Αφγανιστάν: Συνελήφθη ο “εγκέφαλος” των δύο πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Συνελήφθη ο “εγκέφαλος” των δύο πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Καμπούλ
Τζιχαντιστική επίθεση στην Καμπούλ Video Printscreen

Συνελήφθη ο άνθρωπος που κρυβόταν πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο και ένα πανεπιστήμιο στην Καμπούλ και από τις οποίες προκλήθηκε ο θάνατος 50 ανθρώπων.

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον εγκέφαλο δύο βίαιων επιθέσεων, εναντίον ενός εκπαιδευτικού κέντρου και ενός πανεπιστημίου στην Καμπούλ, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 50 άνθρωποι.

Ο Μοχάμαντ Άντελ φέρεται ότι οργάνωσε την επίθεση που έγινε στις 2 Νοεμβρίου εναντίον του Πανεπιστημίου της Καμπούλ -όπου σπούδασε και ο ίδιος- καθώς και μια επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ενός εκπαιδευτικού κέντρου τον Οκτώβριο.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν όταν τρεις ένοπλοι εξαπέλυσαν την επίθεση στο Πανεπιστήμιο, πηγαίνοντας από αίθουσα σε αίθουσα, αναζητώντας πιθανούς στόχους. Λίγες ημέρες νωρίτερα, άλλοι 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο εκπαιδευτικό κέντρο Καουσάρ-ε Ντάνις, το οποίο οργανώνει επαγγελματικά σεμινάρια για φοιτητές.

Ο Άντελ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ήταν στο παρελθόν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, όπου σπούδαζε τη σαρία (ισλαμικός νόμος). Σύμφωνα με την Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας (NDS), ανακρινόμενος ομολόγησε την επίθεση, λέγοντας ότι επέλεξε αυτόν τον στόχο γιατί «θα προσέλκυε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης» και θα ασκούσε έτσι πίεση στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Αφγανιστάν Αμράλα Σάλεχ, ο Άντελ είχε στρατολογηθεί από το δίκτυο Χακανί, που συνδέεται με τους Ταλιμπάν και στο οποίο αποδίδονται πολλές αιματηρές επιθέσεις.

Μετά την επίθεση στο Πανεπιστήμιο, πολλοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν, ωστόσο την ευθύνη και για τις δύο σφαγές ανέλαβε αργότερα το Ισλαμικό Κράτος.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα