Αφγανιστάν:Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε σχολείο

default image

Ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ εναντίον κοριτσιών έξω από ένα σχολείο στο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας έξι

Ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ εναντίον κοριτσιών έξω από ένα σχολείο στο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας έξι, ανακοίνωσαν οι αρχές. Η επίθεση σημειώθηκε στην επαρχία Λογκάρ, νοτίως της πρωτεύουσας Καμπούλ, την ώρα που οι τα κορίτσια είχαν μόλις τελειώσει τα μαθήματα. Οι δράστες διέφυγαν.

“Αυτοί που πραγματοποίησαν αυτή τη δειλή επίθεση είναι οι εχθροί της χώρας”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο υπουργός Παιδείας Χανίφ Ατμάρ. Η αφγανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την έκφραση “εχθροί του Αφγανιστάν” για να περιγράψει τους αντάρτες Ταλιμπάν και τους συμμάχους τους της αλ-Κάιντα. Όταν βρίσκονταν στην εξουσία, οι Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσει να φοιτούν κορίτσια στα σχολεία και είχαν αποκλείσει τις γυναίκες από τις περισσότερες δουλειές εκτός σπιτιού. 

Στη Γενεύη, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, πως η κατάσταση των αμάχων επιδεινώνεται εδώ και ένα χρόνο στο Αφγανιστάν και ότι οι ανθρωπιστικές αποστολές της ΔΕΕΣ γίνονται όλο και δυσκολότερες.

“Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι σήμερα πιο δραματική απ’ ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο”, αναφέρει στην ανακοίνωση ο Πιέρ Κρέενμπιλ, διευθυντής επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ. “Οι άμαχοι υποφέρουν τρομερά από τις αδιάκοπες απειλές εναντίον της ασφάλειάς τους”, προσθέτει ο υπεύθυνος της ΔΕΕΣ αναφερόμενος “στις βόμβες που τοποθετούνται στην άκρη δρόμων και στις όλο και περισσότερες επιθέσεις αυτοκτονίας, καθώς και στους τακτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς”.

Η σύγκρουση, που φέρνει αντιμέτωπες από το 2006 τις αφγανικές και τις διεθνείς δυνάμεις με την ένοπλη αντιπολίτευση, εντάθηκε σημαντικά στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας και πλέον επεκτείνεται προς βορράν και προς δυσμάς, προκαλώντας αυξανόμενο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, αναφέρει η ΔΕΕΣ. “Πολλοί άμαχοι έχουν ακραία ανάγκη επείγουσας αρωγής”, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ. Όμως “η ανθρωπιστική δράση έξω από τις μεγάλες πόλεις καθίσταται όλο και πιο δύσκολη”, παρατηρεί ο Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος διευκρινίζει πως διατηρεί “ένα διάλογο” με όλα τα μέρη της σύγκρουσης, περιλαμβανομένης της ένοπλης αντιπολίτευσης, ώστε να έχει καλύτερες εγγυήσεις ασφαλείας και καλύτερη πρόσβαση στα θύματα της σύγκρουσης.  Η ΔΕΕΣ διευκρινίζει πως πέρυσι επισκέφθηκε 2.424 πρόσωπα που κρατούνται από τις αφγανικές αρχές ή τις διεθνείς δυνάμεις εξαιτίας της ένοπλης σύγκρουσης.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα