Αφγανιστάν: Ξεκίνησε η αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων

Αφγανιστάν: Ξεκίνησε η αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Αφγανιστάν AP

Τα Αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να παραδώσουν 1.000 αιχμαλώτους, τηρώντας το δικό τους μέρος της συμφωνίας.

Ο αμερικανικός στρατός άρχισε να αποσύρεται την Τρίτη από δύο βάσεις στο Αφγανιστάν, μία εκ των οποίων βρίσκεται σε περιοχή προπύργιο των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος καθώς αρχίζει να τίθεται σε εφαρμογή το πρώτο σκέλος της συμφωνίας που υπέγραψαν στις 29 Φεβρουαρίου οι αντάρτες με τις ΗΠΑ με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα που διαρκεί 18 χρόνια.

Οι βάσεις αυτές βρίσκονται στη Λάσκαρ Γα, πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τους Ταλιμπάν και στην επαρχία Χεράτ, διευκρίνισε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Βάσει της συμφωνίας ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν θα πρέπει να μειωθεί από 12.000 με 13.000 που είναι τώρα σε 8.600 ως τα μέσα Ιουλίου. Πέντε από τις περίπου 20 βάσεις που διαθέτουν οι ΗΠΑ στη χώρα θα εκκενωθούν.

Οι Ταλιμπάν στέλνουν οχήματα για να παραλάβουν τους μαχητές τους

Στο μεταξύ οι Ταλιμπάν έστειλαν οχήματα για τους μαχητές τους που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι από την αφγανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, ενώ τόνισαν ότι είναι έτοιμοι να τιμήσουν τη δική τους πλευρά της συμφωνία και να παραδώσουν τους πάνα από 1.000 αιχμαλώτους που κρατούν.

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι πρόκειται να εκδώσει διάταγμα για την απελευθέρωση αυτή την εβδομάδα τουλάχιστον 1.000 Ταλιμπάν που κρατούνται σε αφγανικές φυλακές, ανοίγοντας τον δρόμο για τις άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ανταρτών και της Καμπούλ.

Ανώτερο στέλεχος των Ταλιμπάν στη Ντόχα δήλωσε ότι έχουν σταλεί οχήματα σε περιοχή κοντά στη φυλακή Μπαγκράμ προκειμένου να παραλάβουν όσους απελευθερωθούν.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι αντάρτες έχουν οριστικοποιήσει τις διευθετήσεις για την απελευθέρωση 1.000 δικών τους κρατούμενων.

 Διπλή ορκωμοσία

Ο Γάνι ορκίστηκε χθες Δευτέρα για δεύτερη θητεία, όμως η τελετή αμαυρώθηκε από μια επίθεση με ρουκέτες, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποίησε άλλη τελετή ορκωμοσίας ο βασικός του αντίπαλος στις προεδρικές εκλογές Αμπντουλά Αμπντουλά.

Λίγη ώρα μετά τη διεξαγωγή των δύο τελετών ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται «σφοδρά» στη δημιουργία μιας «παράλληλης κυβέρνησης και στη χρήση βίας για την επίλυση πολιτικών διαφορών».

Η προειδοποίηση φάνηκε να απευθύνεται στον Αμπντουλά Αμπντουλά, όμως ο Πομπέο απέφυγε να συγχαρεί και τον Γάνι. Αντίθετα εξέφρασε τη στήριξή του στη δέσμευσή του να συνεχίσει τις συνομιλίες τις επόμενες δύο εβδομάδες προκειμένου να «σχηματίσει κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές και η ποία θα ενώνει τη χώρα και θα δίνει προτεραιότητα στην ειρήνη».

 Ρουκέτες

Η τελετή ορκωμοσίας του Γάνι διακόπηκε από τον ήχο ρουκέτες που έπληξαν τον περίβολο του προεδρικού μεγάρου, μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Αφγανός πρόεδρος σταμάτησε για λίγο την ομιλία του για πει στους παρευρισκόμενους: «Μη φοβάστε μία ή δύο εκρήξεις. Μείνετε στις θέσεις σας».

Επιστρέφοντας στον λόγο του ο Γάνι επεσήμανε ότι σκοπεύει ότι θα οριστικοποιήσει τη διαπραγματευτική του ομάδα για τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν σήμερα, οπότε και θα κάνει περαιτέρω ανακοινώσεις για το αίτημα των ανταρτών για απελευθέρωση 5.000 κρατούμενων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα