Αφγανιστάν: Φόβοι ΗΠΑ για τρομοκρατική ενέργεια από αντιπάλους των Ταλιμπάν – Σήμερα οι ανακοινώσεις Μπάιντεν

Αφγανιστάν: Φόβοι ΗΠΑ για τρομοκρατική ενέργεια από αντιπάλους των Ταλιμπάν – Σήμερα οι ανακοινώσεις Μπάιντεν
Ταλιμπάν στην Καμπούλ 2021 Rahmat Gul/AP Photo, File

Μέχρι στιγμής δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί έχουν ήδη καταφέρει να εγκαταλείψουν τη χώρα, η οποία από την Κυριακή (15/8) βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ταλιμπάν. Σήμερα οι ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν για την πορεία της επιχείρησης εκκένωσης.

Την πιθανότητα να διαπραχθεί τρομοκρατική ενέργεια στο Αφγανιστάν από κάποια οργάνωση όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), που είναι «ορκισμένος εχθρός» των Ταλιμπάν “βλέπει” η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News χθες, Πέμπτη (19/8).

Ο κ. Σάλιβαν δήλωσε εμφανιζόμενος στην εκπομπή Nightly News ότι η απομάκρυνση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν είναι «επιχείρηση που ενέχει κίνδυνο», καθώς εγείρονται ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν να επιτρέπουν ασφαλή διέλευση προσώπων που κατευθύνονται στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ και άλλα απρόοπτα, όπως ενδεχόμενη επίθεση οργανώσεων από το ΙΚΧ.

«Ένα από τα ενδεχόμενο στα οποία εστιάζουμε (…) είναι η πιθανότητα να διαπραχθεί τρομοκρατική ενέργεια από κάποια οργάνωση όπως το ΙΚΧ, το οποίο φυσικά είναι ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν» και «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των ανθρώπων στα αεροπλάνα», τόνισε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η επιχείρηση εκκένωσης Αμερικανών και Αφγανών που βοήθησαν τις ένοπλες δυνάμεις ή την κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζεται 24 ώρες το 24ωρο, αλλά η κατάσταση στο πεδίο παρουσιάζει προκλήσεις με δεδομένη την παρουσία οργανώσεων όπως το ΙΚΧ.

Ο κ. Σάλιβαν είπε πως δεν είναι σαφές πόσοι ακόμη Αμερικανοί βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται να επιβιβάσει κάθε πολίτη της χώρας που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα σε αεροσκάφος.

Προειδοποίησε ωστόσο πως η κατάσταση είναι ρευστή.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αποκαταστήσει επαφή με τους Ταλιμπάν ώστε να επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση του κόσμου προς το αεροδρόμιο και αυτό έχει αποτέλεσμα προς το παρόν, Αμερικανοί και Αφγανοί που κινδυνεύουν φθάνουν στο αεροδρόμιο», ανέφερε, αλλά «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε τίποτα».

Το ΙΚΧ παραμένει ενεργό, τρία χρόνια αφού σχηματίστηκε, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Center for Strategic and International Studies. Είχε λάβει υποστήριξη από το ΙΚ, κατά την ίδια πηγή.

Πάντα σύμφωνα με το CSIS, η τζιχαντιστική οργάνωση αυτή ευθύνεται για κάπου 100 επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, ενώ ενεπλάκη σε περίπου 250 μάχες με δυνάμεις των ΗΠΑ, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν από τον Ιανουάριο του 2017.

Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν

Από την Κυριακή, που η Καμπούλ έπεσε στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών, πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Πολίτες εγκαταλείπουν την Καμπούλ Staff Sgt. Victor Mancilla/U.S. Marine Corps via AP


Πλήθη συνεχίζουν όμως να είναι συγκεντρωμένα έξω από το αεροδρόμιο καθώς θέλουν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα, πρόσθεσε ο ίδιος νατοϊκός αξιωματούχος, ενώ οι εικόνες χάους στο αεροδρόμιο “Χαμίντ Καρζάι” εξακολουθούν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, όπως και βίντεο που απεικονίζει πολίτες να πέφτουν από το αεροπλάνο την ώρα που εκείνο κερδίζει ύψος.

Σήμερα οι ανακοινώσεις Μπάιντεν για την πορεία της επιχείρησης εκκένωσης

Σήμερα, Παρασκευή στις 13:00 (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ· 20:00 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να πραγματοποιήσει δηλώσεις ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, για την πορεία της επιχείρησης εκκένωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος πριν από λίγο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC που μεταδόθηκε την Πέμπτη (19/08), ο Μπάιντεν δήλωσε πως οι Ταλιμπάν πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα, κάνοντας μάλιστα λόγο για “υπαρξιακή κρίση” από την πλευρά τους. Σε ερώτηση μάλιστα για το αν νομίζει πως οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει, ο Μπάιντεν είπε στο ABC News, “Όχι”.

“Πιστεύω ότι περνάνε κάποιου είδους υπαρξιακή κρίση: Θέλουν να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα ως νόμιμη κυβέρνηση; Δεν είμαι σίγουρος ότι θέλουν. Τους νοιάζει επίσης το αν έχουν φαγητό να φάνε, αν έχουν εισόδημα… που μπορεί να κινήσει μια οικονομία, τους νοιάζει αν μπορούν ή όχι να κρατήσουν ενωμένη την κοινωνία για την οποία μάλιστα λένε ότι ενδιαφέρονται τόσο πολύ”, είπε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη που ηχογραφήθηκε χθες Τετάρτη. “Δεν είμαι σίγουρος για κανένα από αυτά”, δήλωσε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως η οργάνωση εμφανίζεται πιο αφοσιωμένη σε αυτά που πιστεύει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα