18 Μαΐου 2010: Σπάνιες χιονοπτώσεις στο πιο άνυδρο μέρος του κόσμου

18 Μαΐου 2010: Σπάνιες χιονοπτώσεις στο πιο άνυδρο μέρος του κόσμου
Χιονοπτώσεις στην έρημο Ατακάμα στη βόρεια Χιλή

Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς για το σπάνιο φαινόμενο των χιονοπτώσεων στην έρημο Ατακάμα στη βόρεια Χιλή, που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της πλέον μακροχρόνιας ξηρασίας.

Μετά τις Dry Valleys στην Ανταρκτική, το δεύτερο πιο άνυδρο μέρος του κόσμου είναι η έρημος Ατακάμα (Desierto de Atacama) που βρίσκεται στη βόρεια Χιλή. Αποτελεί ουσιαστικά μια άνυδρη πεδιάδα αποτελούμενη από λεκάνες αλάτων, άμμου και ξερής λάβας, εκτεινόμενη από τις Άνδεις έως τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η έρημος Atacama έχει ηλικία 15 εκατομμυρίων ετών και είναι 100 φορές πιο ξηρή από την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Μάλιστα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της πλέον μακροχρόνιας ξηρασίας, καθώς έχει καταγραφεί περίοδος 400 ετών χωρίς βροχή, έως το 1971.

Παρ’ όλα αυτά, σαν σήμερα στις 18 Μαίου 2010 βροχές και χιόνια έπεσαν στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.

Γιατί είναι σπάνιες οι βροχοπτώσεις και τα χιόνια στην Atacama

Η έρημος οφείλει την έντονη ξηρασία της σε μια σταθερή αναστροφή της θερμοκρασίας λόγω του βορειοανατολικού ρεύματος Humboldt και της παρουσίας του ισχυρού αντικυκλώνα του Ειρηνικού.

Η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση σε αυτή την περιοχή πάνω από τις Άνδεις, προκαλεί τον ξηρό και ψυχρό αέρα από τα ανώτερα υψόμετρα να συμπιεστεί και να κατέβει προς τη γη. Αυτός ο ξηρός αέρας δεν έχει σχεδόν κανένα υδρατμό ώστε να μπορεί να θερμανθεί εύκολα από τον ήλιο και προκαλούνται υψηλές θερμοκρασίες εδάφους με πολύ χαμηλή υγρασία. Επίσης η Atacama δεν έχει βροχοπτώσεις λόγω του τύπου της ομβροσκιάς της περιοχής. Στην περιοχή ο ζεστός, υγρός τροπικός αέρας που πνέει από τα ανατολικά δίνει πολλές βροχές στο τροπικό δάσος της Νότιας Αμερικής, καθώς ανέρχεται στην ανατολική πλευρά των Άνδεων. Τα βουνά αυτά είναι τόσο ψηλά σε υψόμετρο που ο υγρός αέρας συμπυκνώνεται και δίνει πολλές βροχές στην ανατολική πλευρά τους.

Καθώς όμως ο αέρας κατεβαίνει στην άλλη πλευρά της οροσειράς, θερμαίνεται, αποβάλλει την υγρασία του και έτσι δεν πέφτει ούτε σταγόνα στο έδαφος κάτω. Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο δημιουργείται και στην Ανταρκτική.

Η επανάληψη των χιονοπτώσεων τον Μάιο του 2021

Η παραπάνω εικόνα αποκτήθηκε από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2 στις 28 Μαΐου 2021, η οποία μας δείχνει το χιόνι να καλύπτει το Εθνικό Καταφύγιο Los Flamencos στην έρημο Atacama στη Χιλή.

Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, ισχυρές χιονοπτώσεις καταγράφηκαν στο ανατολικό τμήμα της περιοχής Antofagasta σε μια από τις πιο πολύτιμες φυσικές περιοχές στη βόρεια Χιλή. Η αποστολή Copernicus Sentinel-2 παρέχει δεδομένα υψηλής ανάλυσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή λεπτομερών χαρτών του χιονιού και του πάγου σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα