Υπόθεση Κουφοντίνα: Η απόλυτη σιωπή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Υπόθεση Κουφοντίνα: Η απόλυτη σιωπή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας AP Photo/Thanassis Stavrakis

Παρά το γεγονός ότι η Σοφία Νικολάου επικαλέστηκε πολλές φορές πρόβλημα με τα προσωπικά δεδομένα στην υπόθεση Κουφοντίνα, η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή δεν επενέβη, αν και ο νόμος της δίνει απόλυτο δικαίωμα.

Μία από τους δικαιολογίες που συνηθίζει να επικαλείται η Σοφία Νικολάου για το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει στο ζήτημα του κρατούμενου απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα είναι ότι δεν θα μπορούσαν να δοθούν στην πλευρά του κρατουμένου όλα τα απαραίτητα έγγραφα λόγω “προσωπικών δεδομένων”.

Είναι γεγονός ότι όντως τα εν λόγω έγγραφα περιείχαν προσωπικά δεδομένα άλλων κρατουμένων, πλην όμως ο σκόπελος αυτός θα μπορούσε να ξεπεραστεί πανεύκολα αν πραγματικά η κυρία Νικολάου ήθελε να δώσει λύσει.

Πέρα από αυτό όμως, λύση, και μάλιστα δυναμική, θα μπορούσε να δώσει και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μ’ έναν απλό αλλά πολύ συγκεκριμένο τρόπο: Να επέμβει αυτεπαγγέλτως όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο έτσι ώστε να ξεπεραστεί το όποιο εμπόδιο.

Στο άρθρο 13, παράγραφο 1 του 4624/2019 (για τα καθήκοντα της Αρχής) προβλέπεται ρητά ότι (η Αρχή) “διενεργεί αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας έρευνες ή ελέγχους για την εφαρμογή του παρόντος νόμου και άλλων ρυθμίσεων που αφορούν την προστασία του ατόμου έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μεταξύ άλλων και βάσει πληροφοριών από άλλη δημόσια αρχή”.

Επίσης, στην παράγραφο 2 του άρθρου 58 προβλέπεται ότι (η Αρχή) “μπορεί να δίνει εντολή στον υπεύθυνο επεξεργασίας ή στον εκτελούντα την επεξεργασία να συμμορφώνεται προς τα αιτήματα του υποκειμένου των δεδομένων για την άσκηση των δικαιωμάτων του σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό”.

Ο πρόεδρος της Αρχής, πολύ έμπειρος και καταρτισμένος νομικός (και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), αποκλείεται να μην ήξερε ότι μπορεί να επέμβει με βάση τα όπλα που του δίνει ο νόμος (και ότι μπορεί η επέμβασή του να είχε λυτρωτικό αποτέλεσμα). Δεν το έκανε. Και όμως μπορούσε να κάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Να ζητήσει τα σχετικά στοιχεία, ιστορικό, κλπ από την Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής και από τη δικηγόρο του απεργού
  • Να διαπιστώσει αν προκύπτει παραβίαση και
  • Σε περίπτωση που διαπιστώσει παραβίαση να δώσει εντολή στον Υπεύθυνο Επεξεργασίας να συμμορφωθεί (να δώσει τα έγγραφα δηλαδή στον απεργό, ανωνυμοποιώντας τα ως προς το τμήμα που πρέπει, δηλαδή όπου αναφέρονται προσωπικά δεδομένα τρίτων που δεν έχουν σχέση με το θέμα).

Αλλωστε, στην υπόθεση Κουφοντίνα ενεπλάκη και άλλη Ανεξάρτητη Αρχή και μάλιστα η παρέμβασή της προκάλεσε αίσθηση. Αυτή ήταν ο Συνήγορος Πολίτης ο οποίος ζήτησε να δοθούν στον κρατούμενο όλα τα έγγραφα τα οποία ζητούσε. Ο Συνήγορος του Πολίτη βέβαια εκδίδει παραινέσεις ενώ η Αρχή εκτελεστέες πράξεις.

Η στάση, τέλος, της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα γίνεται ακόμα πιο ανεξήγητη λαμβάνοντας κανείς υπόψιν ότι στην υπόθεση Κουφοντίνα παρενέβη δημόσια (και μάλιστα στην κατεύθυνση της σωτηρίας του απεργού) ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Σπύρος Βλαχόπουλος που έκανε λόγο για διάκριση μεταξύ της δράσης και της ζωής του κρατουμένου. Σημαντική λεπτομέρεια: Ο κ. Βλαχόπουλος τυγχάνει και τακτικό μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα