Βιβλία για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό

Βιβλία για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό

Στα παραμύθια, όπως συμβαίνει και στη ζωή, υπάρχουν οι…καλοί και οι …κακοί. Μπορούν τα βιβλία να λειτουργήσουν σαν σύμμαχοι απέναντι σε σοβαρά ζητήματα όπως αυτό του σχολικού εκφοβισμού;

Βιβλία που αφορούν όλους. Θύτες, θύματα, παιδιά, γονείς, δασκάλους… Βιβλία που πρώτ’ απ’ όλα μας αφορούν ως αναγνώστες…

Ξεχωρίσαμε μερικά και σας τα παρουσιάζουμε…

Πειρατές και  ιππότες

Οι καλοί και  οι κακοί πειρατές

Συγγραφέας: Παπαθεοδούλου Αντώνης 

Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Για παιδιά από 4 χρονών

Μπορεί το χιούμορ, το θάρρος και η εξυπνάδα να φανούν χρήσιμο…όπλο σε δύσκολες καταστάσεις, όπως οι επιθέσεις  των …κακών πειρατών;  Μα φυσικά. Οι καλοί πειρατές έχουν την απάντηση για όλα… Τόσο πολύ, που οι κακοί  πειρατές αγανακτούν και λένε:

''Τι θα γίνει, δεν πιάνουν σε σας οι φοβέρες;''

Και οι καλοί πειρατές λένε:

''Συγνώμη είναι Τρίτη και φοβόμαστε μόνο Δευτέρες!''

Οι έξυπνες στιχομυθίες και η εξαιρετική εικονογράφηση κάνει τον αναγνώστη να θέλει να το ξεφυλλίζει ξανά και ξανά.

Την υπέροχη αυτή ιστορία, ακολούθησε άλλο ένα βιβλίο με τίτλο «οι καλοί και οι κακοί ιππότες» επίσης του Αντώνη Παπαθεοδούλου, στην ίδια λογική… 

Οι κακοί ιππότες λένε:

Φέρνουμε Κριό Πολιορκητικό

την πύλη σας να την γκρεμίσει!

Κι οι καλοί ιππότες απαντούν:

Μην κάνετε κόπο, αφού είναι ανοιχτή...

δεν την έχουμε κλείσει.

Γνωριμία με τους Νταήδες…

«Οι Νταήδες του  βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών»

Συγγραφέας:Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου

Εικονογράφος:Κατερίνα Βερούτσου

Εκδόσεις:Susaeta

Για παιδιά από 5 χρονών

Η Γιώτα Αλεξάνδρου, αντιμετωπίζει  το θέμα του εκφοβισμού μέσα από  ένα παραμύθι στο οποίο ο κεντρικός  ήρωας, ο ξιφίας Ιερεμίας, είναι ένα  αδύναμο πλάσμα που έρχεται αντιμέτωπο με μια συμμορία του βυθού, που  κάνει την ζωή του δύσκολη (και  όχι μόνο τη δική του).

Τι λύση θα βρει ο Ιερεμίας; Πώς να αντιμετωπίσει τη βία; Με βία; Έχει αυτό αποτέλεσμα; Και για ποιους λόγους κάποιος γίνεται νταής; 

Εκτός από την πολύ όμορφη πλοκή του βιβλίου και τις ευφάνταστες εικόνες της Κατερίνας Βερούτσου, στο τέλος, ακολουθεί ένα παράρτημα το οποίο αφορά στο παιδί- θύτη ή στο παιδί-θύμα. Η συγγραφέας, όντας η ίδια εκπαιδευτικός, προτείνει δραστηριότητες πολύ χρήσιμες για την σχολική τάξη.

Οι Νταήδες του σχολείου είναι βλάκες

Συγγραφέας: Τρεβορ Ρομεϊν

Εκδόσεις Κέδρος

Για παιδιά από 9 ετών

Ένα βιβλίο το οποίο περιλαμβάνει χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές  για τον αναγνώστη. 

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, αναφέρεται πως ο συγγραφέας γνωρίζει πόσο βλάκες είναι οι νταήδες του σχολείου και προτείνει λύσεις για να τους αποφύγουμε, όπως 

• να τους έχουμε σε απόσταση

• να έχουμε πολλούς φίλους. Οι νταήδες δεν αντέχουν να βλέπουν ομάδες χαρούμενων, χαμογελαστών, φιλικών παιδιών. 

Συνδυάζοντας χιούμορ με την πραγματικότητα των καταστάσεων αυτό το βιβλίο σίγουρα μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο σε ένα παιδί αποδέκτη βίας, αλλά και σε ένα παιδί που προκαλεί βία.

Στις εκδόσεις Κέδρος επίσης,  βρήκαμε  στη σειρά «Για να ζήσουμε μαζί» το βιβλίο για τη «Βία» . Χωρισμένο σε τρείς ενότητες-φακέλους, περιλαμβάνει σε κάθε μία από αυτές, μία ιστορία, παραδείγματα και εξηγήσεις αλλά και ένα παιχνίδι-τεστ που βαζει τον αναγνώστη στη θέση των ηρώων. Ιδανικό για συζητήσεις αλλά και δραστηριότητες στο σπίτι ή στη σχολική τάξη.

Ο Ορφέας και οι νταηδες με τα κίτρινα ποδήλατα

Συγγραφέας:Μερκούριος Αυτζής

Εικονογράφος:Λήδα Βαρβαρούση

Εκδόσεις:Ψυχογιός

Για παιδιά από 4 χρονών

Ο Ορφέας τον τελευταίο  καιρό κλείνεται στο δωμάτιό  του και δε μιλάει ούτε στη μαμά του. Μια παρέα αγοριών, τα Κίτρινα  Ποδήλατα, τον ενοχλούν συνεχώς. Τον  κοροϊδεύουν, τον σπρώχνουν, τον  απειλούν, του τρώνε το κολατσιό, του παίρνουν το χαρτζιλίκι… Κι ο Ορφέας φοβάται. Ώσπου, μια μέρα παίρνει την απόφαση να τους αντιμετωπίσει. Άραγε θα τα καταφέρει; Τι χρειάζεται το μπλοκ ζωγραφικής του; Και τι σχέση  μπορεί να έχουν ένα μυρμήγκι κι ένας ελέφαντας;

Βιβλία και  όχι μόνο, από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου

Μίλα μη φοβάσαι

3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο

Συλλογικό έργο, με τη συμμετοχή των:  Ελένη Δικαίου, Βαγγέλη Ηλιόπουλου, Τζέμης Τασάκου 

Εικόνες: Λήδα Βαρβαρούση, Χρήστος Ζωίδης, Διατσέντα Παρίση, Βάσω Ψαράκη.

Εκδόσεις: Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου

Εδώ έχουμε ένα βιβλίο αυτός Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου που τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει αυτός δράσεις σχετικές με τον σχολικό εκφοβισμό.

Η Ελίνα κάνει τη ζωή αυτός Ισιδώρας αφόρητη στο σχολικό με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν όλοι. 

Ο Νίκος άρπαξε τα γυαλιά του Γιώργου, γιατί υποστήριζε άλλη ομάδα. 

Αυτός κακός, από ζήλια για την αδελφή του, τρομοκρατεί όλα τα παιδιά στο σχολείο, μήπως και του δώσουν σημασία οι γονείς του!

Όλους μια συνωμοσία σιωπής αυτός εμποδίζει να μοιραστούν τα προβλήματα αυτός και να ζητήσουν βοήθεια. Πώς θα πειστούν να μιλήσουν;

Στο βιβλίο αυτό λογοτέχνες, ζωγράφοι, εκπαιδευτικοί και ειδικοί  επιστήμονες γίνονται μια παρέα  και χαρίζουν στα παιδιά τρεις  ιστορίες, ζωγραφιές και δραστηριότητες, αυτός οποίες κάθε παιδί θα ανακαλύψει τον εαυτό του ή οικείες του καταστάσεις! Με το έργο του  ο καθένας τα παρακινεί: Μίλα, μη φοβάσαι

Στην ιστοσελίδα αυτός Ε.Ψ.Υ.Π.Ε , μπορεί κανείς να βρει ένα πολύ χρήσιμο εγχειρίδιο για δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στην τάξη για την πρόληψη του εκφοβισμού και αυτός βίας μεταξύ των μαθητών.

Περισσότερα εδώ: http://www.epsype.gr/egxeiridio.aspx

Από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε, κυκλοφορεί για το ίδιο θέμα και  το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου “Delete στον σχολικό εκφοβισμό», μόνο που εδώ ο συγγραφέας εστιάζει, αυτός φαίνεται και από τον τίτλο, αυτός κινδύνους που υπάρχουν στο Διαδίκτυο αφού ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, είναι και αυτός σημείο των καιρών.

Για μεγαλύτερα παιδιά..

Στη Διαπασών

Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εκδόσεις Καστανιώτη

Η σκληρή πλευρά της πραγματικότητας ενός έφηβου. Ενδοσχολική αλλά και ενδοοικογενειακή βία,  βία μέσα από την σκοπιά του ρατσισμού… Ένα βιβλίο που διαβάζοντας το ταράζεσαι , θυμώνεις, στεναχωριέσαι, προβληματίζεσαι.  Ταυτίζεσαι με τον Θανάση, τον ήρωα της ιστορίας, και από τη μια τον υποστηρίζεις, από την άλλη εξοργίζεσαι μαζί του.

Ένα νεανικό μυθιστόρημα, μελωδικό όσο και η μουσική, σκληρό όσο και η εφηβεία. Μιλά γι’ αυτούς που αισθάνονται νικητές, ενώ οι άλλοι τούς θεωρούν χαμένους, ή γι’ αυτούς που βλέπουν τον εαυτό τους σαν λούζερ, αλλά θέλουν να γίνουν νικητές. Αφορά τελικά και όλους εκείνους που κάποια στιγμή καταλαβαίνουν ότι το ίδιο πράγμα που τους «αρρωσταίνει» είναι συγχρόνως η ίδια τους η γιατρειά. Κυρίως, όμως, είναι ένα βιβλίο για τους νέους που δεν αρκούνται μόνο στο να φαντάζονται τη ζωή τους μέσα από τα τραγούδια που ακούν, αλλά πατάνε το stop, βγάζουν τα ακουστικά και αποφασίζουν να τη ζήσουν.

Ο Πόλεμος των  κουμπιών

Συγγραφέας: Λουί Περγκό

Μετάφραση: Φ. Κονδύλης

Εκδόσεις:Πατάκη

Για παιδιά από 10 χρονών

Για το τέλος , ένα κλασικό πια μυθιστόρημα (πρώτη έκδοση 1912) που έγινε ευρέως γνωστό ως κινηματογραφική ταινία.

Εδώ ζούμε έναν πραγματικό πόλεμο. Τι και αν οι ήρωες είναι 14χρονα; Δύο συμμορίες γεμάτες βία και οργή σε μια μάχη που φτάνει να έχει και νεκρούς (έστω φανταστικούς).

Καθένας προσπαθεί να εξουδετερώσει  τον αντίπαλο με κάθε τρόπο και  ο μεγαλύτερος εξευτελισμός είναι  το κόψιμο των κουμπιών...

Επιμέλεια: Π. Σ-Τ

SHARE:

24Media Network