Αφγανιστάν: Μπάιντεν και Τζόνσον στην έκτακτη ψηφιακή σύνοδο κορυφής της G7

Αφγανιστάν: Μπάιντεν και Τζόνσον στην έκτακτη ψηφιακή σύνοδο κορυφής της G7
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον Toby Melville/Pool Photo via AP

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διεξαχθεί ψηφιακή σύνοδος των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της G7 την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητηθεί κοινή προσέγγιση και στρατηγική για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Τρίτη να συμμετάσχουν την επόμενη εβδομάδα σε έκτακτη σύνοδο κορυφής της G7 για το Αφγανιστάν, ενημέρωσαν με χωριστές ανακοινώσεις τους ο Λευκός Οίκος και η Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να διεξαχθεί ψηφιακή σύνοδος των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της G7 την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητηθεί κοινή προσέγγιση και στρατηγική», καθώς το Αφγανιστάν βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ταλιμπάν, ανέφερε το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον διάστημα την προεδρία της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, ΗΒ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) κάλεσε προχθές Δευτέρα να οργανωθεί η σύνοδος αυτή, καθώς για την ώρα η διεθνής κοινότητα αντιδρά στις εξελίξεις κατά τρόπο αποδιοργανωμένο.

Στη διάρκεια της συνδιάλεξης ο βρετανός πρωθυπουργός και ο αμερικανός πρόεδρος «χαιρέτισαν τη συνεργασία» των δύο χωρών στις επιχειρήσεις εκκένωσης, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Αναφέρθηκαν ακόμη στην «ανάγκη να συνεχιστεί στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και των δημοκρατικών εταίρων» ως προς το Αφγανιστάν, συμπλήρωσε ο Λευκός Οίκος.

Επρόκειτο για την πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε με αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης μετά την πτώση της Καμπούλ, έπειτα από την 20ετή στρατιωτική επέμβαση διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραμάτισε μείζονα ρόλο.

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν το αργότερο την 31η Αυγούστου και η διαχείριση της επιχείρησης αυτής από την Ουάσινγκτον επικρίθηκαν έντονα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι θα δημιουργήσει πρόγραμμα για την υποδοχή έως και 20.000 αφγανών προσφύγων «μακροπρόθεσμα».

«Έχουμε χρέος προς όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί μας για να κάνουν το Αφγανιστάν καλύτερο μέρος τα τελευταία 20 χρόνια», και «πολλοί εξ αυτών, ιδιαίτερα οι γυναίκες, χρειάζονται τώρα επειγόντως τη βοήθειά μας», συνόψισε ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησής του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα