Υπέρ των "Αγανακτισμένων" οι Έλληνες

ΑΘΗΝΑ-Συνεχίζονται για 23η ημέρα οι συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-Συνεχίζονται για 23η ημέρα οι συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Οι Έλληνες έχουν θετική άποψη για το κίνημα των "Αγανακτισμένων", σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, που πραγματοποίησε το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύμφωνα με την έρευνα, το 67,9% των Ελλήνων δηλώνουν την ηθική τους συμπαράσταση προς το κίνημα των "Αγανακτισμένων".

Ταυτόχρονα, οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι το κίνημα των "Αγανακτισμένων" έχει την ηθική συμπαράσταση μεγάλης μερίδας των συμπολιτών τους. Οι ερωτηθέντες από 30 έως 44 χρόνων, είναι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν περισσότερο ότι ο κόσμος είναι με το μέρος των "Αγανακτισμένων", ενώ όσο χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης έχουν οι ερωτηθέντες, τόσο πιθανότερο είναι εκείνοι να μην πιστεύουν ότι το κίνημα των "Αγανακτισμένων" έχει την ηθική συμπαράσταση της πλειοψηφίας.

Στην πλειονότητά τους οι ερωτηθέντες αξιολογούν θετικά το κίνημα, σε ποσοστό 69,8%, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς ανέργους αξιολογούν πολύ θετικά το κίνημα των "Αγανακτισμένων".

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 6 στους 10 ερωτηθέντες (ποσοστό 66,3%) συμφωνούν με τις ενέργειες του κινήματος, ενώ 8 στους 10 πιστεύουν ότι το κίνημα δείχνει τη δυσφορία μεγάλου ποσοστού πολιτών απέναντι σε όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ποσοστό 71,8% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το κίνημα των "Αγανακτισμένων" είναι πιθανό να επηρεάσουν την κυβέρνηση, ή κάποιους πολιτικούς, έτσι ώστε να αναθεωρήσουν τη στάση τους, ενώ 6 στους 10 δεν πιστεύουν ότι το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι ικανό, με τη σημερινή του μορφή, να λύσει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης. Το ίδιο ποσοστό δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ελλάδας.

Όπως λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επαμεινώνδας Πανάς "ακόμα κι αν εκφυλιστεί το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών, ένα θα είναι το μάθημα, που εκείνοι μας έδωσαν: τα δικά μας λάθη και οι δικές μας παραλείψεις κατέστρεψαν την ποιότητα του δημόσιου βίου μας. Όσο για τους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος, η κίνηση αυτή ανέδειξε τα προνόμια, που εκείνοι απολαμβάνουν".

Τονίζει δε ότι "η δειγματοληπτική αυτή έρευνα επιχειρεί να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, που αναφέρονται στις αντιλήψεις των πολιτών ως προς το κίνημα των Αγανακτισμένων".

Ο κυριότερος στόχος της μελέτης, επισημαίνει, είναι η ανάδειξη αντικειμενικών συμπερασμάτων, μετά την ανάλυση των απαντήσεων των ερωτηματολογίων, που θα αναδείξουν τη δυναμική που μπορεί να υποκρύπτει το κίνημα των "Αγανακτισμένων" της Ελλάδας. Ακόμη, η μελέτη αυτή εντοπίζει εμμέσως τα αίτια της οικονομικής κρίσης, που προηγήθηκε και δεν αξιολογήθηκε, καθώς και το χάσμα μεταξύ των γενεών.

Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη από τις 10 έως τις 17 Ιουνίου σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία. Κατά τη διάρκειά της συμπληρώθηκαν 2.131 ερωτηματολόγια, από άτομα ηλικιών άνω των 18 χρόνων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αγανακτισμένοι - Ελλάδα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ένστολοι και "Αγανακτισμένοι"

SHARE:

24Media Network