Το ΣτΕ ελέγχει τις αρμοδιότητες Ρακιτζή

Μεταλλωρύχοι έξω από το ΣτΕ το πρωί της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2015, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά στην αναστολή με απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνου Σκουρλέτη, της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Μεταλλωρύχοι έξω από το ΣτΕ το πρωί της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2015, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά στην αναστολή με απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνου Σκουρλέτη, της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα καταλήξει αν ο Λ. Ρακιτζής μπορεί να φέρει όλες τις αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, παρά τη λήξη της θητείας του

Τις αρμοδιότητες του νυν Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, θα εξετάσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε αυτή παρέπεμψε άλλωστε, το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με σειρά αποφάσεων του, που αφορούν στο άν ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης  Λ. Ρακιντζής μετά την λήξη της 5ετους θητείας  (14 Σεπτεμβρίου 2009), παραμένει νόμιμα στην θέση του, ασκώντας προσφυγές ενώπιον της Δικαιοσύνης κατά τελεσίδικων αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με αποφάσεις, "κατ'  αρχήν δεν είναι επιτρεπτή, μετά τη λήξη της θητείας του, η συνέχιση της αρμοδιότητάς του να ασκεί προσφυγές ιδίως ενώπιον του ΣτΕ, κατά τελεσίδικων αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων. Και είναι μεν ανεκτή η άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  του οποίου έληξε η θητεία, μόνον, όμως εφόσον συντρέχουν συνθήκες όλως εξαιρετικές, οι οποίες καθιστούν αδύνατη την έγκαιρη επιλογή νέου Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  από το υπουργικό συμβούλιο και πάντως, όχι πέραν ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις".

Οι ανώτατοι δικαστικοί σύμβουλοι αναφέρουν δε, πως το Δημόσιο δεν επικαλέστηκε λόγους εξαιρετικών συνθηκών, οι οποίες «κατέστησαν αδύνατη την έγκαιρη επιλογή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μεταξύ της λήξης της θητείας του και της άσκησης των προσφυγών του» ενώπιον  της Δικαιοσύνης. Προσθέτουν πως η διαδικασία επιλογής του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης «ουδόλως προσκρούει σε δυσχέρειες ανάλογες με εκείνες της επιλογής των μελών των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπονται στο Σύνταγμα».

SHARE:

24Media Network