Αφαιρούνται από την Πον ντεζ Αρ τα "λουκέτα αγάπης" βάρους 45 τόνων

PARIS, FRANCE - JANUARY 04: Padlocks adorn the Pont des Arts on January 4, 2013 in Paris, France. The nine-arch metallic footbridge completed in 1804 is one of the most romantic places of the capital where people visit it to attach love padlocks illustrated with their initials or messages of love, before throwing the key into the River Seine. The bridge is also a meeting place for artists who find inspiration from the surrounding views of the city.  (Photo by Yves Forestier/Getty Images)
PARIS, FRANCE - JANUARY 04: Padlocks adorn the Pont des Arts on January 4, 2013 in Paris, France. The nine-arch metallic footbridge completed in 1804 is one of the most romantic places of the capital where people visit it to attach love padlocks illustrated with their initials or messages of love, before throwing the key into the River Seine. The bridge is also a meeting place for artists who find inspiration from the surrounding views of the city. (Photo by Yves Forestier/Getty Images) GETTY IMAGES

Οι αρμόδιες αρχές του Παρισιού ετοιμάζονται να αφαιρέσουν από τη θρυλική Πον ντεζ Αρ τα "λουκέτα αγάπης", καθώς το βάρος τους έφτασε τους 45 τόνους και απειλεί με κατάρρευση της γέφυρας

Ο πολύς ρομαντισμός είναι βαρύς: από τη Δευτέρα, οι δημοτικές αρχές του Παρισιού θα αφαιρέσουν τα εκατοντάδες χιλιάδες "λουκέτα της αγάπης" που κρέμονται από την περίφημη γέφυρα του Σηκουάνα Πον ντεζ Αρ, η οποία πέρυσι λύγισε κάτω από το βάρος τους.

Η Πον ντεζ Αρ είναι γνωστή σ' ολόκληρο τον κόσμο για τα "λουκέτα της αγάπης" που τα ζευγάρια κλειδώνουν κατά μήκος του παραπέτου και μετά πετούν το κλειδί στο ποτάμι.

Πέρυσι όμως ένα μέρος τη κιγκλιδώματος της γέφυρας κατέρρευσε υπό το βάρος του μετάλλου, χωρίς πάντως να προκαλέσει θύματα.

"Υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς, κίνδυνος για την ασφάλεια των επισκεπτών": η δημαρχία του Παρισιού αποφάσισε για τους λόγους αυτούς να αφαιρέσει οριστικά, από τη Δευτέρα, τα λουκέτα από τη γέφυρα.

"Θα αφαιρέσουμε σχεδόν ένα εκατομμύριο λουκέτα, δηλαδή 45 τόνους", εξηγεί ο Μπρουνό Ζουλιάρ, πρώτος αντιδήμαρχος του Παρισιού, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του "γι' αυτή την ασχήμια".

Σε πρώτη φάση η δημαρχία θα αντικαταστήσει το κιγκλίδωμα και τις ξύλινες επιφάνειες με "έργα πολλών καλλιτεχνών" και στη συνέχεια θα εγκαταστήσει από το φθινόπωρο "βιτρό", διευκρίνισε.

"Είναι λίγο βλακώδες και κρίμα", λέει ο 57χρονος Ζαν που περπατάει πάνω στη γέφυρα αγκαζέ με τη σύντροφό του, τη 42χρονη Μαριόν. "Είναι ένα σύμβολο το να βάζεις λουκέτο για να σφραγίσεις την αγάπη σου πάνω σ' αυτή τη γέφυρα, εδώ στο Παρίσι, την πόλη των ερωτευμένων", λέει ο τουρίστας αυτός που ήρθε από τη νότια Γαλλία.

"Θα μπορούσαν να μαζέψουν όλα τα λουκέτα και να τα συγκεντρώσουν, να κάνουν ένα είδος αγάλματος ή μνημείου", λέει από την πλευρά του ο Γκιγέρμο, ένας 33χρονος Αργεντινός που ήταν έτοιμος να κλειδώσει ένα λουκέτο με την ευχή να παντρευτεί το κορίτσι του.

Για τον Βενσάν Ζουανό, ξεναγό που συνοδεύει δύο ζευγάρια από τις Φιλιππίνες, "δεν υπάρχει περίπτωση να ειδοποιηθούν τα γκρουπ των τουριστών". "Τους επόμενους, θα τους πάω στην Πον Νεφ", σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων, για να καταθέσουν τα λουκέτα τους "γύρω από το άγαλμα του Ερρίκου 4ου", λέει αστειευόμενος.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέα καμπάνια κατά των "κλειδαριών της αγάπης" στο Παρίσι. Τα λουκέτα του έρωτα προκαλούν έμφραγμα στην πόλη

SHARE:

24Media Network