Αυτή η χώρα επιβάλλει το μεγαλύτερο πρόστιμο στο μεσαίο δάχτυλο

Διαβάζεται σε 2'
Αυτή η χώρα επιβάλλει το μεγαλύτερο πρόστιμο στο μεσαίο δάχτυλο
Ό,τι λένε οι Γερμανοί οδηγοί, κυριολεκτικά στοιχίζει. iStock

Η «μάχη» για το μεγαλύτερο πρόστιμο σε μεσαίο δάχτυλο που υψώνει οδηγός προς άλλον οδηγό, έχει νικητή. Ποια είναι η χώρα και ποιο το πρόστιμο;

Υπάρχουν χώρες που έχουν νόμους και κανόνες για τα πάντα, αλλά δεν τους τηρούν (όχι εμείς, κάτι φίλοι) και άλλες που άπαξ και αποφασίσουν κάτι, κάνουν ό,τι χρειάζεται για να γίνει και πράξη. Δηλαδή, επιτηρούν το βαθμό εναρμόνισης των πολιτών με τα δεδομένα.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας της Ελλάδας ‘πιάνει’ 129 σελίδες, εν τούτοις δεν γίνονται στους δρόμους ούτε το 1/10 εξ όσων θα έπρεπε.

Στη Γερμανία, η συνθήκη είναι άρδην διαφορετική. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως όταν παρκάρει κάποιος παράνομα, ο αστυνομικός που του γράφει την κλήση, ‘βγάζει’ και φωτογραφίες του οχήματος και από τις τέσσερις γωνίες.

Ένα άλλο είναι πως δεδομένου ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε άγχη και ότι αν ξεσπάμε όλοι στους δρόμους θα ζήσουμε την αναβίωση του Far West, οι Γερμανοί άλλαξαν δυο, τρία πράγματα ως προς το τι επιτρέπεται να λένε οι οδηγοί.

Ενώ λοιπόν, εδώ η μούντζα στοιχίζει 100 ευρώ, αφαίρεση διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες -εφόσον εντοπιστεί φυσικά, από τις αρχές-, στη Γερμανία η προσβολή στην κυκλοφορία είναι ποινικό αδίκημα. Όχι πλημμέλημα.

Η προσβολή τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους ή χρηματικό πρόστιμο και, εάν η προσβολή διαπράττεται σε συνδυασμό με σωματική βία, η ποινή φυλάκισης φτάνει έως τα δυο χρόνια.

Όλα αυτά συμβαίνουν μόνο εάν γίνει καταγγελία για προσβολή, εντός τριών μηνών. Εάν οδηγηθούν οι δυο πλευρές στο δικαστήριο, ο δικαστής μπορεί να καθορίσει το εύρος της όποιας τιμωρίας, βάσει των γενικών οδηγιών που υπάρχουν.

Ο αριθμός και το ποσό εξαρτάται από τις συνθήκες του εγκλήματος και τα κέρδη του κατηγορουμένου. Έτσι, σύμφωνα με το Bußgeld.org δικαστήρια έχουν μοιράσει τις εξής τιμωρίες.

  • Απευθύνεστε στον αστυνομικό στον ενικό; 600 ευρώ.
  • Βγάζετε τη γλώσσα σας; 150 ευρώ.
  • Αποκαλείτε τον άλλο οδηγό «ηλίθια αγελάδα»; 300 ευρώ.
  • Λέτε τον άλλον οδηγό «ηλίθιο»; 1.500 ευρώ.
  • Λέτε «είσαι γριά γουρούνα»; 2.500 ευρώ.
  • Προτιμάτε το nasty bitch; Πάλι 2.500 ευρώ θα δώσετε.
  • Υψώνετε το μεσαίο δάχτυλο; 4.000 ευρώ.

Ένα από τα παραθυράκια του νόμου (παντού υπάρχουν παραθυράκια), επιτρέπει να μην πληρώσει ο οδηγός σεντ αν το παράθυρο του αυτοκινήτου δεν είναι ανοιχτό και δεν κοιτά κατάματα τον άλλον οδηγό, όταν υψώνει το δάχτυλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα