Ζακ Κωστόπουλος: Οι “ξώφαλτσες” κλωτσιές, οι αντιφάσεις και το… “ατυχές συμβάν”

Ζακ Κωστόπουλος: Οι “ξώφαλτσες” κλωτσιές, οι αντιφάσεις και το… “ατυχές συμβάν”
Πανό για τον Ζακ Κωστόπουλο EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Όσα ισχυρίστηκαν ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης για το τι συνέβη το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018, όταν ο Ζακ Κωστόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή. Οι διάλογοι και οι αντιφάσεις στις απολογίες τους.

Στην πλήρη αποποίηση κάθε ευθύνης για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου προχώρησαν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας και οι τέσσερις κατηγορούμενοι, που απολογήθηκαν για πρόκληση θανατηφόρου βλάβης.

Κοσμηματοπώλης και μεσίτης επέμειναν ότι οι ενέργειες τους -τα χτυπήματα δηλαδή που κατά την κατηγορία δέχθηκε ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος στο κεφάλι- δεν ήταν τέτοια που θα μπορούσαν να επιφέρουν το θάνατο του. Από τη μία, ο 77χρονος επιχειρηματίας προσπάθησε, αναφερόμενος στο θύμα, να δώσει την εικόνα ενός κακοποιού στοιχείου που στόχο είχε να ληστέψει κοσμήματα με την απειλή όπλου, αν και όπως παραδέχθηκε, τελικά δεν έλειπε τίποτα.

Από την άλλη, ο 59χρονος μεσίτης επιχείρησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τιμωρό – εκδικητή, ο οποίος ένιωσε το κάλεσμα της «κοινωνικής ευθύνης για να προστατεύσει τους συνανθρώπους του».

Ευθύνες στο ΕΚΑΒ

Μάλιστα, ο συνήγορος του υπέβαλε αυτοτελείς ισχυρισμούς ζητώντας να μείνει ο μεσίτης ατιμώρητος για δύο λόγους άρσης του αδίκου. Υποστήριξε ότι πρώτον, ο εντολέας του αν και δεν είχε υποχρέωση να προβεί σε σύλληψη «επενέβη λόγω απουσίας των αστυνομικών οργάνων» και ότι δεύτερον, βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα «γιατί ο δράστης εξερχόταν από το κατάστημα οπλισμένος με μαχαίρι». Σε κάθε περίπτωση ισχυρίστηκε ότι η απώλεια της ζωής του Ζακ Κωστόπουλου ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών και παραλείψεων των διασωστών του ΕΚΑΒ λόγω της μη ανάνηψης του 33χρονου στο ασθενοφόρο.

Ωστόσο, οι αντιφάσεις δεν έλειψαν στις απολογίες τους, πράγμα που τονίστηκε αρκετές φορές από την πρόεδρο αλλά και άλλα μέλη του δικαστηρίου, αφού οι ενέργειες των δύο κατηγορούμενων όπως προκύπτουν από το οπτικοακουστικό υλικό της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018, δεν συνάδουν με τους χθεσινούς ισχυρισμούς τους. Συγκεκριμένα, οι δύο άνδρες επέμειναν ότι ο στόχος τους ήταν να κρατήσουν περιορισμένο το Ζακ εντός του καταστήματος, προκειμένου να έρθει η αστυνομία και να προχωρήσει σε σύλληψη. Ωστόσο, αμφότεροι δέχθηκαν την παρατήρηση ότι αυτός ο ισχυρισμός του έρχεται σε αντίθεση με την κίνηση τους να σπάσουν τη βιτρίνα του καταστήματος, μέσα από την οποία τελικά βρήκε έρποντας διέξοδο ο 33χρονος.

Πρόεδρος: Σκεφτήκατε να μην τον χτυπήσετε;

Κοσμηματοπώλης: Ήμουν σε κάποια ψυχολογική κατάσταση και ήθελα να τον κρατήσω στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία.

Πρόεδρος: Σπάζοντας την τζαμαρία πώς θα τον σταματούσατε;

Κοσμηματοπώλης: Με τις κλωτσιές, με το πόδι να τον σταματήσουμε. Να τον φοβερίσουμε. Ίσως να παρασύρθηκα λιγάκι από τις φωνές του κόσμου που έλεγε να μην τον αφήσουμε.

(….)

Μεσίτης: Κλώτσησα την τζαμαρία για να μην τραυματιστεί…

Πρόεδρος: Λίγο αντιφατικό δεν είναι αυτό; Είναι επικίνδυνος και κρατάει μαχαίρι, αλλά σπάτε τα τζάμια για να βγει έξω;

Μεσίτης: Δεν ήθελα να πάθει κακό..

Πρόεδρος: Αλλά μετά τον κλωτσήσατε…

Μεσίτης: Κλώτσησα και ήρθε σε επαφή με το πόδι μου και αμέσως σταμάτησα και τον τράβηξα έξω.

Ένορκος: Με αυτό που κάνατε, τον διευκολύνατε να βγει. Αφού λέτε ότι δεν είχε καλή πρόσβαση για να βγει… δεν το καταλαβαίνω…

Μεσίτης: Τα πάντα έγιναν αστραπιαία. Ο αντικειμενικός μου σκοπός ήταν να τον αφοπλίσω με ασφάλεια.

Ένορκος: Ποιος ο λόγος να διευκολύνετε την έξοδο, ενώ λέτε ότι θέλατε να τον περιορίσετε σε ένα μέρος;

Μεσίτης: Ήθελε να βγει. Έσπασε την τζαμαρία με το κεφάλι του. Εγώ δεν ήθελα να τον τραυματίσω…

Ένορκος: Δεν μου απαντάτε όμως…

Μεσίτης: Ήθελα να τον προφυλάξω και το αντιλήφθηκα με αυτόν τον τρόπο…

Καμία ευθύνη…

Αντιστοίχως, οι δύο κατηγορούμενοι αναφέρθηκαν στα χτυπήματα που φέρονται να επέφεραν στο κεφάλι του Ζακ Κωστόπουλου. Ο κοσμηματοπώλης θεώρησε αδύνατο οι «2-3 κλωτσιές» του να επέφεραν το θάνατο, αιτιολογώντας τη θέση του με το σκεπτικό ότι ήταν… «ξώφαλτσες». Είπε χαρακτηριστικά: «Τα χτυπήματα τα δικά μου δεν ήταν σοβαρά. Δεν είναι χτύπημα που κοιτάει να επιφέρει θάνατο. (…) Ήταν ξώφαλτσες οι κλωτσιές. Δεν τον πήρα και καλά. Από άλλο πέθανε. Δεν ήταν και στα καλά του. Το παιδί είχε κάποιο πρόβλημα σοβαρό. Δεν μπαίνεις έτσι σε ένα κατάστημα….». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο μεσίτης ανέφερε στο δικαστήριο ότι «κλώτσησα και ήρθε σε επαφή με το πόδι μου». Έκανε λόγο για «ατυχές και λυπηρό συμβάν», προσθέτοντας ότι «δεν χτύπησα το κεφάλι του. Χτύπησα στον αέρα και ήρθε σε επαφή. Αν ήθελα να τον χτυπήσω θα συνέχιζα, αλλά δεν το έκανα».

Όσο για τους δύο αστυνομικούς που απολογήθηκαν, υποστήριξαν ότι οι ενέργειες τους ήταν σύννομες και στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Αναφορικά με το αν ήταν ενδεδειγμένη ενέργεια να δεσμεύσουν εκείνη τη στιγμή τον 33χρονο ακτιβιστή, ο αστυνομικός δικαιολόγησε την πράξη αυτή, λέγοντας ότι «είχαν προηγηθεί έκνομες πράξεις. Είχε απειλήσει με το γυαλί τον διασώστη του ΕΚΑΒ και συνάδελφο μου. Εμάς το μέλημα μας ήταν να τον συλλάβουμε και να τον παραδώσουμε».

Πρόεδρος: Να τον παραδώσετε ζωντανό….

Κατηγορούμενος: Ζωντανός έφυγε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα