Υψηλού μορφωτικού επιπέδου οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα

Υψηλού μορφωτικού επιπέδου οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα
Περίπου 1200 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.Η αστυνομία επέτρεψε την επιβίβαση σε πούλμαν γα την Ειδωμένη,μόνο σε Ιρακινούς και Σύριους πρόσφυγες και μετανάστες που διέθεταν ταξιδιωτικά έγγραφα.Κλιμάκιο της υπηρεσίας αλλοδαπών αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας,έκαναν έλεγχο πρίν και μετά την επιβίβασή τους στα πούλμαν των πρακτορείων,Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Το δημογραφικό και μορφωτικό προφίλ των προσφύγων και μεταναστών στις διόδους της ανατολικής και κεντρικής Μεσογείου παρουσίασε ο ΔΟΜ. Απόφοιτοι δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 7 στους 10 που φτάνουν στην Ελλάδα

Τα αποτελέσματα έρευνας για τους μετακινούμενους πληθυσμούς μέσω Μεσογείου και Δυτικών Βαλκανίων παρουσίασε σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η έρευνα Displacement Tracking Matrix (DTM) πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2016, από προσωπικό του ΔΟΜ, σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ιταλία και συγκεντρώνει πληροφορίες για το προφίλ των προσφύγων και μεταναστών που αφορούν σε ηλικία, φύλο, καταγωγή, μορφωτικό επίπεδο κλπ. Ο συνολικός αριθμός των ερωτηθέντων ανέρχεται σε 13.159 άτομα που διέσχισαν τις διόδους της Ανατολικής και της Κεντρικής Μεσογείου.

 

Δημογραφικό προφίλ και αιτίες αναχώρησης από τη χώρα προέλευσης

Η εθνικότητα των προσφύγων/μεταναστών που χρησιμοποιούν τις διόδους της κεντρικής και της ανατολικής Μεσογείου παρουσιάζει διαφοροποιήσεις. Το 55% του συνόλου των ερωτηθέντων στην Ιταλία, προέρχεται κατά βάση από αφρικανικές χώρες, Νιγηρία (19%), Ερυθραία (14%), Γκάμπια (10%), Σενεγάλη (6%) και Μπαγκλαντές (6%), ενώ στην ανατολική Μεσόγειο, το 89% του συνόλου των ερωτηθέντων προέρχεται κατά βάση από ανατολικές χώρες, Συρία (29%), Αφγανιστάν (27%), Ιράκ (17%), Πακιστάν (9%) και το Ιράν (7%).

Migrants and refugees in the Greek island of Lesbos. IOM/Amanda Nero 2015

 

Στη δίοδο της κεντρικής Μεσογείου παρατηρείται ευρύτερο φάσμα εθνικοτήτων: Πάνω από 38 διαφορετικές εθνικότητες καταγράφηκαν μεταξύ των ερωτηθέντων στην Ιταλία και 30 διαφορετικές εθνικότητες στη δίοδο της ανατολικής Μεσογείου. Στη δίοδο της κεντρικής Μεσογείου, η πλειονότητα των ερωτηθέντων έφυγε από τη χώρα προέλευσης για πολιτικούς (69%) και οικονομικούς λόγους (19%), ενώ ένα 8% ανέφερε ως λόγο την ελλιπή παροχή βασικών υπηρεσιών. Ένα 4% ανέφερε άλλους λόγους. Στη δίοδο της ανατολικής Μεσογείου, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων έφυγε λόγω πολέμου και συγκρούσεων (72%). Το 24% δήλωσε οικονομικούς λόγους και το 4% άλλους λόγους.

Related content  

Μορφωτικό επίπεδο

ΔΙΟΔΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Ο μέσος όρος ηλικίας των ερωτηθέντων είναι τα 28 έτη. Οι γυναίκες ήταν λίγο μεγαλύτερες, με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη, ενώ οι άνδρες τα 28 έτη. Ως προς το μορφωτικό επίπεδο, οι μισοί ερωτηθέντες ανέφεραν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 20% ανέφερε την πρωτοβάθμια. Το 17% ανέφερε μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το υπόλοιπο 17% ανέφερε ότι δεν έχει λάβει κανενός είδους εκπαίδευση ή ότι έχει παρακολουθήσει επαγγελματική εκπαίδευση. Το 33% των Ιρανών και 22% των Σύριων ανέφεραν μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε σύγκριση με 12% των Ιρακινών ερωτηθέντων, 10% των Πακιστανών και 10% των Αφγανών.

 

ΔΙΟΔΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 28 έτη με τους άντρες να αποτελούν το 87% του συνόλου των ερωτηθέντων. Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (45%) ανέφεραν μορφωτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 34% πρωτοβάθμιας και 7% τριτοβάθμιας. Το 12% ανέφερε ότι δεν έχει λάβει κανενός είδους εκπαίδευση και οι υπόλοιποι ανέφεραν άλλου είδους εκπαίδευση. Οι ερωτηθέντες από τη Σενεγάλη (22%) και από τη Γκάμπια (7%) ανέφεραν τακτικότερα ότι δεν έχουν λάβει κανενός είδους εκπαίδευση, σε σύγκριση με άλλες εθνικότητες.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα