Τουριστικά γραφεία διοργανώνουν μαθητικά ξενύχτια με αλκοόλ

Τουριστικά γραφεία διοργανώνουν μαθητικά ξενύχτια με αλκοόλ

Τι αναφέρει δημοσίευμα για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αλκοόλ για ανήλικους, από τουριστικά γραφεία με αντάλλαγμα την ανάληψη των πενθήμερων εκδρομών τους

Τουριστικά γραφεία πάνε με πούλμαν ανήλικους μαθητές για αλκοόλ σε κέντρα της παραλιακής.

Ολονύχτιες εξορμήσεις μέχρι πρωίας σε κέντρα της παραλιακής που ουσιαστικά δεν ελέγχονται, πραγματοποιούν μαθητές Παρασκευή ή Σάββατο, κάνοντας χρήση αλκοόλ, αν και η διάθεση οινοπνευματωδών σε ανηλίκους απαγορεύεται ρητώς.

Μάλιστα, ναυλώνουν πούλμαν με τα οποία επιστρέφουν λίγο πριν χαράξει και οι συμφωνίες κλείνονται μεταξύ υπαλλήλων "περιθωριακών" τουριστικών γραφείων και "συνδικαλιστικών εκπροσώπων" των μαθητών, που επισήμως με τα "εισιτήρια" μαζεύουν χρήματα για την πενθήμερη εκδρομή των τελειοφοίτων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, οι καθηγητές ζητούν από τους γονείς εγρήγορση και συνεργασία, επισημαίνοντας τους κινδύνους από νοθευμένα ποτά και υποτιθέμενες μουσικές εκδηλώσεις "υπό την αιγίδα του σχολείου".

Οι διοργανωτές, αναφέρει το ρεπορτάζ, παίρνουν μέχρι και 20 ευρώ από κάθε μαθητή ενώ το αλκοόλ που καταναλώνεται είναι πολλές φορές νοθευμένο. Στις εκδηλώσεις αυτές, εκτός από μαθητές της Τρίτης Λυκείου, συμμετέχουν και μαθητές της Α και Β Λυκείου.

Συν τοις άλλοις, τα λεφτά που μαζεύονται από τις βραδινές εξόδους (μπορεί να φτάσουν και τις 2.000) μοιράζονται μεταξύ του ιδιοκτήτη του καταστήματος, του ταξιδιωτικού πρακτορείου και 2-3 μαθητών που υποτίθεται πως κρατάνε ταμείο.

"Έχω έρθει κατ’ επανάληψη σε αντιπαράθεση για αυτό το θέμα", σχολιάζει ο κ. Παύλος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας.

Και γιατί οι γονείς αδρανούν;

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι "πολλές φορές οι γονείς δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. Τα παιδιά τούς παραπλανούν λέγοντας ότι είναι εκδήλωση υπό την αιγίδα του σχολείου. Από την άλλη, δεν είναι εύκολο ένας γονέας να συγκρουστεί με το παιδί του. Ξέρετε πώς είναι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία...".

Από την πλευρά του, ιδιοκτήτης γνωστού ταξιδιωτικού γραφείου, με μεγάλη εμπειρία στις σχολικές εκδρομές, λέει ότι "οι σοβαροί επαγγελματίες δεν ασχολούνται με τέτοιες μεταφορές μαθητών" και ότι "το υπουργείο Παιδείας, με σχετική εγκύκλιο, όρισε πως γίνονται οι συμφωνίες για τις εκδρομές. Γίνεται δημοσίευση από το σχολείο και οι προσφορές δίνονται σε κλειστό φάκελο". Οποιαδήποτε παρέκκλιση είναι παράνομη.

"Έχω υπόψη μου τουλάχιστον δύο περιστατικά ατυχήματος με πούλμαν που μετέφεραν μαθητές σε νυχτερινά κέντρα όπου η Τροχαία κλήθηκε αφότου οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν με άλλο πούλμαν στο νυχτερινό κέντρο" λέει η κ. Αικατερίνη Στύπα, η οποία έχει διατελέσει πρόεδρος του συλλόγου γονέων στο 39ο Λύκειο Αθηνών.

"Πρέπει οι γονείς να ενημερωθούν και να δραστηριοποιηθούν", τονίζει. Μάλιστα, ο κ. Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας αποκαλύπτει ότι "παλαιότερες καταγγελίες είχαν φτάσει μέχρι την Εισαγγελία χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν".

SHARE: