Ξανά στη Δικαιοσύνη οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί

Ξανά στη Δικαιοσύνη οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί
ΑΘΗΝΑ-ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ// Ανακοίνωση για το αν θα εκδοθούν ή όχι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί στη χώρα τους.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) Eurokinissi

Πρόκειται για το δεύτερο αίτημα της Τουρκικής κυβέρνησης να εκδοθούν στη χώρα τους οι οκτώ αξιωματικοί του στρατού

Ξανά ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης θα βρεθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα τον περασμένο Ιούλιο.

Οι οκτώ άνδρες, για τους οποίους ο Άρειος Πάγος έχει αρνηθεί την έκδοσή τους, εκζητούνται για ακόμα μία φορά από τη χώρα τους και έτσι θα βρεθούν στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών για να εξεταστεί το νέο αίτημα. Ήδη έχει προσδιοριστεί το πρώτο συμβούλιο για την ερχόμενη Τρίτη 25 Απριλίου που θα αποφανθεί για τους τρεις εξ αυτών.

Αυτή τη φορά η Τουρκία εκζητά τους 8 προκειμένου να δικαστούν για 6 αδικήματα του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, εκ των οποίων δύο δεν είχαν αναφερθεί κατά το πρώτο αίτημα έκδοσης. Πρόκειται για τις εξής πράξεις:

– απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκικής,

– απόπειρα κατάργησης της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και εμπόδιση για να εκτελέσει την αποστολή της,

– απόπειρα κατάργησης της Τουρκικής  συνταγματικής τάξης (Σύνταγμα),

– απόπειρα κατάργησης της μεγάλης εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης εκτέλεσης της αποστολής της,

– λεηλασία  από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα (αφορά την αρπαγή του ελικοπτέρου με το οποίο ήρθαν οι 8 στην Ελλάδα) και

– πρόκληση ζημιάς στη δημόσια περιουσία της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου οι 8 παραμένουν στην Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου καθώς εκκρεμούν ακόμη οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου. Αναφορικά με το αίτημα που έχουν υποβάλει για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα,  έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία στην υπηρεσία ασύλου της     Αθήνας (καταγραφή αιτημάτων, συνεντεύξεις, κ.λπ.) και αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα