο δεν θα το παραδώσουμε ποτέ”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα