Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη: Ένας σύλλογος οροθετικών, μια ΜΚΟ, μαθητές Λυκείου και ένας φούρναρης-υπόδειγμα

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη: Ένας σύλλογος οροθετικών, μια ΜΚΟ, μαθητές Λυκείου και ένας φούρναρης-υπόδειγμα

Στη χώρα μας αναλογούσαν συνολικά δύο βραβεία και στην Κύπρο ένα. Έπειτα όμως από πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη αναφορικά με την κρισιμότητα του προσφυγικού ζητήματος, η Επιτροπή συμφώνησε εν τέλει να δοθούν κατ’ εξαίρεση τρία -και όχι δυο, βραβεία στην Ελλάδα

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι και μέλος της Επιτροπής Επιλογής των Βραβείων του Ευρωπαίου Πολίτη για το έτος 2016. Η συγκεκριμένη Επιτροπή συνεδρίασε την 1η Ιουνίου στις Βρυξέλλες και επεξεργάστηκε τις υποψηφιότητες που είχε καταθέσει η Εθνική Επιτροπή κάθε χώρας-μέλους της ΕE, για να καταλήξει στον τελικό κατάλογο βραβευθέντων.

Στη χώρα μας αναλογούσαν συνολικά δύο βραβεία και στην Κύπρο ένα. Έπειτα όμως από πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη αναφορικά με την κρισιμότητα του προσφυγικού ζητήματος για τη χώρα μας και την ανάγκη ανάδειξης και επιβράβευσης των ανθρώπων και φορέων που δραστηριοποιούνται θετικά στην ανθρωπιστική στήριξη των προσφύγων, η Επιτροπή συμφώνησε εν τέλει να δοθούν κατ’ εξαίρεση τρία -και όχι δυο, βραβεία στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, πρότεινε επίσης να δοθούν δυο -αντί του ενός, βραβεία στην Κύπρο, προκειμένου να επιβραβευθούν θετικές πρωτοβουλίες τόσο από την Ελληνοκυπριακή όσο και από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Και οι δυο προτάσεις του Δημ. Παπαδημούλη έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιλογής των Βραβείων, η οποία επίσης αποφάσισε να δοθεί ένα επιπλέον βραβείο στη Βουλγαρία.

Κατόπιν αυτού, με τη διάκριση «Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη» βραβεύονται ομόφωνα εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου:

-η Κίνηση Πολιτών « Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» -πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη,

-η MKO « Θετική Φωνή» – πρόταση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μιλτιάδη Κύρκου

-ο φούρναρης από την Κω Διονύσιος Αρβανιτάκης – πρόταση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη.

Από την Κύπρο αντίστοιχα βραβεύονται:

-η « Ομάδα 40 Μαθητών από το Λύκειο Απόστολου Λουκά, Κολοσσίου» για το γλυπτό ‘Μετανάστες’ – πρόταση των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ Νεοκλή Συλικιώτη και Τάκη Χατζηγεωργίου

-ο Σενέρ Ελσίλ, ΓΓ της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών – πρόταση του ευρωβουλευτή του ΕΔΕΚ, Δημήτρη Παπαδάκη.

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη είναι ένας θεσμός που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008. Με το βραβείο αυτό επιβραβεύονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών-μελών. Για το έτος 2016, απονεμήθηκαν συνολικά 50 βραβεία σε φορείς και πολίτες από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα