Αδρανή υλικά για τον Παπακώστα τα κοντέινερ του θανάτου

default image

"Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος", διαβεβαίωνε ο υπουργός Άμυνας Κύπρου Κ. Παπακώστας το 2009 για το φορτίου του πλοίου Μοντσεγκόρσκ που έσπειρε τον θάνατο στη ναυτική βάση στο Ζύγι παραλύοντας ολόκληρη τη Κύπρο. Πρόκειται για ένα ασφαλές περιεχόμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη κατασκευή πυρομαχικών, δήλωνε τότε (Vid)

“Αδρανή υλικά που αποτελούν πρώτες ύλες οι οποίες με ειδική επεξεργασία σε εργοστάσια κατασκευής οπλισμού χρησιμοποιούνται για τη κατασκευή πυρομαχικών”, είχε χαρακτηρίσει τα κατασχεμένα πυρομαχικά το 2009 ο τότε Υπουργός Άμυνας Κύπρου  Κ. Παπακώστας που υπέβαλλε την παραίτηση του, με αφορμή την τραγωδία που έπληξε τη ναυτική βάση της στο Ζύγι.

“Η φύλαξή τους δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο”, διαβεβαίωνε τότε, τονίζοντας πως το περιεχόμενό τους είναι ασφαλές.

“Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, το υλικό αυτό θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε κατοικημένους τόπους”, σημείωνε χαρακτηριστικά μη γνωρίζοντας πως το φορτίο του πλοίου των ρωσικών συμφερόντων Μοντσεγκόρσκ θα έβαφε με κόκκινο χρώμα την Κύπρο.

Ερωτηθείς για το τι θα γινόταν τότε το υλικό είχε απαντήσει πως αυτό βρίσκεται μέσα σε φορτία, είναι ασφαλές και θα τοποθετηθεί εδώ στη ναυτική βάση και θα υπάρξει και φύλαξη.

Μάλιστα σε ερώτηση για το πότε μέχρι πότε θα φυλάγεται το υλικό είχε απαντήσει: “Αυτό είναι άγνωστο. Δε γνωρίζουμε πότε και κάτω από ποιες συνθήκες και περιστάσεις θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή του όλου σκεπτικού”.

Από τη πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε στο ΡΙΚ πως το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ουδέποτε έθεσε οποιαδήποτε πολιτική ανάγκη πάνω από θέματα ασφάλειας, ούτε και οποιοσδήποτε άλλος από πλευράς του κράτους, ενώ τόνισε πως θα γίνει ενδελεχής και πλήρης έρευνα, σημειώνοντας ωστόσο πως πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί για ό,τι λέγεται δημόσια.

Υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2009 κρίθηκε ότι η πιο σωστή ενέργεια ήταν να κρατηθεί το φορτίο στην Κύπρο, σημείωσε ο Κύπριος υπουργός και ανέφερε πως πριν ξεφορτωθεί το φορτίο από το πλοίο, διάφορες χώρες εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία, “κυρίως υπό το φόβο ότι ίσως να μην το κρατούσαμε”.

Από τη στιγμή που η Κύπρος έδειξε ότι εφαρμόζει πιστά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού “οι ξένες χώρες ικανοποιήθηκαν, συνεχάρησαν την Κυπριακή Δημοκρατία για τον χειρισμό του θέματος, εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θεώρησαν λήξαν το θέμα”.

Συζήτηση στη Βουλή για την έκρηξη

Η φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Άμυνας της Κυπριακής Βουλής, δήλωσε πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβας.

Ο κ. Βαρνάβας, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή έκρηξη ως “έγκλημα εκ προμελέτης”, ανέφερε ότι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι και θα ζητηθούν σαφείς απαντήσεις.

Είπε, επίσης, ότι προκύπτουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, “που αγγίζουν και ανώτερους του υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς”, οι οποίοι υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους.

Ο κ. Βαρνάβας πρόσθεσε ότι το θέμα θα εξεταστεί εξονυχιστικά, θα εξαχθούν συμπεράσματα και θα καταλογιστούν ευθύνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα