11η Σεπτεμβρίου: Ξανάνοιξε κατεστραμμένος σταθμός 17 χρόνια μετά

11η Σεπτεμβρίου: Ξανάνοιξε κατεστραμμένος σταθμός 17 χρόνια μετά
Ο σταθμός είναι και πάλι έτοιμος να υποδεχθεί τους επιβάτες του AP

Σύμβολο αναγέννησης χαρακτηρίζουν οι αρχές της Νέας Υόρκης την επαναλειτουργία του σταθμού του μετρό που περνούσε κάτω από το σημείο της ανείπωτης τραγωδίας.

Χρειάστηκε να περάσουν 17 χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου προκειμένου να ανοίξει εκ νέου τις πύλες του ο σταθμός του μετρό κάτω από το πρώην Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Ο σταθμός, που πλέον φέρει την ονομασία WTC Cortlandt Station, άνοιξε τις πύλες του το μεσημέρι του Σαββάτου για το επιβατικό κοινό, με τους πρώτους συρμούς να πραγματοποιούν τα “παρθενικά” δρομολόγια από το σημείο.

Ο πρόεδρος της Αρχής Μητροπολιτικών Μεταφορών της Νέας Υόρκης, Τζο Λότα, τόνισε σε δήλωσή του ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με τα εγκαίνια ενός νέου σταθμού, αλλά με μία απτή απόδειξη του πως οι Νεοϋορκέζοι προσπαθούν να σβήσουν τις μνήμες του 2001 βελτιώνοντας τις υποδοχές και την ποιότητα ζωής σε όλο το σημείο όπου δέσποζαν οι “Δίδυμοι Πύργοι” πριν τους ρίξουν με τα αεροπλάνα που είχαν καταλάβει οι τρομοκράτες, συμπαρασύροντας στο θάνατο πάνω από 3.000 ψυχές.

Το κόστος ανακατασκευής του σταθμού ανήλθε σε πάνω από 180 εκατ. δολάρια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η οροφή του κατασκευάστηκε και πάλι από την αρχή ενώ αντικαταστάθηκαν ράγες μήκους 365 μέτρων.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης, έκαναν τα πάντα προκειμένου το σημείο αυτό να γίνει σύμβολο της αναγέννησης της πόλης μέσα από τις στάχτες της καταστροφής. Το νέο σταθμό κοσμούν έργα τέχνης, ενώ οι τοίχοι περιλαμβάνουν σε ανάγλυφα ψηφιδωτά φράσεις από τη Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας αλλά και τη Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα