Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί νεκροί σε επίθεση των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί νεκροί σε επίθεση των Ταλιμπάν
Φωτογραφία αρχείου. AP

Η επίθεση εξαπολύθηκε αφού οι Ταλιμπάν πρότειναν πριν περίπου δέκα ημέρες την κήρυξη εκεχειρίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγουν με τις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν χθες Τρίτη εναντίον σημείου ελέγχου στην επαρχία Μπαγλάν του βόρειου Αφγανιστάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, χωρίς να αναφερθεί στον αριθμό των τραυματιών.

Οι συγκρούσεις «διήρκησαν πολλές ώρες», δήλωσε ο Άχμαντ Τζάουεντ Μπασαράτ, προσθέτοντας ότι «και οι Ταλιμπάν υπέστησαν απώλειες». Το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τον απολογισμό της αστυνομίας στις μάχες αυτές που σημειώθηκαν σε συνοικία της Πουλ- ε –Κούμρι, πρωτεύουσας της επαρχίας Μπαγλάν τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Η επίθεση αυτή εξαπολύθηκε αφού οι Ταλιμπάν πρότειναν πριν περίπου δέκα ημέρες την κήρυξη εκεχειρίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγουν με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον γιατρό Μουχιμπουλάχ Μουχίμπ, υπεύθυνο δημόσιας υγείας της Μπαγλάν, «επτά πτώματα μελών των δυνάμεων ασφαλείας και δύο τραυματισμένοι αστυνομικοί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο μετά το συμβάν».

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε στο Twitter ότι η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί.

Οι Ταλιμπάν διαπραγματεύονται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο με την Ουάσινγκτον με στόχο την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια και περιορισμό της βίας. Στη συμφωνία θα περιλαμβάνονται και οι κυβερνητικές δυνάμεις, βασικός στόχος των Ταλιμπάν.

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι πρόσφατα ζήτησε από την αστυνομία να επικεντρώσει τις δυνάμεις της στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και όχι στις συγκρούσεις που μαίνονται σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Σύμφωνα με επίσημη έκθεση των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2019, οι Ταλιμπάν ελέγχουν ή διεκδικούν σχεδόν το μισό έδαφος του Αφγανιστάν.

Απελευθέρωση στρατιωτικών

Στο μεταξύ μέλη των ειδικών δυνάμεων του αφγανικού στρατού απελευθέρωσαν 62 στρατιωτικούς από φυλακή των Ταλιμπάν στη βορειοδυτική επαρχία Μαντγκίς, ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο Άμυνας σήμερα.

Οι στρατιωτικοί απελευθερώθηκαν στη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης στην περιοχή Μπάλα Μουργάμπ, δήλωσε μέλος του περιφερειακού συμβουλίου. Μετά την απελευθέρωσή τους μεταφέρθηκαν σε βάση του στρατού, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, πέντε Ταλιμπάν συνελήφθησαν και αρκετοί άλλοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν όλη την περιοχή αυτή, εκτός από μία στρατιωτική βάση που ανεφοδιάζεται από αέρος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα