Ξεμπλοκάρουν τα έργα στον φαληρικό όρμο

Ξεμπλοκάρουν τα έργα στον φαληρικό όρμο

Προς άμεση επανεκκίνηση οδηγούνται τα έργα ανάπλασης του φαληρικού όρμου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με εντολή του πρωθυπουργού

Την ελπίδα ότι θα γίνει πραγματικότητα η πρώτη μεγάλη παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας φέρνει η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, την Παρασκευή (14/02) για το ζήτημα του φαληρικού όρμου.

Με εντολή πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος με σκοπό την απεμπλοκή της ανάπλασης, και όπως όλα δείχνουν μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, αν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί ακόμα και μέσα στον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, έπειτα από συνεννοήσεις με κυβερνητικά στελέχη, έλαβε χώρα στο ΥΠΕΚΑ σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα αναλάβει ρόλο συντονιστή της υπόθεσης.

«Η σύσκεψη έγινε με τη ρητή εντολή του πρωθυπουργού να προχωρήσει άμεσα το έργο. Το έργο θα γίνει. Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις και θα προσδιοριστεί αναλυτικά η πηγή της χρηματοδότησης", δήλωσε ο κ. Μιανάτης. Το καλό, πάντως, στην περίπτωση του φαληρικού όρμου (και αυτό που έδειχνε πόσο άστοχο ήταν να εγκαταλειφθεί) είναι ότι το έργο είναι ώριμο μελετητικά. Αρκεί δηλαδή να ενταχθεί για χρηματοδότηση προκειμένου να δημοπρατηθεί.

Η ομάδα των επιστημόνων που ασχολήθηκε με όλες τις πτυχές του έργου έχει ολοκληρώσει το έργο της εδώ και ενάμισι έτος και ο συντονιστής έχει παραδώσει μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου. Τον Δεκέμβριο του 2012 (μετά από μήνες καθυστερήσεων) δημοσιεύτηκε και το προεδρικό διάταγμα (ΑΑΠ 443) με το οποίο εγκρίθηκε το «πρόγραμμα ολοκληρωμένης ανάπλασης του φαληρικού όρμου όρμου και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού». Στο Π.Δ. καθορίζονται οι χρήσεις, οι όροι δόμησης, οι ειδικοί μορφολογικοί περιορισμοί, τα συγκοινωνιακά έργα, οι χώροι στάθμευσης και τα λοιπά έργα υποδομής.

Τέλος, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει δοθεί από την Περιφέρεια Αττικής για διαβούλευση (και υποβολή τυχόν ενστάσεων) στις 18 Ιανουαρίου και η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, στις 18 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υποδομών, που θα δημοπρατήσει και θα κατασκευάσει το έργο, ανέλαβε να φέρει ταχύτατα εις πέρας όποιες επικαιροποιήσεις χρειάζονται οι μελέτες της ανάπλασης.

SHARE:

24Media Network