Βιασμός 24χρονης: Η Γεωργία ανατίναξε το “σύστημα της σιωπής”

Βιασμός 24χρονης: Η Γεωργία ανατίναξε το “σύστημα της σιωπής”
H 24χρονη θύμα βιασμού facebook

Η απόφαση της 24χρονης Γεωργίας να μιλήσει με το πρόσωπό της δίνει θάρρος και σε άλλα θύματα κακοποιήσεων να βγουν μπροστά. Πολλά ερωτηματικά για τη στάση των αρχών και την ιατροδικαστική εξέταση.

Χρειάζεται τεράστιο θάρρος και κουράγιο να βγεις μπροστά, να τιθασεύσεις το σοκ και να ζητήσεις δικαιοσύνη μετά από έναν ψυχικό και σωματικό τραυματισμό. Και συνήθως, το θάρρος όχι μόνο επικροτείται βρίσκοντας γόνιμο έδαφος υποδοχής από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, αλλά προκαλεί και εξελίξεις. Και αλλαγές.

Έτσι έγινε στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου που προκάλεσε τσουνάμι αποκαλύψεων και έθεσε τη συζήτηση για τις κακοποιήσεις στη σωστή της διάσταση. Έτσι γίνεται και τώρα, στην υπόθεση της 24χρονης Γεωργίας, που μετά τον βιασμό της στη Θεσσαλονίκη βρήκε τη δύναμη να βγει μπροστά και να μιλήσει με το πρόσωπό της. Ήταν αναφαίρετο δικαίωμά της να το κάνει, όπως δικαίωμά της ήταν να επιλέξει και που και σε ποιον θα μιλήσει. Εν προκειμένω λοιπόν το ζητούμενο δεν είναι το μέσο στο οποίο μίλησε, αλλά σημασία έχει ο χρόνος καθώς και τα όσα είπε. Διότι τα λεγόμενά της αναδεικνύουν πολλές σκοτεινές πτυχές, για τον τρόπο που έγινε ο βιασμός της, αλλά και για το πώς λειτουργεί ή αν θέλετε, υπολειτουργούν, βασικές δομές της ελληνικής Πολιτείας.

Αμέσως μετά τις αποκαλύψεις της Γεωργίας, οι διαδικασίες τρέχουν, όπως δεν “έτρεξαν” σε πρώτο χρόνο. Παράλληλα με τη συνέντευξή της, ήρθε και εισαγγελική παραγγελία με την οποία διατάχθηκε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της καταγγέλλουσας, ενώ νωρίτερα ο δικηγόρος της Αθανάσιος Ζιώγας ανέφερε ότι η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε εκχυμώσεις με την ιατροδικαστή να μην αποκλείει να έγιναν ασελγείς πράξεις σε βάρος της κοπέλας.

Ταυτόχρονα, θα διερευνηθούν άλλες δυο υποθέσεις, παρόμοιες με τη καταγγελία της 24χρονης, με την έρευνα να στρέφεται σε οργανωμένο κύκλωμα. Διερευνώνται μάλιστα και στην Κύπρο καταγγελίες που αφορούν κύκλωμα που φαίνεται πως δρα στις δύο χώρες. Σύμφωνα δε, με ρεπορτάζ που μετέδωσε το Mega, το πόρισμα από τις τοξικολογικές εξετάσεις του θύματος, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του, καθώς στο αίμα της καταγγέλλουσας εντοπίστηκαν ουσίες που μπορεί να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα, ιδίως μαζί με την κατανάλωση αλκοόλ.

Ο δικηγόρος της 24χρονης Γεωργίας, εξήρε το θάρρος της κοπέλας να περιγράψει όσα συνέβησαν σε συνέντευξη της στο zougla.gr και στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Μη ξεχνάμε πως τα πράγματα προχωρούν και βρίσκουν απήχηση σε όλα τα media της χώρας, μετά τη δημοσιότητα που πήρε η καταγγελία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (με τον Ηλία Γκιώνη να κάνει την αρχή), με την on camera μαρτυρία του ίδιου του θύματος να λειτουργεί ως επιστέγασμα στην ορατότητα που παίρνει το θέμα.

“Προσπαθώ να βρω δικαίωση”, είπε μεταξύ άλλων η ίδια η Γεωργία, και απευθύνει έκκληση “να μιλήσει όποια κοπέλα ήταν στο πάρτι”, έτσι ώστε η ιστορία της να λειτουργήσει ως “ομπρέλα” και για άλλες ανάλογες υποθέσεις. Σταχυολογώντας τις δηλώσεις της, κρατάμε τις παρακάτω που ρίχνουν περισσότερο φως στη καταγγελία της.

“Ένας από αυτούς θυμάμαι να είναι από πάνω μου και να ξεκουμπώνει το παντελόνι του”

Για το πάρτι, αναφέρει:

“Καταλάβαινα ότι ήταν πολλά τα άτομα, η φίλη μου συνειδητοποίησε ότι δεν είναι ένας κόσμος “απλός” σαν εμάς, εμείς περιμέναμε να δούμε ένα πάρτι να γνωριστούμε, να μιλήσουμε. Ήταν περίπου 15-17 άτομα, υπήρχαν κι άλλες κοπέλες, ήταν περισσότερες, και λιγότεροι οι άνδρες. Δεν συστηθήκαμε με κανέναν, δεν γνώριζα κάποιον εκτός από τον Μάνο και ένα ακόμη παιδί. Ήμασταν μόνες μας, σε μία γωνιά τρία κορίτσια και αποφασίσαμε να απέχουμε από όλο αυτό. Ήταν φανερό ότι δεν ήμασταν ευχαριστημένες με το πάρτι και είπαμε θα καθίσουμε περίπου μισή – μία ώρα να πούμε ένα ποτό να φύγουμε”.

Για τα ποτά, αναφέρει:

“Ήπια δυο ποτήρια σαμπάνια και μου έφεραν και ένα ακόμα, βότκα με rebull που δεν το είχα βάλει εγώ αυτό το ποτό. Ήμουν ήδη ζαλισμένη αλλά ξαφνικά άρχισα να χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου.

Η φίλη μου με είδε έτσι και με πήρε να φύγουμε. Ο μόνος που χαιρετίσαμε ήταν ο άνθρωπος που μας κάλεσε στο πάρτι. Κατεβήκαμε κάτω, τα κορίτσια έφυγαν και εγώ πήγα στο αυτοκίνητό μου. Ωστόσο, έφτασα μέχρι ένα σημείο αλλά δεν κατάφερα να το βρω. Δεν ήμουν σε καλή κατάσταση.

Μίλησα με τον άνθρωπο που με κάλεσε στο πάρτι. Μου είπε να επιστρέψω. Εγώ απλά ήθελα κάπου να κοιμηθώ και να ξυπνήσω την επόμενη ημέρα και να γυρίσω στο σπίτι μου”.

Χαρακτηριστικά, περιγράφοντας το πώς έγινε ο βιασμός, η κοπέλα είπε:

“Επέστρεψα στο ξενοδοχείο. Ήθελα άμεση βοήθεια. Πήρα ένα δικό μου δωμάτιο, το οποίο το πλήρωσα. Καθώς πήγαινα στο δωμάτιο με ξανακάλεσε ο φίλος μου και με ρώτησε που είμαι, του εξήγησα και το κλείσαμε. Προέκυψε μετά ένα ακόμα τηλέφωνο που όπως έμαθα την επόμενη ημέρα ήταν του ανθρώπου που με βίασε. Το τηλέφωνό μου, του το έδωσε ο φίλος μου που με είχε καλέσει στο πάρτι. Το ποιος είναι το έμαθα όταν έκανα την καταγγελία.

“Καθώς βγαίνω από το ασανσέρ και ψάχνω το δικό μου το δωμάτιο, υπάρχουν τρία άτομα στο διάδρομο όπου ήταν από το πάρτι γιατί μου το είπαν οι ίδιοι. Ήταν νεαρά παιδιά και μου λένε ότι θα με βοηθήσουν. Εγώ τους λέω «δεν χρειάζεται να με βοηθήσετε, όλα καλά, πηγαίνω στο δωμάτιο και το ψάχνω. Μου έκαναν τύπου χιούμορ «άσε το δικό σου το δωμάτιο, εδώ είναι τώρα το δικό μας για να κοιμηθείς, μην ανησυχείς καθόλου». Και χωρίς να συναινέσω σε αυτό, και λόγω της ανάγκης που είχα και χρειαζόμουν άμεση βοήθεια από κάποιον για να μου βρει το δωμάτιο, εγώ επέμενα πάλι «Παιδιά, όχι, το έχω πληρώσει το δωμάτιο. Το ψάχνω, μην ανησυχείτε.»

«Και με παίρνουν αυτοί οι τρεις και το μόνο που θυμάμαι είναι να προσπαθούν να μου αλλάξουν τη γνώμη και να ανοίγουν ένα δικό τους δωμάτιο. Έσβησαν όλα μετά από ένα σημείο. Δεν θυμάμαι τι μπορεί να έχει γίνει. Θυμάμαι απλά ότι τρία άτομα με πήγαν σε ένα δωμάτιο που δεν ήταν δικό μου”.

Μου έρχονται μόνο κάποιες εικόνες μέσα από το δωμάτιο. Θυμάμαι δυο άτομα. Ένας από αυτούς θυμάμαι να είναι από πάνω μου και να ξεκουμπώνει το παντελόνι του.

Ξύπνησα στις 11 το πρωί της επόμενης ημέρας. Νόμιζα πως ήμουν στο δωμάτιο που έκλεισα εγώ. Με πήρε τηλέφωνο ο φίλος μου, που με είχε καλέσει στο πάρτι, και με ρώτησε αν είμαι καλά και με κάλεσε να πάω στο σπίτι του να ξεκουραστώ. Του είπα ότι είμαι καλά αλλά ακόμα δεν είχα καταλάβει τι είχε γίνει. Όταν ξύπνησα δεν είχα ακόμα κανέναν έλεγχο. Μετά είδα ότι ήμουν γυμνή. Είδα κάτω το εσώρουχό μου. Είδα αντρικά ρούχα, βαλίτσες, χάπια… Δεν υπήρχε κανείς άλλος μέσα στο δωμάτιο και εκείνη τη στιγμή κατάλαβα πως άτι δεν πάει καλά.

Πήρα τηλέφωνο τον φίλο μου και του ζήτησα εξηγήσεις. Εκείνος μου είπε να πάω σε εκείνον. Ταράχτηκα και έκλαιγα. Κατάλαβα ότι έπεσα θύμα βιασμού. Πήρα έναν άνθρωπο που μπορούσε να με βοηθήσει. Ήταν ο εργοδότης μου ο οποίος ήρθε και με πήρε με έναν φίλο του. Μου τηλεφώνησε και πάλι εκείνη την ώρα ο φίλος μου και τρομοκρατημένος μου ξαναείπε να πάω σε εκείνον. Προσπαθώ να βρω μια δικαίωση. Θέλω όποια κοπέλα ήταν στο πάρτι να μιλήσει”.

Ο “φίλος” που περιγράφει είναι ο μετρ γνωστής καφετέριας – μπαρ, με τον οποίον γνωριζόταν από τις φορές που είχε επισκεφτεί το μαγαζί. Πρόκειται για το ίδιο άτομο που υποστηρίζει πως του είχαν αποσπάσει με τη βία το κινητό του τηλέφωνο και έγραψαν το αρχικό story στον δικό του λογαριασμό στο instagram, όπου γίνεται λόγος για κακοποίηση, ψυχική και σωματική, μιας γυναίκας στο επίμαχο πάρτι της Πρωτοχρονιάς.

Όπως είπε χαρακτηριστικά για την εξέτασή της: “Πήγα στον Ιατροδικαστή τρεις ημέρες αργότερα και μου είπαν να μην πλυθώ. Αυτό με είχε τρελάνει. Με τρέλαινε το ότι δεν μπορούσα να βγάλω από πάνω μου αυτή τη βρώμα. Υπήρχαν σημάδια στα πόδια μου. Πάρα πολλές μελανιές. Οι τοξικολογικές έγιναν το βράδυ της ίδιας ημέρας”.

Αιχμές για καθυστερήσεις στην ιατροδικαστική εξέταση

Η Γεωργία λέει χαρακτηριστικά πως ήταν σε κατάσταση χωρίς τη συνείδησή της. “Εγώ δεν ήξερα τι έκανα, δεν ήξερα πού ήμουν. Ήμουν σε μία κατάσταση που είχα κλειστά τα μάτια μου. Εκτός από κάποια στιγμή μόνο που θυμάμαι να τα ανοίγω και είδα αυτό που είδα. τίποτα άλλο”.

Όπως λέει, όταν πήγε να καταθέσει στην αστυνομία ήταν σε κατάσταση σοκ, ενώ τονίζει πως ουδέποτε στο παρελθόν είχε βρεθεί σε τόσο άσχημη κατάσταση από αλκοόλ. Ξεκαθαρίζει πως είναι σίγουρη ότι της έριξαν κάποια ουσία στο ποτό που της έδωσαν.

Η ίδια αφήνει αιχμές για τη διαδικασία που ακολούθησε. Όπως αφηγείται, το βράδυ της ίδιας ημέρας που απευθύνθηκε στην ΕΛ.ΑΣ έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις, η ιατροδικαστική εξέταση όμως έγινε τρεις ημέρες αργότερα. Η αστυνομία την παρέπεμψε αμέσως σε ιατροδικαστή, αλλά όπως η ίδια περιγράφει, η διαδικασία καθυστέρησε τρεις ημέρες.

“Ήδη μου καθυστέρησαν τις εξετάσεις, στεναχωριέμαι πολύ και αναμένω να δω τι θα γίνει. Μου είχαν πει ότι θα μου έκαναν εξέταση αίματος, τα πάντα. Εξέταση αίματος δεν μου έχουν κάνει. Μόνο ούρα” λέει. Σημειώνεται πως οι εξετάσεις δεν έχουν προς το παρόν ενσωματωθεί στη δικογραφία.

“Θεωρώ ότι υπάρχει μία ομάδα που προσπαθεί να εκμεταλλεύεται ή να οδηγεί κορίτσια ευάλωτα είτε κορίτσια που θέλουν να βγουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλουν κάτι άλλο, και της οδηγεί σε αυτή την κατάσταση” καταλήγει η νεαρή.

Η ουσία λοιπόν της όλης υπόθεσης είναι κάπου εδώ. Ότι βάσει των όσων καταθέτει η Γεωργία, στην Ελλάδα του 2022 αν μια γυναίκα βιαστεί Παρασκευή θα εξεταστεί από ιατροδικαστή τη Δευτέρα. Κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά. Για το θέμα άλλωστε είχε κάνει εκτενές ρεπορτάζ το NEWS 24/7 και η Μαρία Καούκη, χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει κάτι από τότε ως σήμερα.

Όπως ενδεικτικά έλεγε στο NEWS 24/7 ο ιατροδικαστής και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων:

“Πρέπει να εξασφαλίσει ότι ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ιατροδικαστή στο νομό, όπου κατοικεί. Να αντιληφθούμε ότι οι ιατροδικαστές δεν είναι χρήσιμοι μόνο στους θανάτους, αλλά και για περιστατικά όπως αυτό. Είναι σημαντικό να υπάρχει άμεση πρόσβαση του θύματος σε κατάλληλη δομή. Θα μας λύσει τα χέρια. Θα ανεβάσουν το δείκτη των καταγγελιών οι κατάλληλες δομές. Πρέπει να έχουμε επέκταση και ενίσχυση τόσο των δομών υποστήριξης των θυμάτων όσο και της ιατροδικαστικής δομής που είναι η πρώτη -η βασική δομή αν θέλετε- για την πιστοποίηση της σεξουαλικής κακοποίησης. Μην ξεχνάμε ότι μία σεξουαλική κακοποίηση πιστοποιείται μόνο από ιατροδικαστή. Χωρίς τον ιατροδικαστή μία γυναίκα ίσως να μη δικαιωθεί ποτέ παρότι έχει υποστεί ένα τόσο βίαιο γεγονός. Μία υπόθεση, για να ξεκινήσει νομικά θα πρέπει να έχει στοιχεία και το βασικότερο είναι η ιατροδικαστική πιστοποίηση.

Επιπλέον, μια δομή για καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης δεν αρκεί να έχει μόνο ιατροδικαστή. Η γυναίκα ή ο άντρας πρέπει να έχει υποστήριξη από την καταγγελία και έπειτα. Το κράτος πρέπει να δημιουργήσει δομές που θα υποστηρίξουν τα θύματα ψυχολογικά, κοινωνικά, ακόμα και με τους ξενώνες διαβίωσης των κακοποιημένων”.

“Ο δικηγόρος της άλλης πλευράς προσπαθούσε να μου ρίξει ευθύνες”

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως η Γεωργία ανέφερε στον δημοσιογράφο πως πήγε να καταθέσει στον ανακριτή για την υπόθεση 14 ημέρες μετά από την καταγγελία της. Κάτι που καταδεικνύει με τον πλέον ηχηρό τρόπο την όλη καθυστέρηση στην διερεύνηση της καταγγελίας της. Καταδεικνύει πως η 24χρονη στην ουσία, μόνη της πάλεψε για την υπόθεσή της, από τη στιγμή που ξύπνησε κακοποιημένη σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, μέχρι την ώρα που κοίταξε τη κάμερα και προσπάθησε να θυμηθεί. Και να καλέσει τη Πολιτεία να κάνει επιτέλους τα αυτονόητα, χωρίς μεγαλοστομίες και υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες.

“Ανακριτής και εισαγγελέας με είδαν μετά από 14 ημέρες. Είχαν δει μόνο τον φερόμενο ως δράστη. […] Στο τμήμα ήμουν μόνη μου, ανυπεράσπιστη, χωρίς δικηγόρο. Εφεραν αυτά τα άτομα για αναγνώριση και για να δώσουν κατάθεση. Εκεί ήταν και ο δικηγόρος τους, ο οποίος μου επιτέθηκε. Εγω δεν είχα ούτε δικηγόρο. Εκείνος μου απήυθυνε τον λόγο και προσπαθούσε να με κάνει να κάνω πίσω. Προσπαθούσε να μου φορτώσει ευθύνες και ότι ξέρει πράγματα και δεν είναι έτσι όπως τα λέω. Εγώ ήμουν μόνη μου και προσπαθούσα να θυμηθώ πράγματα και είχα και αυτό τον κύριο να μου επιτίθεται. Οι αστυνομικοί τον έβγαλαν έξω”.

Αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα των τοξικολογικών, το κατηγορητήριο δύναται να αλλάξει για τους εμπλεκόμενους οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρότερες ποινές. Η κατηγορία μπορεί να αναβαθμιστεί σε βιασμό και πιθανόν σε ομαδικό βιασμό.

Η δίωξη που είχε ασκηθεί αρχικά ήταν συνεύρεση χωρίς συναίνεση, ένα αδίκημα το οποίο έχει ποινή έως δέκα χρόνια φυλάκισης. Με το νέο ποινικό κώδικα ο ομαδικός βιασμός μπορεί να επιφέρει και ισόβια κάθειρξη στους δράστες.

Η Γεωργία θυμάται και έχει κατονομάσει δύο πρόσωπα, ενώ ανακάλεσε στη μνήμη της και τρίτο πρόσωπο, ωστόσο δεν βρίσκεται σε θέση να τον αναγνωρίσει αυτή τη στιγμή.

Οι έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με την ΕΛΑΣ να συγκεντρώνει στοιχεία για τρεις επιχειρηματίες. Ο ένας εξ αυτών συνελήφθη στις 2 Ιανουαρίου και κατόπιν της απολογίας του αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα