Τα τροχαία ατυχήματα μειώνονται – Η ΕΛ.ΑΣ δεν εφησυχάζει

Τα τροχαία ατυχήματα μειώνονται – Η ΕΛ.ΑΣ δεν εφησυχάζει
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Eurokinissi

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία ανέδειξε η Ημερίδα της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα: "Οδηγώ με ασφάλεια : χθες - σήμερα - αύριο".

Μπορεί να είναι ουτοπικό να λέμε ότι μπορούμε να έχουμε μηδενικούς θανάτους από τροχαία ατυχήματα, εντούτοις μόνο με συνεχείς δράσεις μπορούμε αυτό το «0» να το πλησιάσουμε. Αρκεί να συνεργαστούμε όλοι προς αυτή τη κατεύθυνση, οι πολίτες, η Ελληνική Αστυνομία, η πολιτική εξουσία, η τοπική αυτοδιοίκηση. Ο καθένας έχει το ρόλο του σε αυτήν την προσπάθεια και βέβαια το ανάλογο μερίδιο ευθύνης.

Παρακολούθησα την ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, με θέμα «Οδηγώ με ασφάλεια : χθες – σήμερα – αύριο». Παράλληλα, για ένα διήμερο, χθες και προχθές, λειτούργησε και Έκθεση της Τροχαίας και οφείλω να πω ότι η συμμετοχή, κυρίως μαθητών από σχολεία που πήγαν στο «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», ήταν μεγάλη.

Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για θέματα Τροχαίας από καταρτισμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και να περιηγηθούν στους χώρους της, όπου προβλήθηκαν φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν στα τροχαία ατυχήματα, τροχονομικούς ελέγχους κ.λπ. Επίσης, εκτέθηκαν ζωγραφιές παιδιών με θέμα την οδική ασφάλεια, εξοπλισμός Τροχαίας, καθώς και ειδικός εξοπλισμός με προσομοιωτές, video games , μη στελεχωμένο αεροσκάφος κ.λπ., που προσδίδουν διαδραστικότητα και αρτιότερη ενημέρωση του κοινού στα θέματα οδικής ασφάλειας.

 

Βέβαια, τα στοιχεία είναι αυτά που συγκλόνησαν τους παρευρισκόμενους. Σύμφωνα με όσα είπε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, «σε διάστημα 15 περίπου ετών (από το έτος 2001 μέχρι και το έτος 2014), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, συνέβησαν στην ελληνική επικράτεια 211.000, περίπου, τροχαία ατυχήματα στα οποία έχασαν τη ζωή τους 21.068 συνάνθρωποί μας και τραυματίστηκαν σοβαρά 31.631 και ελαφρά 268.113. Για να το πούμε πιο απλά, το χρονικό αυτό διάστημα μία πόλη όπως η Θήβα, το Άργος, η Άρτα, η Λιβαδειά ή το Αίγιο εξαλείφθηκε στην κυριολεξία, από το χάρτη. Κι ακόμη, ο πληθυσμός μιας πόλης όπως το Ρέθυμνο, η Πτολεμαΐδα, η Τρίπολη ή η Κόρινθος αντιστοιχεί στον αριθμό των συνανθρώπων μας που τραυματίσθηκαν σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα.»

Ο Αρχηγός, τόνισε επίσης ότι «δεν επαναπαυόμαστε στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που αποτυπώνονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία (πάνω από 2.000 θάνατοι και 4.000 βαριά τραυματίες, κατ’ έτος, από τροχαία ατυχήματα μέχρι το 2000, 730 νεκροί και 705 βαριά τραυματίες το 2017). Ακόμη και με αυτή τη θεαματική μείωση των θυμάτων, ο αριθμός τους εξακολουθεί να είναι μεγάλος. Ο στόχος μας είναι και πρέπει να είναι ο αριθμός αυτός να μηδενιστεί. Όσο κι αν ο στόχος αυτός ακούγεται ουτοπικός, απραγματοποίητος, άπιαστος,» καταλήγοντας ότι «η οδική ασφάλεια και το τροχαίο ατύχημα δεν είναι αστυνομικό -ή πιο σωστά- δεν είναι μόνο αστυνομικό πρόβλημα, ώστε η επίλυση του να συναρτάται αποκλειστικά από τον αριθμό των τροχονομικών παραβάσεων που βεβαιώνονται και των αστυνομικών μέτρων που λαμβάνονται. Είναι ζήτημα σαφέστατα κοινωνικό, συμμετέχουμε όλοι, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, στη δημιουργία του, και ως εκ τούτου οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι στην επίλυσή του. Με μια προσπάθεια που θα εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην κυκλοφοριακή αγωγή του ατόμου, από την προσχολική ακόμα ηλικία, μέσω κατάλληλων βιωματικών εκπαιδευτικών διαδικασιών, στην παραπέρα βελτίωση-αναβάθμιση των οδικών υποδομών όχι μόνο στο εθνικό οδικό δίκτυο αλλά και στον αστικό ιστό, στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ό,τι αφορά στην τήρηση των κανόνων οδικής συμπεριφοράς και στην ενεργή μας συμμετοχή, στη διαμόρφωση σωστής και υπεύθυνης οδικής συνείδησης, στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των υποψηφίων οδηγών και βεβαίως στην αναβάθμιση της οδικής αστυνόμευσης, με έμφαση στην πρόληψη του τροχαίου ατυχήματος και στην ενημέρωση-συνεργασία του πολίτη σε θέματα οδικής ασφάλειας.»

 

Χαιρετισμό έστειλε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, την οποία ανέγνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου, ενώ παρέστη η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «εάν θέλουμε να προστατέψουμε την παιδική ηλικία και την υγεία της και την ασφάλεια της θα πρέπει να εστιάσουμε στην κουλτούρα, στην ανάπτυξη μιας διαφορετικής νοοτροπίας, οδηγικής συμπεριφοράς παίρνοντας τα αποτελέσματα του χθες που είναι δραματικά, εμπνεόμενοι για το σήμερα να αναχαιτίσουμε και να μηδενίσουμε, ει δυνατόν, τα τροχαία δυστυχήματα και στο μέλλον προσβλέποντας με εμπιστοσύνη σε μία διαφορετική πολιτική, η οποία κάνει κοινωνό την οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία, το κοινωνικό σύνολο, όλους μας να αντιληφθούμε ότι η Τροχαία, οι ένστολοι είναι εκείνοι οι οποίοι πρέπει να είναι αυτοί που μας καθοδηγούν.»

Στις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, συγκαταλέγουμε του βουλευτή Ημαθίας και πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια της Βουλής των Ελλήνων, Γεώργιο Ουρσουζίδη, του διευθυντή της Διεύθυνσης Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Εμμανουήλ Παρίση, του προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Κωνσταντίνο Κεπαπτσόγλου, του προέδρου της «Ένωσης των Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοδρόμων» (ASECAP) και της «Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια» (HELLASTRON) και διευθύνοντα σύμβουλο της «ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε.», Βασίλη Χαλκιά και του διευθυντή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Ταξίαρχο Νικόλαο Σπανουδάκη.

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι ομιλίες από τον διευθύνοντα δύμβουλο της «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.», Κωνσταντίνο Παπανδρέου, την σύμβουλο Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη και Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων “Πάνος Μυλωνάς”, Μαρία Ατματζίδου, τη Χάλκινη Παραολυμπιονίκη και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στη Σφαιροβολία, Δήμητρα Κοροκίδα, τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Συλλόγου «SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ», Γεώργιο Κουβίδη, τον δημοσιογράφο και συνοδηγό αγώνων, Κώστα Στεφανή και τον διασώστη του Ε.Κ.Α.Β. Αθηνών, Παναγιώτη Κουκόπουλο.

Στην Ημερίδα παρέστησαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, φορέων και οργανισμών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα