Τουλουπάκη: Συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών

Τουλουπάκη: Συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών
Η Εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη INTIME NEWS

Εκτενή αναφορά σε όλη την πορεία της αλλά και σε σωρεία ενεργειών παρασκηνιακών, έκανε κατά την απολογία της στο Ειδικό Δικαστήριο η Ελένη Τουλουπάκη. Μίλησε για έναν "ανελέητο πόλεμο".

Ως την “πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας” περιέγραψε η Εισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη την πορεία της από την Εισαγγελία Διαφθοράς ως το Ειδικό Δικαστήριο ενώπιον του οποίου σήμερα απολογήθηκε.

Η άλλοτε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς που δικάζεται με τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, απολογήθηκε για όλα όσα έχουν συμβεί από την ανάληψη εκ μέρους της της έρευνας για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας Novartis και τον ανελέητο πόλεμοόπως είπε που δέχθηκε “από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα” με την συμπαράσταση και υποστήριξη ΜΜΕ.

Η Εισαγγελική λειτουργός δικάζεται για κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας . Η κατηγορία δεν αφορά τους χειρισμούς της στην υπόθεση της βιομηχανίας φαρμάκων, καθώς για την υπόθεση κρίθηκε ότι ορθώς έπραξε, αλλά γιατί δεν διαβίβασε στη Βουλή αμελλητί το 2015 μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των τότε Υπουργών Υγείας Κουρουμπλή και Ξάνθου σχετικά με μη τιμολόγηση φαρμάκων.

Παραθέτοντας το ιστορικό της υπόθεσης η κ. Τουλουπάκη είπε: “Η δικογραφία για την υπόθεση της Νοvartis σχηματίστηκε από την προκάτοχο μου (εννοεί την κ. Ελένη Ράικου) το Δεκέμβριο του 2016 με αφορμή δημοσιεύματα προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν παράνομες πρακτικές της εταιρείας NOVARTIS HELLAS ΑΕΒΕ, αλλά και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, κατά τη διαδικασία έγκρισης, τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας, το υλικό της έρευνας αυτής , εμπλουτίστηκε με μεγάλο αριθμό εγγράφων και κυρίως ηλεκτρονικών αρχείων χιλιάδων σελίδων, μετά από κατασχέσεις του συνόλου σχεδόν των ηλεκτρονικών αρχείων της εταιρείας. Ταυτόχρονα είχε δοθεί παραγγελία στη Γενική επιθεωρήτρια κ Παπασπύρου. Ακολούθως, όσα προέκυψαν από έγγραφα και καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, αναφορές σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων, διαβιβάσθηκαν στις 5-2-2018 στην Βουλή των Ελλήνων αντίγραφα της σχηματισθείσας δικογραφίας ως ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος.

Η υποβλητική μας αναφορά δηλ η δική μου και των επίκουρων εισαγγελέων , ελέγχθηκε από την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Κατόπιν η αναφορά της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου συνοδευόμενη από την αναφορά μου και την αναφορά των επίκουρων, διαβιβάστηκαν στη βουλή για τις πράξεις: α) της απιστίας στην υπηρεσία και β) της παθητικής δωροδοκίας. Δηλαδή εστάλη και για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή . Στις 26-4-2018 με πόρισμα της πλειοψηφίας της Βουλής που εγκρίθηκε από την ολομέλεια, μας επεστράφη προς περαιτέρω επεξεργασίας της υπόθεσης σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα”.

Απολογούμενη η κ. Τουλουπάκη αναφέρθηκε εκτενώς σε όλη την πορεία της αλλά και σε σωρεία ενεργειών παρασκηνιακών και μη που είχαν στόχο την ίδια, τους συνεργάτες της επίκουρους εισαγγελείς και τελικά την ίδια την Εισαγγελία Διαφθοράς, που ξεκίνησαν με την έρευνα για τη Novartis και την εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων: «Ας μου επιτραπεί παρατηρώντας τα όσα έχουν συμβεί, ότι πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας.

Έκτοτε ξεκίνησε ,ένας ανελέητος πόλεμος από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με την σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την ενεργή υποστήριξη των ΜΜΕ” τόνισε ενώ συμπλήρωσε πως: “Ενώ συνεχίζαμε την έρευνα μας κατά της Novartis και των πολιτικών προσώπων, μετατραπήκαμε ταυτόχρονα ερευνώμενοι και ελεγχόμενοι για την εισαγγελική μας έρευνα, από τα ποινικώς ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα ,

Δεν υπήρξε μέρα που να μην δίνουμε εξηγήσεις είτε στον Άρειο Πάγο είτε στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, γίνονταν συστηματικές προσπάθειες να αφαιρεθεί η υπόθεση από την Εισαγγελία Διαφθοράς, το φυσικό της δικαστή και να περάσει σε άλλα χέρια.

Μετά την αποτυχία του εγχειρήματος αυτού, ήταν μονόδρομος για την αφαίρεση της δικογραφίας η κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και η ίδρυση μιας νέας Υπηρεσίας, στην οποία περιήλθε η δικογραφία της Νοβαρτις «εν μια νυκτί».

Η εισαγγελέας αναφερόμενη σε σκληρές επιθέσεις που δέχθηκε από πολιτικά πρόσωπα, ΜΜΕ αλλά και πειθαρχικές διώξεις για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis, υποστήριξε ότι όλες οι ενέργειες που προέβη στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης ήταν απολύτως νόμιμες τονίζοντας πως η δικογραφία για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που τέθηκαν προς έλεγχο εστάλη όπως ορίζει ο νόμος στην Βουλή.

Επεσήμανε επίσης η κ. Τουλουπάκη προς επίρρωση του ισχυρισμού της ότι λειτούργησε χωρίς άλλο κριτήριο πλην του νόμου, πως ήταν η ίδια που έθεσε στο αρχείο την υπόθεση για τους επτά από τους δέκα πολιτικούς ενώ για τους άλλους οι δικογραφίες ανατέθηκαν και χειρίστηκαν από τον σημερινό Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Χρήστο Μπαρδάκη.

“Όσο λοιπόν είχαμε την δικογραφία και παρά τις καθημερινές απειλές και πιέσεις που δεχόμασταν ,ολοκληρώσαμε την έρευνα για 7 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα κρίνοντας ότι έπρεπε να τεθούν στο Αρχείο . Για 2 από τα υπολειπόμενα πρόσωπα δεν ολοκληρώθηκε η ερευνά μας και συνεχίστηκε από τον κ. Μπαρδάκη ενώ για τον τρίτο κρίναμε ότι υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση της ποινικής δίωξης” είπε η εισαγγελική λειτουργός και συνέχισε: “Η αμεροληψία μας και η απουσία οιασδήποτε παρέμβασης στο έργο μας, επιβεβαιώνεται από το γεγονός, ότι αφενός οι 7 αρχειοθετήσεις έλαβαν χώρα προ των εκλογών του 2019 και αφετέρου ότι η ποινική δίωξη σε βάρος του ενός πολιτικού προσώπου ασκήθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο των εκλογών, κατόπιν αδείας της νέας Βουλής – νέας Κυβέρνησης.

Δηλαδή από το χειρισμό μας αποδεικνύεται,ότι δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο πολιτικής εκμετάλλευσης των ενεργειών μας”.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία που αντιμετωπίζει, ότι δηλαδή δεν έστειλε στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών καταγγελίες του ΚΙΝΑΛ για τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, η εισαγγελέας απολογούμενη, την αρνήθηκε λέγοντας πως τα έστειλε, όταν έλαβε γνώση χωρίς να καθυστερήσει. Εξήγησε δε, αναφερόμενη και στην προκάτοχο της στην Εισαγγελία Διαφθοράς , ότι:

“Εν κατακλείδι όταν εγώ λαμβάνω για πρώτη φορά γνώση των αναφορών αυτών αμελλητί τα στέλνω στη Βουλή. Εγώ έλαβα γνώση τέλος Ιανουάριου του 2018 και 5 -2 -2018, τα στέλνω αμελλητί στη Βουλή..Σε κάθε δε περίπτωση, τα έγγραφα αυτά , ήδη από τους προκατατόχους μου, δεν είχαν καν εκληφθεί ως μηνυτήριες αναφορές”.

Τι είπε η Εισαγγελέας επί της κατηγορίας: «Προκύπτει με σαφήνεια ότι: έλαβα γνώση των συγκεκριμένων αναφορών λίγο πριν τη διαβίβαση του συνόλου της δικογραφίας στη Βουλή .Επαναλαμβάνω δε και πάλι ότι για το περιεχόμενο των επίμαχων αναφορών δεν είχα ενημέρωση ούτε από τους επίκουρους κ.κ. Χρ. Ντζούρα και Στ. Mανώλη αλλά ούτε και από τους προκατόχους τους, είτε προφορικώς είτε γραπτώς, όπως αποδεικνύεται από τις έγγραφες αναφορές τους προς εμένα, στις οποίες ουδεμία αναφορά υπήρξε για τις επίμαχες αναφορές. Όταν εγώ ενημερώθηκα για πρώτη φορά τέλη Ιανουαρίου του 2018 από το Ντζούρα, ο οποίος ήρθε στο γραφείο μου και με ενημέρωσε για τις αναφορές ζήτησα να τις δω και να τις διαβάσω προκειμένου να αποκτήσω προσωπική άποψη σχετικά με το περιεχόμενο αυτών.

Η απάντηση σε τυχόν ερώτημα δεν γίνεται ειδική μνεία από μένα στο πρόσωπο του κ. Κουρουπλή αλλά κάνω λόγο για ευθύνες γενικώς υπουργών της περιόδου αυτής, ήταν γιατί κατά την νομική μου άποψη, δεν είχε προκύψει συγκεκριμενοποίηση ευθυνών για τον Κουρουπλή αλλά για τους υπουργούς του 2015. Σε κάθε δε περίπτωση τα έγγραφα αυτά ήδη από τους προκατατόχους μου δεν είχαν καν εκληφθεί ως μηνυτήριες αναφορές. Εν κατακλείδι, όταν εγώ λαμβάνω για πρώτη φορά γνώση των αναφορών αυτών αμελλητί τα στέλνω στη Βουλή. Εγώ έλαβα γνώση τέλος Ιανουάριου του 2018 και 5 -2 -2018, τα στέλνω αμελλητί στη Βουλή”.

Αναφερόμενη στον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που του αποδίδεται κατηγορία ηθικής αυτουργίας στην κατάχρηση της κ. Τουλουπάκ , η Εισαγγελέας είπε με έμφαση ότι πέραν της καθαρά υπηρεσιακής, δεν είχε άλλες σχέσεις με τον τότε πολιτικό προϊστάμενο της.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος παρουσιάζεται ως ηθικός αυτουργός των πράξεων μου. Θέλω να σας δηλώσω ότι δεν είχα κανένα διάλογο με κανέναν πολιτικό. Ήμουν όμως σε ένα διαρκή εσωτερικό διάλογο με την συνείδηση μου και με τον Θεό”.

Καταλήγοντας, η Ελένη Τουλουπάκη δήλωσε: “Σήμερα είναι η κορύφωση μιας ανηφορικής πορείας. Ενός προσωπικού Γολγοθά που ξεκίνησε 4 χρόνια πριν. Μια περίοδος κατά την οποία αποκαλούσαν εμένα και τους συνεργάτες μου «εγκληματική συμμορία», «παραδικαστικό κύκλωμα», ενώ δεχόμουν καθημερινά απειλές του τύπου ότι θα «μπω φυλακή» και ότι θα με «γδάρουν.

Ξυπνήσαμε κάποια μέρα για να μάθουμε ότι όλοι στην εισαγγελία είχαμε παρατσούκλια κυρά Φρόσω, γόβας, νεκροθάφτης, ταξιδιάρα, Ρασπούτιν κλπ, που δεν είχαμε ακούσει ποτέ , γιατί δεν είχαν ειπωθεί ποτέ, παρουσιάζοντας μία παρακμιακή εικόνα του δικαστικού σώματος , η οποία όπως αποδείχθηκε υφίστατο μόνο στην αντίληψη εκείνων που τα επινόησαν…

Χαρακτηριστικό της προσωπικής μου στοχοποίησης καθ΄ όλο αυτό το διάστημα είναι ότι άγνωστοι διέρρηξαν δύο φορές την κατοικία μου, αφαιρώντας μόνο αρχεία και σημειώσεις από το γραφείο μου, στέλνοντας μου σαφές μήνυμα του κινδύνου που διατρέχω για τις έρευνές μου, ως Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Εγώ πρωτίστως και οι συνεργάτες μου δευτερευόντως, δεχτήκαμε την μεγαλύτερη δυνατή διαπόμπευση . Διερωτώμαι αν υπάρχουν πιο απαξιωτικές κατηγορίες από αυτές που μου αποδόθηκαν. Εμφανιστήκαμε να εκβιάζουμε μάρτυρες, να υποβάλουμε σε αυτούς το περιεχόμενο των καταθέσεων τους , να κατασκευάζουμε αποδείξεις και να εκθέτουμε σε δίωξη 10 πολιτικά πρόσωπά”.

Η Εισαγγελέας έκλεισε την απολογία της αναφερόμενη στο απαλλακτικό βούλευμα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου όσον αφορά τις ενέργειες της στην υπόθεση Novartis: “Ας μου επιτραπεί να πω, παρατηρώντας τα όσα έχουν συμβεί, ότι πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας. Επίσης η πορεία αυτής της υπόθεσης αποδεικνύει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό.

Ότι δικαστές δεν υπάρχουν μόνο στο Βερολίνο , αλλά και εις τα Αθήνας: Είναι οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, που παρά τα τύμπανα της συκοφαντίας και της διαστρέβλωσης της αλήθειας, αποφάσισαν , περνώντας σε σας την τελική σκυτάλη για την οριστική κάθαρση αυτής της τραγωδίας, όχι μόνο για μένα και τους συναδέλφους μου που κατηγορηθήκαμε αδίκως, αλλά και για την ελληνική δικαιοσύνη στο σύνολο της, που τραυματίστηκε βαρύτατα από την αληθινή σκευωρία”.

Η κυρία Τουλουπάκη αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στη δικαστική διαδρομή και τα πόστα που κατά καιρούς υπηρέτης και τόνισε πως επιλέχθηκε από συναδέλφους της να υπηρετήσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Λίγο πριν ξεκινήσει η απολογία της Εισαγγελέα, ο εκ των συνηγόρων της Γιάννης Μαντζουράνης, δήλωσε πως σήμερα κοινοποιήθηκε στην κ. Τουλουπάκη πειθαρχική αγωγή. Όπως ανάφερε ο κ. Μαντζουράνης: “κάποιοι δεν σέβονται ούτε την απολογία της, την κυνηγούν ακόμα.. αυτά πλήττουν το κύρος της δικαιοσύνης”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα