Χάος στο Αφγανιστάν: Χιλιάδες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ- Τουλάχιστον 5 νεκροί

Χάος στο Αφγανιστάν: Χιλιάδες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ- Τουλάχιστον 5 νεκροί

Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ όπου εκατοντάδες προσπαθούν να μπουν δια της βίας σε αεροπλάνα που αναχωρούν από την αφγανική πρωτεύουσα φοβούμενοι την κατάληψη από τους Ταλιμπάν. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ματαιώνονται οι εμπορικές πτήσεις για να αποφευχθούν οι λεηλασίες.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς εκατοντάδες προσπάθησαν να μπουν δια της βίας σε αεροπλάνα που αναχωρούσαν από την αφγανική πρωτεύουσα, λίγες ώρες μετά την προέλαση και τελικά επικράτηση των ανταρτών Ταλιμπάν οι οποίοι εισέβαλαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και πλέον ελέγχουν το σύνολο αυτής.

Υπήρξαν επίσης πληροφορίες για θανάτους στο αεροδρόμιο και νωρίτερα αμερικανικές δυνάμεις πυροβόλησαν προειδοποιητικά, καθώς προσπαθούν να οργανώσουν την απομάκρυνση αμερικανικού προσωπικού από τη χώρα που είχαν κατακτήσει το 2001. Επιπλέον υπάρχουν πληροφορίες για ανθρώπους που πέφτουν από αεροπλάνα που απογειώνονται, ίσως αφού προσπάθησαν να κρυφτούν στο σύστημα των τροχών τους. Υπάρχουν πληροφορίες σήμερα για τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις, αν και δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν.

Σήμερα κυκλοφόρησαν φήμες ότι όποιος έφθανε στο αεροδρόμιο θα μπορούσε να επιβιβαστεί σε κάποιο από τα αεροπλάνα που θα αναχωρούσαν, αν και δεν υπήρξε επιβεβαίωση για κάτι τέτοιο. Η γερμανική πρεσβεία προειδοποίησε μέσω του Twitter πως η άφιξη πολιτών στο αεροδρόμιο χωρίς να έχουν προσκληθεί, θα οδηγούσε σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν εγκαταλείψει ήδη την Καμπούλ με ελικόπτερα που τους μετέφεραν από τη συνοικία των πρεσβειών, στη λεγόμενη πράσινη ζώνη, στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ από χθες Κυριακή.

«Μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η πλειονότητα του δυτικού διπλωματικού προσωπικού έχει πλέον αναχωρήσει από την Καμπούλ», δήλωσε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι παραμένει ακόμη κάποιο προσωπικό υποστήριξης.

Ματαιώθηκαν οι εμπορικές πτήσεις

Οι εμπορικές πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αερολιμενική αρχή της πρωτεύουσας.

«Δεν θα γίνουν εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι για να αποφευχθούν οι λεηλασίες. Σας παρακαλούμε να μην σπεύδετε στο αεροδρόμιο», ανέφερε η αερολιμενική αρχή σε μηνυμά της προς τα μέσα ενημέρωσης.

Η αφγανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ACAA) ανακοίνωσε σήμερα πως ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Καμπούλ ανατέθηκε στους στρατιωτικούς και συνέστησε στα αεροσκάφη που πρόκειται να διέλθουν από τον αφγανικό εναέριο χώρο να αλλάξουν δρομολόγιο.

Η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ανακοίνωσε πως θα αρχίσει σήμερα πτήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων από την Καμπούλ και ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς και από το Αφγανιστάν.

Περιορισμένες υπηρεσίες παρέχουν σήμερα τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης

Στο μεταξύ, πολλά αφγανικά μέσα ενημέρωσης παρέχουν σήμερα μόνο περιορισμένες υπηρεσίες. Πολλά μεταδίδουν μόνο επαναλήψεις, αντί για ζωντανό πρόγραμμα. Τα μουσικά κανάλια σταμάτησαν τις μεταδόσεις και γενικά τα τηλεοπτικά δίκτυα επιλέγουν σήμερα να μην προβάλουν εκπομπές με γυναίκες και οτιδήποτε άλλο έχει δεχθεί στο παρελθόν επικρίσεις από τους υπερσυντηρητικούς κύκλους.

“Φιλικές σχέσεις” με τους Ταλιμπάν επιθυμεί το Πεκίνο

Η Κίνα, η οποία έχει κοινά σύνορα 76 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι επιθυμεί να έχει “φιλικές σχέσεις” με τους Ταλιμπάν.

Το Πεκίνο “σέβεται το δικαίωμα του αφγανικού λαού να αποφασίζει για την μοίρα και το μέλλον του”, δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνγίνγκ.

“Οι Ταλιμπάν εξέφρασαν επανειλημμένως την ελπίδα να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Κίνα”, πρόσθεσε η ίδια.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε εξάλλου ότι η πρεσβεία της Κίνας στην Καμπούλ “συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά”.

Η Κίνα, η οποία επαναπάτρισε στις αρχές του Ιουλίου 210 πολίτες της από το Αφγανιστάν, κάλεσε τις νέες αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια αυτών που παραμένουν εκεί.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τις τελευταίες εβδομάδες “ανεύθυνη” την αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, φοβούμενη προπάντων έναν εμφύλιο στη γειτονική της χώρα.

Για την αντιμετώπιση του κινδύνου πρόκλησης χάους στο Αφγανιστάν, η κινεζική κυβέρνηση άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2019 συνομιλίες με τους Ταλιμπάν και μια αντιπροσωπεία τους είχε γίνει δεκτή τότε στην Κίνα.

Η τελευταία επίσημη συνάντηση στη χώρα ανέρχεται στα τέλη Ιουλίου.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία των Ταλιμπάν, ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Η Κίνα ενέταξε επίσης το 2016 το Αφγανιστάν στο μεγάλο σχέδιό της υποδομών “Νέοι δρόμοι του Μεταξιού”. Ωστόσο ελλείψει ασφάλειας, οι κινεζικές επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο: 4,4 εκατομμύρια δολάρια το 2020, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Ο Τζο Μπάιντεν θα τοποθετηθεί “σύντομα” για το Αφγανιστάν

Ο Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στο Καμπ Ντέιβιντ, θα τοποθετηθεί «σύντομα» για το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Οι Αμερικανοί «πρέπει να περιμένουν να έχουν σύντομα νέα του προέδρου. Ηδη αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε ενεργείς επαφές με την ομάδα Εθνικής Ασφαλείας. Εργάζεται σκληρά για την διαχείριση της κατάστασης αυτής», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Τζέικ Σάλιβαν, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τον χρόνο και την μορφή της προεδρικής παρέμβασης.

Η ατζέντα που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο δεν προβλέπει δημόσια παρέμβαση για τον αμερικανό πρόεδρο, που πέρασε το σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου αρχικά επρόκειτο να παραμείνει μέχρι την Τετάρτη μακριά από τους δημοσιογράφους.

Το χαλαρό αυτό πρόγραμμα φαίνεται πλέον δύσκολο να τηρηθεί, την ώρα που το Αφγανιστάν έχει πέσει στα χέρια των ταλιμπάν έπειτα από αστραπιαία επίθεση και την ώρα που ο κόσμος παρακολουθεί συγκλονισμένος τις εικόνες χάους και απελπισίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η τελευταία προφορική δημόσια παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν ήταν στις 10 Αυγούστου, όταν διαβεβαίωσε ότι «δεν μετανιώνει» για την απόφασή του για την αποχώρηση και των τελευταίων αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν μέχρι τις 31 Αυγούστου έπειτα από 20ετείς συγκρούσεις.

Στην συνέχεια, γνωστοποίησε μέσω γραπτής ανακοίνωσης την απόφαση για την ανάπτυξη 6.000 αμερικανών στρατιωτών για την διαφύλαξη της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ και την απομάκρυνση 30.000 Αμερικανών και Αφγανών που είχαν συνεργασθεί με τις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου ότι ο αμερικανός πρόεδρος ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Φωτογραφία που κυκλοφόρησε σήμερα τον δείχνει καθισμένο μόνο μπροστά σε ένα τεράστιο τραπέζι συσκέψεων στο Καμπ Ντέιβιντ απέναντι σε οθόνη τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετέχουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Βρετανία: Δεν θα επιστρέψουμε

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν το Αφγανιστάν και οι βρετανικές και οι νατοϊκές δυνάμεις δεν θα επιστρέψουν για να πολεμήσουν τους αντάρτες, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Άμυνας.

«Αναγνωρίζω πως οι Ταλιμπάν ελέγχουν τη χώρα», δήλωσε στο Sky News ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας. «Δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός επιστήμονας για να δεις ότι αυτό συμβαίνει».

Ερωτηθείς αν η Βρετανία και το ΝΑΤΟ θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, ο Ουάλας δήλωσε: «Αυτό δεν υπάρχει στα χαρτιά».

Ο βρετανός υπουργός δήλωσε πως το στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ασφαλές και πως η Βρετανία κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρύνει βρετανούς πολίτες και Αφγανούς που έχουν δεσμούς με τη Βρετανία.

«Ο στόχος μας είναι … περίπου 1.200 ως 1.500 έξοδοι την ημέρα με τα αεροπλάνα μας και θα διατηρήσουμε αυτή τη ροή», δήλωσε.

Η Βρετανία έχει μεταφέρει την πρεσβεία της, από την πόλη, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ερωτηθείς πως αισθάνεται βλέποντας τη σημαία των Ταλιμπάν να κυματίζει στο πρώην κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, ο Ουάλας δήλωσε:

«Συμβολικά, κανένας μας δεν το ήθελε αυτό».

Ο Ουάλας είπε ακόμη πως δεν είναι ακόμη η ώρα για να αποφασίσει η Βρετανία αν θα αναγνωρίσει ή όχι τους Ταλιμπάν ως την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Η Φινλανδία κλείνει την πρεσβεία της

Η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα πως θα κλείσει άμεσα και μέχρι νεωτέρας την πρεσβεία της στην Καμπούλ λόγω της κατάστασης της ασφάλειας.

«Το διπλωματικό προσωπικό απομακρύνεται από τη χώρα», ανέφερε σε δήλωση το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τη φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν ήδη την φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ.

«Ήδη ανέλαβαν την φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας», δήλωσε ο Καμπούλοφ στον ραδιοσταθμό Echo Mockvi, προσθέτοντας ότι «αύριο θα συμφωνήσουν με τον πρεσβευτή τις λεπτομέρειες σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική».

Ένα τμήμα του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ ή θα πάρει άδεια ή θα εγκαταλείψει την πρεσβεία, επισήμανε ο Καμπούλοφ.

Η Ισπανία επαναπατρίζει προσωπικό

Όλο το προσωπικό της Ισπανίας στην Καμπούλ, είτε πρόκειται για Ισπανούς είτε για Αφγανούς, βρίσκεται στο αεροδρόμιο και θα μεταφερθεί στην Ισπανία, δήλωσε σήμερα ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα.

«Μεταφέραμε στο αεροδρόμιο όλο το προσωπικό της πρεσβείας καθώς και πληρώματα προστασίας», δήλωσε ο Γκράντε-Μαλαρσκα σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Cadena Ser.

Η Ισπανία έχει στείλει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος για να τους απομακρύνει το συντομότερο δυνατόν, μαζί και με άλλους πολίτες που βοήθησαν τον ισπανικό στρατό, την κυβερνητική υπηρεσία αρωγής και άλλους θεσμούς, πρόσθεσε ο ισπανός υπουργός.

Απομάκρυνση γάλλων πολιτών

Δεκάδες Γάλλοι πολίτες πρόκειται να επαναπατρισθούν αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί μιλωντας στο ραδιοσταθμό France Info.

Οι Ταλιμπάν κατέβαλαν το Προεδρικό Μέγαρο

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, αφότου πήραν τον έλεγχο της αφγανικής πρωτεύουσας, όπως φαίνεται σε βίντεο που μετέδωσε το δίκτυο Al Jazeera.

“Η χώρα μας απελευθερώθηκε και οι μουτζαχεντίν είναι νικητές στο Αφγανιστάν”, είπε από το προεδρικό μέγαρο ένας αντάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera.

Οι Ταλιμπάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ 2021 Zabi Karimi/AP Photo

Οι Ταλιμπάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ 2021 Zabi Karimi/AP Photo

Περιτριγυρισμένοι από ένοπλους άνδρες, οι ηγέτες της οργάνωσης απευθύνθηκαν σε δημοσιογράφους μέσα στο τεράστιο, αυστηρά φυλασσόμενο συγκρότημα στο κέντρο της Καμπούλ, όπου βρίσκεται η επίσημη κατοικία του προέδρου, του συμβούλου εθνικής ασφάλειας και άλλων αρχών.

Οι Ταλιμπάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ 2021 Zabi Karimi/AP Photo

Το βίντεο προβλήθηκε λίγες ώρες αφότου ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα πριν εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πει ότι πολλοί συμπατριώτες του θα είχαν πεθάνει ως μάρτυρες και η πόλη θα είχε καταστραφεί αν είχε μείνει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα