“Ξεμπλοκάρει” η έρευνα για τη Novartis

“Ξεμπλοκάρει” η έρευνα για τη Novartis
Τα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS ELLAS στην Μεταμόρφωση Eurokinissi

Απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης σε βάρος της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και των δύο συναδέλφων της, που κατέθεσε ο σύζυγος της εισαγγελέως Ελένης Ράικου.

Στην κεφαλή της προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis παραμένει τελικά η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, αλλά και οι δύο συνεργάτες της, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης. Το Συμβούλιο Εφετών, με το υπ’ αριθμ. 1896/2018 του, απέρριψε την αίτηση εξαίρεσης, που είχε καταθέσει σε βάρος τους ο σύζυγος της συναδέλφου τους, Ελένης Ράικου.

Το γεγονός ότι η αίτηση δεν έγινε αποδεκτή από το δικαστικό συμβούλιο, σημαίνει ουσιαστικά πως η υπόθεση Novartis «ξεπαγώνει» με τους τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς να παίρνουν και πάλι θέση μάχης. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί η εισήγηση της εισαγγελέως Ράνιας Σταθέα, η οποία επίσης είχε ζητήσει να μη γίνει δεκτό το αίτημα του γιατρού Λάζαρου Καρνέζη. Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται -κατά τις ίδιες πηγές- ότι δεν προκύπτει από τα πραγματικά περιστατικά ποιά ήταν η πηγή πληροφόρησης του Τύπου, πόσο μάλλον ότι η διαρροή για την εμπλοκή του συζύγου της Ελένης Ράικου στην υπόθεση Novartis με το έμβασμα των 1.000 ευρώ, προήλθε από τους επίμαχους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Όπως επισημαίνεται, στοιχεία της δικογραφίας είχαν στη διάθεσή τους και άλλα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, τα μέλη του Κοινοβουλίου -καθώς έγγραφα είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο-, η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και επιστημονικό προσωπικό που συνεπικουρεί τους εισαγγγελείς κατά της Διαφθορά, είναι μερικά μόνο από τα πρόσωπα από τα χέρια των οποίων πέρασε η δικογραφία.

Βέβαια, ακόμη δεν έχει περάσει τελείως ο «κίνδυνος» του «παγώματος» της έρευνας τουλάχιστον ως προς το σκέλος των 1.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί το επίμαχο ερώτημα τίθεται ξανά, αυτή τη φορά από την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, η οποία χειρίζεται την αγωγή κακοδικίας του ζεύγους Ράικου – Καρνέζη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικαστική λειτουργός διαβίβασε αντίγραφα στην Εισαγγελία Εφετών, με το ερώτημα αν θα πρέπει οι τρεις εισαγγελείς να σταματήσουν δικονομικές ενέργειες μέχρι να συζητηθεί η αγωγή τον ερχόμενο Μάρτιο. Η απάντηση αναμένεται να δοθεί από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα εκδώσει σχετικό βούλευμα το επόμενο διάστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα