ΥΠΠΟ: Εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης των Προσφυγικών

Ο Προσφυγικός Συνοικισμός στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας
Ο Προσφυγικός Συνοικισμός στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας EUROKINISSI

Ομόφωνα εγκρίθηκε το σχέδιο της "Ανάπλασης Αθήνας ΑΕ" για την αποκατάσταση των Προσφυγικών στους Αμπελόκηπους, βάζοντας έτσι τέλος στην ταλαιπωρία χρόνων.

Την ομόφωνη έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έτυχε η μελέτη αποκατάστασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, την οποία υπέβαλε η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Νίκο Μπελαβίλα. Η εν λόγω μελέτη προσφέρθηκε δωρεάν από την ΕΛΠΕ Α.Ε.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οργανισμού, «Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και την πλήρη αποκατάστασή τους, βάζοντας έτσι τέλος στην ταλαιπωρία χρόνων. Τα «Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας» σώθηκαν την πρώτη φορά, από την κατεδάφιση που κάποιοι επιθυμούσαν, μετά από πολύχρονους αγώνες πολιτών, συλλόγων, φοιτητών και καθηγητών της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με προεξάρχοντα ρόλο να διαδραματίζει στις προσπάθειες η αείμνηστη καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. Άννυ Βρυχέα. Σώθηκαν επίσης και από το μεταγενέστερο σχέδιο περί πώλησής τους μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αφού αφαιρέθηκαν από το χαρτοφυλάκιό του και περιήλθαν στην κυριότητα της Περιφέρειας Αττικής κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη και της κατάθεσης σχετικής τροπολογίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Γαβρόγλου, Χαράς Καφαντάρη και Δημήτρη Σεβαστάκη».

Με την ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «Στα 220 διαμερίσματα των συγκροτημάτων πρόκειται να στεγαστούν ξενώνες συνοδών ασθενών του γειτονικού Γενικού Αντικαρκινικού/Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», κοινωνικές κατοικίες, οι 53 δικαιούχοι ιδιοκτήτες που συνεχίζουν να κατοικούν εκεί καθώς επίσης και η μουσειακή έκθεση Μικρασιατικής Μνήμης».

Το συγκινητικό ποστ του Νάσου Ηλιόπουλου για την οριστική διάσωση των Προσφυγικών

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, με μια συγκινητική ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρθηκε στην οριστική διάσωση και την έγκριση μελέτης αποκατάστασης των προσφυγικών κατοικιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία μετά από πολύχρονους αγώνες των κατοίκων, των συλλογικοτήτων και των φοιτητών.

O Νάσος Ηλιόπουλος, συνόδευσε την ανάρτησή του με μια φωτογραφία του 2003 όπου απεικονίζει τον ίδιο μαζί με άλλους νέους, να διαμαρτύρονται σε μία από τις προσφυγικές πολυκατοικίες, κόντρα στα σχέδια του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ να κατεδαφίσει τα κτήρια.

Στη δημοσίευσή του αναφέρει αναλυτικά:

«Εγκρίθηκε σήμερα η μελέτη αποκατάστασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Το συγκρότημα σώθηκε από την κατεδάφιση και την πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και πρόκειται να στεγάσει στα 220 διαμερίσματα του, ξενώνα συνοδών ασθενών του νοσοκομείου 'Αγιος Σάββας, κοινωνική κατοικία, τους δικαιούχους 53 ιδιοκτήτες που συνεχίζουν να κατοικούν εκεί και μια μουσειακή έκθεση Μικρασιατικής Μνήμης.

Η αποκατάσταση των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας θα δώσει χρώμα και ζωή στην ευρύτερη περιοχή.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί μια ιστορική νίκη, που δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά είναι αποτέλεσμα των αγώνων των κατοίκων, των συλλογικοτήτων, των φοιτητών.

Η φωτογραφία είναι από τον Νοέμβρη του 2003 σε μια από τις τριώροφες προσφυγικές κατοικίες της Λ.Αλεξάνδρας, όπου κάναμε κινητοποίηση κόντρα στα σχέδια του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ να το κατεδαφίσει.

Χαμένος αγώνας, είναι μόνο αυτός που δεν δίνεται…»

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network