Το Vouliwatch ενισχύει και αναδεικνύει το δικαίωμα των πολιτών στη δημόσια πληροφορία

Το Vouliwatch ενισχύει και αναδεικνύει το δικαίωμα των πολιτών στη δημόσια πληροφορία

Το arthro5a.gr είναι η νέα πλατφόρμα που χαρίζει σε κάθε πολίτη το αδιαφιλονίκητο δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως ο νόμος το ορίζει.

To arthro5A.gr είναι η ΝΕΑ πλατφόρμα του Vouliwatch που σας βοηθά να ασκήσετε το συνταγματικό σας δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία και να υποβάλετε Αιτήματα Κατάθεσης Εγγράφων.

Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, η ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και η διάδοσή τους μεταξύ των πολιτών, αποτελεί άμεσα υποχρέωση του Κράτους.

Κάθε περιορισμός σε αυτό το αυτονόητο δικαίωμα, είναι δυνατόν να επιβληθεί με ειδικό νόμο, εάν και εφόσον κάτι τέτοιο είναι απολύτως αναγκαίο και δικαιολογείται για λόγους εθνικής ασφάλειας, για λόγους καταπολέμησης του εγκλήματος ή για την προστασία δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων.

Είναι πλέον καιρός να καθορίσουμε εκ νέου, να κατανοήσουμε, να επικοινωνήσουμε στην κοινωνία και τελικά να ασκήσουμε με υπευθυνότητα, όπως ακριβώς δικαιούμαστε, το βασικό δικαίωμά μας στην πληροφόρηση.

Η ομάδα του Vouliwatch ανέλαβε τη δημιουργία της πρώτης πλατφόρμας που παρέχει μια κατανοητή και εύχρηστη μέθοδο άσκησης του δικαιώματος των πολιτών στην πληροφορία. Αποφάσισε και κατάφερε να φέρει εις πέρας αυτό το φιλόδοξο και ωφέλιμο εργαλείο που φιλοδοξεί να ενισχύσει τη Δημοκρατία, να ωθήσει τους δημόσιους φορείς προς τη Διαφάνεια και υπογραμμίσει την ανάγκη για Λογοδοσία.

Το νεοσύστατο site arthro5a.gr αποτελεί μια ελληνική εκδοχή του έργου Alaveteli, το οποίο έχει κάτω από τη φροντίδα του πολλές αντίστοιχες πλατφόρμες της κοινωνίας των πολιτών σε πολλές χώρες του κόσμου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εύχρηστο μέσο που παρέχει μια άμεση και απτή μέθοδο σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφόρηση, να εκφράσει αιτήματα και να απαιτήσει πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση.

Το Vouliwatch ενισχύει και αναδεικνύει το δικαίωμα των πολιτών στη δημόσια πληροφορία

Οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν με μερικά εύκολα βήματα να υποβάλουν ένα αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τη δημόσια διοίκηση, για όποιο ζήτημα τους απασχολεί και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τους, ως πολίτες.

Μέσα από την υποβολή πολλαπλών αιτημάτων θα ασκείται άμεση πίεση για λογοδοσία προς τους δημόσιους φορείς ενώ παράλληλα θα δημιουργείται ένα γόνιμο πεδίο για περεταίρω προτάσεις ώστε να μπει φραγμός σε καταστάσεις κακοδιαχείρισης και σε υποθέσεις διαφθοράς.

Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο δίνεται στην κοινωνία των πολιτών η δυνατότητα να ακουστούν ταυτόχρονα πολλές δημοκρατικές φωνές ανθρώπων που νοιάζονται για το δημόσιο συμφέρον και προάγουν τη διαφάνεια.

Το Vouliwatch ενισχύει και αναδεικνύει το δικαίωμα των πολιτών στη δημόσια πληροφορία

Τα αιτήματα που θα αποστέλλονται αλλά και οι αντίστοιχες απαντήσεις από τους δημόσιους φορείς που θα συλλέγονται θα δημοσιεύονται, στη συνέχεια, στην πλατφόρμα και θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου/-ης.

Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργείται ένα συλλογικό, πολύτιμο αρχείο μέσα από το οποίο οι πολίτες μπορούν να μελετήσουν και να κατανοήσουν σε βάθος πολλές και διαφορετικές πτυχές δράσης της κυβέρνησης, αλλά και να βγάλουν σαφή συμπεράσματα για τη λειτουργία των αρμόδιων αρχών που ορίζουν τη δημοκρατία και τη δημόσια ζωή.

Το Vouliwatch ενισχύει και αναδεικνύει το δικαίωμα των πολιτών στη δημόσια πληροφορία

Σας καλούμε να σταθείτε μαζί μας και σε αυτό τον αγώνα για περισσότερη διαφάνεια από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία, για λογοδοσία από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, από το ΕΣΥ, από τις ένοπλες δυνάμεις, ακόμη και από τα πανεπιστήμια, αλλά και όλους τους δημόσιους φορείς και οργανισμούς.

Καταθέστε μαζί μας τα δικά σας αιτήματα κατάθεσης εγγράφων (ΑΚΕ) και διεκδικήστε έτσι την πρόσβαση στην πληροφορία σε θέματα που σας απασχολούν περισσότερο.

Μην ξεχνάμε ότι οι φορείς του δημοσίου είναι υποχρεωμένοι με βάση το νόμο να συμμορφωθούν με τους σκοπούς της πλατφόρμας και να απαντήσουν σε κάθε αίτημα που τους υποβάλουμε, εντός 20 ημερών. Είναι η ευκαιρία μας για άσκηση πίεσης για εφαρμογή των νόμων και για απαντήσεις.

Το arthro5A.gr διευθύνεται και συντηρείται από τον οργανισμό του Vouliwatch που επιλέγει να μην επαναπαύεται στον διαρκή αγώνα του και που με τούτη τη νέα ενέργεια στοχεύει να φέρει τη δημοκρατική συμμετοχή και την έννοια του/της ενεργού/ής πολίτη ακόμα πιο κοντά στην ψηφιακή εποχή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή
SHARE:

24Media Network